Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα (ΕΚΤ) δήλωσαν στο Reuters πως σε περίπτωση που ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας ξεμείνει από ρευστότητα, η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση να σώσει την χώρα, εκτός κι αν εξασφαλιστεί πακέτο διάσωσης από την ΕΕ.

Η Ιταλία έχει δει το κόστος δανεισμού της να εκτοξεύεται από όταν η νέα της κυβέρνηση αποκάλυψε το σχέδιό της να αυξήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού τον περασμένο μήνα, αψηφώντας τους κανόνες της ΕΕ και αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για το τεράστιο φορτίο του δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με δύο από τις πηγές, η Ιταλία μπορεί ακόμη να αποφύγει μια κρίση χρέους εάν η κυβέρνησή της αλλάξει πορεία, αλλά δεν πρέπει να στηρίζεται στην κεντρική τράπεζα για να “τιθασεύσει” τους επενδυτές ή να στηρίξει τις τράπεζές της. Και αυτό γιατί οι κανόνες της ΕΕ δεν επιτρέπουν στην ΕΚΤ να βοηθήσει μια χώρα αν αυτή δεν έχει ήδη συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης -μια επιλογή που η ιταλική κυβέρνηση έχει αυστηρά αποκλείσει.

Οποιαδήποτε απόπειρα να παρακαμφθούν οι κανόνες αυτοί θα έπληττε ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της ΕΚΤ και θα υπονόμευε την εικόνα της νομισματικής ένωσης σε πιστώτριες χώρες, όπως η Γερμανία, σημείωσαν οι πηγές.

“Είναι μια δοκιμή για να φανεί ότι η Ευρώπη και οι μηχανισμοί της λειτουργούν”, σημείωσε μία πηγή στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου του ΔΝΤ στο θέρετρο Nusa Dua της Ινδονησίας.

Εάν η Ιταλία εξασφάλιζε ένα πακέτο διάσωσης, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει τα ομόλογα της μέσω του μηχανισμού OMT, ενός εργαλείου πολιτικής που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη.

Oι ίδιες πηγές προειδοποίησαν πως οι ιταλικές τράπεζες, με κρατικό χρέος 375 δισ. ευρώ στον ισολογισμό τους, είναι ένα πιθανό “σημείο ανάφλεξης”. Κι αυτό γιατί εξαρτώνται από αυτά τα κρατικά ομόλογα για να έχουν collateral που θα τους εξασφαλίζει χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Αν η Ιταλία, όπως και η Ελλάδα, έχανε την αξιολόγηση της επενδυτικής κλίμακας, τα ομόλογα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες δεν θα ήταν επιλέξιμα για τον τακτικό δανεισμό της ΕΚΤ, καθώς και για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της τράπεζας. Οι τράπεζες που δεν έχουν εναλλακτικά collateral καλής ποιότητας θα χρειαζόταν να στραφούν στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) που παρέχει η Τράπεζα της Ιταλίας.

“Υπάρχουν κάποιες τράπεζες που είναι σε αρκετά καλή κατάσταση και δεν θα ζητούσαν (χρηματοδότηση από τον ELA)” επισήμανε άλλη πηγή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ