• «Υπάρχει θετικό κλίμα, ένας ούριος άνεμος. Η Ελλάδα μπαίνει σε ένα νέο αναπτυξιακό κύκλο, κόντρα στη διεθνή τάση, με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Μια φιλελεύθερη κυβέρνηση, με απόλυτη πλειοψηφία και ορίζοντα τετραετίας, χωρίς εκλογική αναμέτρηση, δημιουργεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις σταθερότητας που ζητούν οι επενδυτές. Το ερώτημα πλέον για ένα επενδυτή είναι: Γιατί κάποιος να μην επενδύσει στην Ελλάδα με αυτές τις μακροοικονομικές συνθήκες;».

H συνέντευξη στην κυπριακή εφημερίδα «Ο Πολίτης», του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη, είναι αποκαλυπτική του μέλλοντος της ελληνικής οικονομίας…

Ο Κ. Φραγκογιάννης τονίζοντας τη σημασία μιας νέας εικόνας της σύγχρονης Ελλάδας αναφέρθηκε στη σύσταση -με  υποστηρικτή της ιδέας τον πρωθυπουργό- μιας ομάδας εργασίας που ονομάστηκε «Reposition in Greece» η οποία εργάζεται για τη δημιουργία της υπόστασης της νέας Ελλάδας στην αντίληψη της διεθνούς κοινότητας.

  • Τόσο όσον αφορά τους επενδυτές, όσο και τους πελάτες για τις Ελληνικές επιχειρήσεις που με εξωστρέφεια απευθύνονται σε αγορές για να εξάγουν τα προϊόντα τους.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απαντώντας σχετικά με τις ελληνοτουρκικές εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών επισήμανε ότι «μια βελτίωση του πολιτικού κλίματος θα ήταν αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες», δίνοντας την γενική εικόνα των συναλλαγών:

  • «Οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές του πρώτου εξαμήνου 2019 προς την Τουρκία, στο σύνολο των προϊόντων, εμφανίζουν σημαντική μείωση -28,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2018. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως, στη μεγάλη μείωση (κατά -42,7%) των εξαγωγών καυσίμων-πετρελαιοειδών που οφείλεται στη έναρξη λειτουργίας του νέου διυλιστηρίου στη περιοχή της Σμύρνης το Φθινόπωρο του περασμένου έτους.
  • Οι εξαγωγές, μη περιλαμβανόμενων των εν λόγω προϊόντων εμφανίζουν οριακή πτώση –1,2%. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση εξαγωγών βάμβακος από τη χώρα μας προς την Τουρκία κατά +90,7%, η οποία αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό την πτώση των εξαγωγών άλλων προϊόντων.
  • Το εξαγόμενο βαμβάκι αποτελεί πρώτη ύλη για την τουρκική βιομηχανία υφασμάτων υψηλής ποιότητας. Οι τουρκικές εξαγωγές προς τη χώρα μας το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά +3,2% και περιλαμβάνουν, οχήματα, μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, χαλυβουργικά προϊόντα, πλαστικά και έτοιμα ενδύματα.
  • Η εξέλιξη βέβαια του διμερούς εμπορίου μπορεί να αποδοθεί σε έναν βαθμό στην πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στην Τουρκία το α’ εξάμηνο. Περιθώρια λοιπόν υπάρχουν πολλά, όπως φανερώνουν οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ