Τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να αγοράζονται από την ΕΚΤ ακόμα και μετά την κατάργηση του έκτακτου πανδημικού προγράμματος PEPP καθώς θα χορηγηθεί εξαίρεση, ακόμα κι αν η Ελλάδα δεν έχει την αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η εκτίμηση προέρχεται από την Capital Economics, σε σχετικό της report.

Ανάλογη εκτίμηση έχουν κάνει κι άλλοι οίκοι τελευταία, ενώ είναι γνωστό ότι οι αναλυτές τους συμμετείχαν σε ενημερωτικές συναντήσεις με τα κορυφαία οικονομικά στελέχη της ΕΚΤ. Ενδέχεται δηλαδή να είχαν ανεπίσημη ενημέρωση.

Το έκτακτο πρόγραμμα PEPP που βοηθά να κρατηθούν χαμηλά οι αποδόσεις (επιτόκια) των λιγοστών ελληνικών ομολόγων που κυκλοφορούν, βοηθούν το ελληνικό δημόσιο να δανείζεται φθηνά, ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή, υπάρχει σοβαρό απόθεμα και δεν χρειάζεται δανεισμός. Ωστόσο τα ποσά που δανείζεται φθηνά το ελληνικό δημόσιο αλλάζουν το προφίλ του δανεισμού και μειώνουν του χρέους καθώς του επιτρέπουν να ανταλλάξει παλαιό «ακριβό χρέος» με μεγάλα επιτόκια με φθηνότερο χάρη στις μικρές αποδόσεις.

Οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ξεκινούν σήμερα από το 1,217, καθώς μετά τα υψηλά και το 1,34% στην αρχή του Δεκεμβρίου, η απόδοση υποχώρησε στο 1,078% στις 8 Δεκεμβρίου.

Στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, η ΕΚΤ πύκνωσε τις αγορές της μέχρι και πάνω από τα 18 δις ευρώ στο πλαίσιο του PEPP. Η ΕΚΤ αύξησε τις αγορές σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες όταν σύμφωνα με δικά της στοιχεία είχε αγοράσει μέσω του PEPP ομόλογα αξίας μεγαλύτερης των 15 δις ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της, η ΕΚΤ έχει κάνει μετά το Μάρτιο του 2020, συνολικές αγορές 1,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ, από τα διαθέσιμα του PEPP, σε ένα πρόγραμμα που επιτρέπει να τοποθετηθούν μέχρι και 1,85 τρις σε ευρωπαϊκά ομόλογα.

Υπάρχει λοιπόν δυνατότητα για αγορές με το παλαιό πρόγραμμα PEPP έως και 300 δις ευρώ συνολικά μέχρι το Μάρτιο του 2022, οπότε αναμένεται να καταργηθεί το πρόγραμμα αυτό.

Σχετικά η Capital Economics αναφέρει ότι στο νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μετά τον Μάρτιο του 2022, θα μεταφερθεί η εξαίρεση ώστε να αγοράζονται κανονικά από τον Απρίλιο του 2022,, όπως τα υπόλοιπα ομόλογα, ακόμα κι αν η Ελλάδα δεν έχει έως τότε την επενδυτική βαθμίδα.

Υπενθυμίζεται, ότι η ΕΚΤ δέχεται ως επιλέξιμα μόνο τα ομόλογα με αξιολόγηση (ενός από τους τέσσερις μεγάλους οίκους S&P, Moody’s, Fitch, DBRS) στην επενδυτική βαθμίδα, την οποία δεν έχουν οι ελληνικοί τίτλοι.

Τα ελληνικά συμπεριλήφθηκαν κατ’ εξαίρεση στο PEPP λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας. Αυτή η εξαίρεση θα μεταφερθεί, σύμφωνα με την Capital Economics, σε όποιο πρόγραμμα τρέξει από τον Απρίλιο καθώς θα δοθεί εκ νέου waiver στην Ελλάδα.

«Αν η Ελλάδα μείνει εκτός APP από τον Απρίλιο, αυτό δεν θα ήταν απαραιτήτως καταστροφικό για τα ελληνικά ομόλογα, αφού από το τέλος του 2019 οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων έχουν υποχωρήσει στο επίπεδο των ιταλικών», σημειώνει η Capital Economics.

Όμως δεδομένου ότι η Ελλάδα διαθέτει πολύ υψηλότερο χρέος και ότι γενικότερα οι αποδόσεις των ομολόγων ανεπτυγμένων οικονομιών θα πάρουν την ανιούσα, ο αποκλεισμός των ελληνικών ομολόγων θα οδηγήσει σε διεύρυνση του spread με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά.

«Αυτό θα ήταν ένα λάθος που η ΕΚΤ θα ήθελε να αποφύγει», προσθέτει ο οίκο. Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η CE, με την S&P να δίνει στην Ελλάδα θετικό outlook, η εξαίρεση των ελληνικών τίτλων από τους κανονισμούς της ΕΚΤ δεν θα κρατήσει για πολύ, υποδεικνύοντας ότι η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα θα έρθει σύντομα.

Νίκος Κωτσικόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ