Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψε τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός, με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να δείχνουν μείωση 0,2% του δείκτη τιμών καταναλωτή σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017, έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2017 με το 2016.

Αυτή είναι η πρώτη αρνητική μέτρηση από τα τέλη του 2016 για τον ετήσιο δείκτη.

Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2017 ο δείκτης παρουσίασε μείωση 1,6% έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2017 – Ιανουαρίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2016 – Ιανουαρίου 2017, παρουσίασε αύξηση 1,0% έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2016 – Ιανουαρίου 2017 με το δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2015 – Ιανουαρίου 2016.

Σύγκριση Ιανουαρίου 2018 με Ιανουάριο 2017

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,2% τον μήνα Ιανουάριο 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2017, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

1,2% στην Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, γάλα νωπό πλήρες, τυριά, νωπά λαχανικά, πατάτες. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ελαιόλαδο, καφέ.

2,0% στην Ένδυση και υπόδηση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

1,2% στην Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης.

2,1% στα Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, μεγάλες οικιακές συσκευές (ηλεκτρικές ή μη), είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

0,8% στην Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, παραϊατρικές υπηρεσίες, οδοντιατρικές υπηρεσίες. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα νοσοκομεία και κλινικές.

0,1% στις Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον εξοπλισμό τηλεφωνίας και τηλεομοιοτυπίας.

1,7% στην Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό – υπολογιστές – επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού.

2,2% στα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

6,7% στα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον καπνό.

2,4% στις Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στην αγορά αυτοκινήτων.

0,2% στην Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

1,1% στα Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία

Εναρμονισμένος δείκτης

Παράλληλα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε αύξηση 0,2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2018, ενώ σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2017 υποχώρησε 1,2%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ