του Δημήτρη Μαλλά

Η ταχύτητα… μετράει και αυτό ισχύει αρκετά στο χώρο των ευρυζωνικών συνδέσεων και αυτό αρχίζουν πλέον να το κατανοούν και οι Έλληνες καταναλωτές.

  • Την περασμένη εβδομάδα, η Ε.Ε. ανακοίνωσε τον δείκτη ψηφιακής οικονομίας DESI και η βαθμολογία μας είναι τόσο χαμηλή ώστε η μόνη χώρα που περάσαμε να είναι η Βουλγαρία!

Και ένας λόγος για τη χαμηλή βαθμολογία είναι το τι γίνεται στον τομέα της συνδεσιμότητας και κυρίως τα χαμηλά ποσοστά διείσδυσης των συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων.

Τα στοιχεία αφορούν το 2019 αλλά την επόμενη χρονιά ίσως η κατάσταση να είναι διαφορετική δεδομένου ότι το ενδιαφέρον αρχίζει να ενισχύεται για τις υψηλές ταχύτητες.

  1. Ένας βασικός λόγος είναι πως πλέον υπάρχει προσφορά από την πλευρά των τηλεπικοινωνιακών παρόχων που έχουν αναβαθμίσει τα τελευταία χρόνια τις υποδομές τους.
  2. Ένας δεύτερος λόγος είναι, όμως, τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς η καραντίνα, όπως επεσήμανε σε πρόσφατη online ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Αντώνης Τζωρτζακάκης, λειτούργησε ως η καλύτερη καμπάνια μάρκετινγκ για τις συνδέσεις που προσφέρουν ταχύτητα άνω των 100 Mbps.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τζωρτζακάκης, στο τέλος Μαρτίου ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων με ταχύτητα λήψης δεδομένων από 100 Mbps και άνω ήταν πάνω από τις 115.000 όταν το αντίστοιχο νούμερο στο τέλος του 2019 ήταν στις 84 χιλιάδες, ήτοι μία αύξηση της τάξεως του 37% μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο.

Ο κ. Τζωρτζακάκης σημείωσε πάντως πως ο αριθμός αυτός αναμένεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερος στο τέλος του τρέχοντος τριμήνου καθώς οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι αναφέρουν ότι υπάρχει σημαντική ενισχυμένη ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες λόγω της… καραντίνας.

Βέβαια, σε συνολικό επίπεδο, το ποσοστό των άνω των 100 Mbps είναι σχετικά χαμηλό δεδομένου ότι οι συνδέσεις με ταχύτητα κάτω από τα 30 Mbps ήταν στο τέλος Μαρτίου ήταν στα 2,9 εκατ., ενώ εκείνες έως 100 Mbps (σ.σ. πρακτικά είναι οι συνδέσεις VDSL στα 50 Mbps) ήταν στα 1,08 εκατ.

  • Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι στο α’ τρίμηνο του 2020, οι νέες VDSL συνδέσεις ήταν στις 60 χιλιάδες.

Ένα άλλο στοιχείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι σε επίπεδο τηλεπικοινωνιακών υποδομών η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική βήματα βελτίωσης και είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη κάλυψη όσον αφορά τις βασικές ευρυζωνικές συνδέσεις (πάνω από 2 Mbps).

Επιπλέον, στις συνδέσεις 1 Gbps (μέσω οπτικής ίνας μέχρι το κτίριο/σπίτι) η Ελλάδα στην πρώτη, ουσιαστικά, χρονιά που υπάρχουν διαθέσιμες τέτοιες συνδέσεις βρέθηκε στην 21η θέση με ποσοστό κάλυψης 7%.

Όσον αφορά στις τιμές, η εκτίμηση είναι πως σταδιακά θα δούμε το κόστος να μειώνεται σημαντικά, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας στην τοποθέτηση του επεσήμανε ότι όπου χρειαστεί και μπορεί το κράτος θα επιδιώξει να βοηθήσει στην ενίσχυση της ζήτησης.

Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στην επιδότηση μέσω της δράσης SFBB στην απόκτηση σύνδεσης οπτικής ίνας μέχρι το κτίριο/σπίτι (FTTB/H), η οποία επεκτάθηκε μέχρι το 2022 και αφορά πλέον και επιχειρήσεις.

Η ζήτηση για τέτοιου συνδέσεις που μπορούν να προσφέρουν ταχύτητες έως 1 Gbps έχει αρχίσει να ενισχύεται κάτι που φαίνεται και από το ότι τον Μάιο ο αριθμός των αιτημάτων για επιδότηση είχε φθάσει στα 7.830 από 5.826 που ήταν στο τέλος Μαρτίου. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των γραμμών όπου είναι εφικτή η παροχή σύνδεσης FTTB/H είναι στα επίπεδα των 240-250 χιλιάδων και αναμένεται να φθάσει στις 500 χιλιάδες μέχρι το τέλος του έτους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ