Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια η ΕΚΤ αποφάσισε να αφήνει τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 2% αν και εφόσον χρειάζεται. Είναι ένα πολύ θετικό νέο για τις οικονομίες της Ευρώπης ειδικότερα την ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία την απασχόληση και φυσικά για τις μετοχές διεθνώς, που θα έχουν ρευστότητα και σενάριο για να συνεχίσουν την άνοδό τους.

Το νέο αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι να αποκτήσει σταθερό βήμα η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα για να δίνει ρευστότητα στις οικονομίες και να διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού, διευκολύνοντας τις επενδύσεις των  επιχειρήσεων και την απασχόληση στην Ευρωζώνη.

Πρακτικά σημαίνει ακόμα, ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα συνεχίσουν να είναι μηδενικές ή ακόμα και αρνητικές, κι έτσι τα κεφάλαια θα συνεχίσουν να κατευθύνονται σε μετοχές. Η ΕΚΤ δείχνει ότι θέλει να έχει την ευελιξία, για να βοηθήσει ουσιαστικά τις οικονομίες σε μία δύσκολη περίοδο, μακριά από αγκυλώσεις και δόγματα, υιοθετώντας πλέον μία αμερικανικού τύπου στρατηγική, ενώ δείχνει ότι διατηρεί το συγχρονισμό με τη Fed, για να βάλουν από κοινού φρένο στην κρίση.

Η φημολογία αρχικά και στη συνέχεια η πληροφορία διέρρευσε στα μεγάλα διεθνή μέσα μετά τις ειδικές συνεδριάσεις της ΕΚΤ που ολοκληρώθηκαν χθες, αν και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, δεν είχε αφήσει καμία αμφιβολία για την πρόθεση της ΕΚΤ να συνεχίσει να προσφέρει ρευστότητα και να κρατά χαμηλά τα επιτόκια για όσο χρειάζεται.

Με ένα τέταρτο κύμα πανδημίας, λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ να απειλεί, η διάθεση της ΕΚΤ να διατηρήσει την ευελιξία της ήταν εμφανής. Ωστόσο η «αλλαγή του δόγματος» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ήθελε το φράγμα του 2% να φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού, είναι μεγάλης σημασίας.

Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ήταν χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ (2%) για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας.

Η νέα στρατηγική θα είναι σημαντικό εργαλείο, για τις δράσεις της Κεντρικής Τράπεζας καθώς η οικονομία ανακάμπτει για την ώρα από την πανδημία, αλλά ταυτόχρονα η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ, απειλεί.

Πιθανή έξοδος από τα έκτακτα μέτρα χαλάρωσης που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, όπως και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. Ευρώ, θα συζητηθεί από την ΕΚΤ μετά το καλοκαίρι. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, ενώ αργότερα το μεσημέρι θα έχει ομιλία η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Νίκος Κωτσικόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ