Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ύψους 2,6 τρισ. ευρώ, έχει μειώσει πιθανόν τις εισοδηματικές ανισότητες, σύμφωνα με νέα έρευνα οικονομολόγων της ΕΚΤ, που αμφισβητεί όσους υποστηρίζουν ότι η νομισματική στήριξη ωφέλησε κυρίως τα πλουσιότερα νοικοκυριά.

Ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη, η νομισματική στήριξη οδήγησε στη δημιουργία θέσεων εργασίας, που ωφέλησε τα νοικοκυριά που βρίσκονται στο φτωχότερο 20% του πληθυσμού, μειώνοντας (το εύρος) κατανομής του εισοδήματος και ανακόπτοντας προσωρινά τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών, υποστηρίζει η έκθεση που δεν απηχεί αναγκαστικά τη θέση της ΕΚΤ.

Οι επικριτές του προγράμματος της ΕΚΤ, που σχεδιάσθηκε για την ενίσχυση του πληθωρισμού, υποστηρίζουν ότι αυτό κλέβει τους φτωχούς και απλούς αποταμιευτές, ενώ ωφελεί τους πλούσιους με μεγάλη οικονομική περιουσία και τα νοικοκυριά με μεγάλα στεγαστικά δάνεια. «Η μείωση της ανεργίας και των εισοδηματικών ανισοτήτων είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική σε χώρες, όπως η Ισπανία, όπου το αρχικό ποσοστό ανεργίας ήταν υψηλότερα», σημειώνει η έκθεση. «Το αποτέλεσμα μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην αναλογικά μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού ανεργίας των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα», προσθέτει.

Ωστόσο, οι αγορές ομολόγων δεν συνέβαλαν ουσιαστικά για να μειωθεί η ανισοκατανομή του πλούτου και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ακόμη και αναφορικά με τα εισοδήματα, η επίδρασή τους είναι μικρή σε σύγκριση με την ιστορική τάση αύξησης των ανισοτήτων. «Τα συνολικά αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής όσον αφορά τις εισοδηματικές ανισότητες είναι περιορισμένα σε σύγκριση με την παρατηρηθείσα μακροχρόνια τάση τους», σημειώνεται.

Το QE, όπως είναι γνωστό το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, προγραμματίζεται να σταματήσει έως το τέλος του έτους, αλλά η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει επί χρόνια τον όγκο των ομολόγων της, κάτι που θα βοηθήσει στη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ για να συνεχισθεί η ανάκαμψη.

Η έκθεση υποστηρίζει, επίσης, ότι αν και τα χαμηλά επιτόκια πλήττουν πράγματι την αξία των απλών αποταμιευτικών προϊόντων, οι κάτοχοι αυτών των περιουσιακών στοιχείων αποζημιώθηκαν για τις απώλειές τους από την πιο υγιή οικονομία που βελτίωσε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, μέσω της αύξησης της απασχόλησης σε επίπεδα – ρεκόρ. « Η νομισματική πολιτική των τελευταίων ετών ωφέλησε τα περισσότερα νοικοκυριά και δεν συνέβαλε στην αύξηση των ανισοτήτων όσον αφορά τον πλούτο, τα εισοδήματα ή την κατανάλωση», σημειώνεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ