Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέχει πλέον περίπου το 52% των λεγόμενων «ομολόγων αναφοράς» του Ελληνικού Δημοσίου.

Στα ομόλογα αναφοράς δεν περιλαμβάνονται τα ομόλογα SMP-ANFAS ούτε τα ομόλογα που έχουν μείνει από το PSI μετά την ανταλλαγή το 2017 καθώς ούτε και τα private placement με τράπεζες.

Από τον Απρίλιο του 2022, μετά το τέλος του PEPP (Pandemic Emergency Purchase Plan), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρά σε περισσότερες επανεπενδύσεις Ελληνικών Ομολόγων τα οποία δεν θα συμμετέχουν πλέον στην ποσοτική χαλάρωση QE.

Διαψεύδονται σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσδοκίες πολλών αναλυτών και ειδικών της αγοράς ότι η ΕΚΤ θα συνέχιζε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα έτσι ώστε να μην προκαλέσει αναταραχή και σημαντική διεύρυνση στα spreads.

Οι αλλαγές στους κανονισμούς των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, σύμφωνα με τους οποίους επιλέξιμα είναι μόνο τα ομόλογα που κατέχουν επενδυτική βαθμίδα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να «περάσει» στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Η κεντρική τράπεζα ενεργοποίησε, κατά το ξέσπασμα της πανδημίας, το έκτακτο και εξαιρετικά ευέλικτο πρόγραμμα Pandemic Emergency Purchase Program – PEPP.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Φρανκφούρτη, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί μονόδρομο πλέον για την Ελλάδα έτσι ώστε να μπορέσει να συμπεριληφθεί στο «κανονικό» QE.

Έως τότε –τέλη του 2022 κατά κάποιους αναλυτές, ή στο α’ εξάμηνο του 2023 κατά την ελληνική κυβέρνηση– η Ελλάδα θα έχει τη στήριξη της ΕΚΤ μέσω των επανεπενδύσεων, οι οποίες θα είναι «ενισχυμένες» και θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.

Αυτό σημαίνει πως η ΕΚΤ θα τοποθετεί σε ελληνικούς τίτλους τα κεφάλαια από τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν, αλλά και τα κεφάλαια από ομόλογα άλλων χωρών που επίσης ωριμάζουν, ίσως και πέραν του τέλους του 2023.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ