του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Με μεγάλη καθυστέρηση -αλλά μέσα σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία λόγω της αναταραχής που προκαλεί το BREXIT– η Ελλάδα αποφάσισε να αλλάξει πολιτική και από χώρα που όλοι οι πλούσιοι θέλουν να αποφύγουν τώρα μετατρέπεται σε πόλο έλξης κεφαλαιούχων με ειδικά φορολογικά κίνητρα.

Το σχέδιο είναι απλό:

  • Όσοι εύποροι πολίτες του πλανήτη επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής τους έδρας, θα απολαμβάνουν σημαντικών φορολογικών εκπτώσεων για το παγκόσμιο εισόδημά τους.
  • Θα υπάρχει ένα ελάχιστο ποσό φόρου της τάξης των 100.000 Ευρώ ετησίως (προσαυξηµένο κατά 20.000 ευρώ για κάθε µέλος της οικογένειάς τους) και με το ποσό αυτό θα ολοκληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στην Ελλάδα.

Αν μάλιστα επιλέξουν να επενδύσουν σημαντικά ποσά (άνω του 1,5 εκατ. Ευρώ) σε Ελληνικές αξίες, η ετήσια φορολογική τους υποχρέωση θα μειώνεται σημαντικά.

Για να απολαμβάνουν οι εύποροι του πλανήτη το ειδικό φορολογικό καθεστώς της Ελλάδος θα πρέπει πρώτα να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα και κατόπιν να περνούν υποχρεωτικά τουλάχιστον 183 ημέρες του χρόνου στη χώρα μας.

Η διαδικασία αυτή δεν είναι αυτόματη, θα προηγείται ενδελεχής έλεγχος της ποιότητας των κεφαλαίων που εισάγονται στην Ελλάδα γι’ αυτό άλλωστε το ειδικό φορολογικό καθεστώς θα εγκρίνεται κατά περίπτωση από τις ελληνικές φορολογικές αρχές.

Όπως είχε αποκαλύψει από τις αρχές Οκτωβρίου το «Β», με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας δεκαετίας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ο  θεσμός του «διαμένοντος μη κατοίκου» (non domiciled resident – «non-dom»).

Η Ελλάδα χρειάζεται νέους κεφαλαιούχους και η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο κινήτρων ώστε να φέρουν τη …ζωή τους στη χώρα μας…

  • Η πρώτη προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εντοπίζεται σε μια ομάδα περίπου 230.000 φυσικών προσώπων που περιγράφονται ως άτομα «υψηλότατης καθαρής θέσης»  (Ultra high-net-worth individuals η UHNWI).

Αυτή η συγκεκριμένη «μικρή αγορά» διαχειρίζεται και διακινεί πλούτο αξίας 6 τρισεκατοµµυρίων ευρώ δηλαδή ο κάθε ένας από αυτούς τους υπερ-πλούσιους διαθέτει καθαρή θέση της τάξης των 170 εκατ. ευρώ (καθαρή αξία περιουσίας αφού αφαιρεθεί ο ενδεχόμενος δανεισμός).

Οι στατιστικές δείχνουν ότι αυτοί οι πολύ πλούσιοι άνθρωποι, κάθε χρόνο δαπανούν περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ, για να αποκτήσουν δεύτερο ή ακόμη και τρίτο διαβατήριο.

Οι εποχές που τα διαβατήρια αυτά αφορούσαν μακρινές, εξωτικές και ….περίεργης νομοθεσίας χώρες έχουν περάσει. Σήμερα ο ανταγωνισμός έχει περάσει σε υψηλότερα επίπεδα κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών απαιτήσεων…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ