Η ΕΚΤ περίμενε τα στοιχεία και τα στοιχεία ήρθαν και δείχνουν μεγάλη πτώση πληθωρισμού σε Γερμανία και κυρίως στην Ισπανία. Στο 7,8% υποχώρησε ο γερμανικός πληθωρισμός τον Μάρτιο (από 9,3%) ενώ στην Ισπανία υποχώρησε σχεδόν κατά 50% σε 3,1%, αίροντας μέρος των πιέσεων για την ΕΚΤ.

Τώρα θα συνεχίσει η ΕΚΤ ανασύροντας ως επιχείρημα τον δομικό πληθωρισμό ο οποίος όμως, όπως συνήθως, ακολουθεί με καθυστέρηση; Και θα επιμείνουν οι Βόρειοι που οι αποδεικνύονται κατά τα άλλα «μπόσικοι» στις απεργίες και τα μαξιμαλιστικά αιτήματα;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η γερμανική στατιστική υπηρεσία ο πληθωρισμός στη χώρα έφθασαν τον Μάρτιο στο 7,8% από 9,3% που ήταν τον Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα υποχωρούσε στο 7,5% σύμφωνα με το Bloomberg. Ενώ η Γερμανία δεν παρέχει μέτρηση δομικού πληθωρισμού στην αρχική της έκθεση, η Bloomberg Economics εκτίμησε ότι αυξήθηκε κατά 0,1% στο 5,5% τον Μάρτιο από 5,4% τον Φεβρουάριο. Αξίζει αυτό 0,25% αύξησης στα επιτόκια αναφοράς της ΕΚΤ ή μεγαλύτερη;

Οι αναλυτές από την πλευρά τους εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, η εκτίμηση για τον οποίο θα ανακοινωθεί αύριο από τη Eurostat, θα δείξει υποχώρηση του δείκτη στο 7,1% αλλά διαμόρφωση του δομικού σταθερά σε επίπεδο – ρεκόρ στο 5,7%.

Πτώση μεγαλύτερη της εκτίμησης των αναλυτών εμφάνισε ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ισπανία τον Μάρτιο, καθώς υποχώρησε στο 3,1% έναντι 3,7% που είχαν προβλέψει οι ειδικοί από 6% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Η μείωση του δείκτη οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος αυτόν τον μήνα, μετά την απότομη αύξηση τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι δομικός πληθωρισμός μειώθηκε ελαφρώς στο 7,5% από 7,6% τον Φεβρουάριο, η πρώτη πτώση σε 23 μήνες. Αυτό δείχνει ότι παρά την απότομη πτώση του συνολικού πληθωρισμού, οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία παραμένουν πολύ υψηλές, αλλά είναι επίσης ένα σημάδι ότι η μετακύλιση των υψηλότερων τιμών ενέργειας σε υψηλότερες τιμές καταναλωτή αρχίζει να χάνει την ισχύ της.

Επιπλέον, οι πιέσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού έχουν υποχωρήσει περαιτέρω τους τελευταίους μήνες στα προ της πανδημίας επίπεδα, γεγονός που επίσης μειώνει τον πληθωρισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ