«East to Med data Corridor» . Το EMC είναι ένα νέο υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα δεδομένων που θα διασυνδέσει την Ευρώπη με την Ασία, μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Το καλώδιο θα καταστήσει την Ελλάδα «Ανατολική Πύλη Δεδομένων της ΕΕ» (European Union’s East Data Gateway) και τη Σαουδική Αραβία «Περιφερειακό Ψηφιακό Κόμβο» (Regionan Digital Hub).

Το έργο προϋπολογισμού 1 δισ Ευρώ, θα έχει ως project leaders το HUB Μ. Ανατολής – Β. Αφρικής της Saudi Telecom (MENA HUB) και την ελληνοκυπριακή εταιρεία TTSA. Μέτοχοι της Κοινοπραξίας θα είναι το MENA HUBA της Saudi Telecom, η ΔΕΗ, η TTSA και η CYTA Κύπρου.

Πρόκειται το έργο της ψηφιακής διασύνδεσης ΝΑ Ασίας και Ευρώπης (από την Σιγκαπούρη μέχρι τη Γένοβα) με υποθαλάσσιο οπτικό καλώδιο υψηλής ταχύτητας και χωρητικότητας, που θα συνδέει 39 σταθμούς σε 33 χώρες, με χρηματοδότηση από Ελλάδα, Κύπρο και Σαουδική Αραβία .

Κατασκευές, τουρισμός, αγροτοδιατροφή και φυσικά με τα μεγάλα ενεργειακά project που δρομολογούνται ώστε να καταστεί η χώρα μας ενεργειακός κόμβος στη Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών από τη Σαουδική Αραβία.

Ήδη μάλιστα έχουν ανακοινωθεί, σημαντικές συνεργασίες, με εθνικό αποτύπωμα. Όπως η συμφωνία επί της αρχής των ΕΛΠΕ με τη σαουδαραβική κρατική εταιρία πετρελαιοειδών Saudi Aramco, για αύξηση της προμήθειας αργού πετρελαίου και άλλων προϊόντων.  Πρόκειται για συμφωνίες εθνικής σημασίας, καθώς θωρακίζουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Μεταξύ των εταιρειών που εκπροσωπούνται στη σαουδαραβική αποστολή είναι εταιρείες- κολοσσοί όπως  η Aramco, η Acwa Power, από τον χώρο των τροφίμων και ποτών εταιρείες όπως η AL MARAI και η  SAVOLΑ αλλά και εταιρείες πολλαπλών δραστηριοτήτων όπως η OLAYAN GROYP, καθώς και η Saudi Telecom είναι αυτή που μπορεί να εισέλθει στην κοινοπραξία για το broadband καλώδιο μεταξύ των δύο χωρών.

Με 234 αιτήματα από 130 εταιρείες για  B2B συναντήσεις με σαουδαραβικές εταιρείες, το ενδιαφέρον για είσοδο Ελλήνων στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας είναι μεγάλο.

Στο Ελληνο- σαουδοαραβικό φόρουμ από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν επιχειρήσεις όπως  η Γιώτης, η Πίνδος ΑΠΣΙ, Μέλισσα Κίκιζας, Almi Foods, Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια του Ομίλου Μύλοι Σόγιας, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία, Intercomm Foods, Μέλι Αττικής, Τρικαλινός Αυγοτάραχο, Mediterra κ.ά.

Αντίστοιχο είναι και το ενδιαφέρον του φαρμακευτικού κλάδου καθώς ήδη ELPEN, Unipharma και Frezyderm έχουν κάνει τις πρώτες κινήσεις  συνεργασίας για εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία.

Με βάση έκθεση του Γραφείου Οικονομικών Υποθέσεων στη Τζέντα για το διμερές εμπόριο Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας εκτός των πετρελαιοειδών σημαντικό μερίδιο στις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων καταλαμβάνει η κατηγορία νωπών οπωροκηπευτικών-λαχανικών, ενώ ακολουθούν τα φαρμακευτικά προϊόντα, με υπερδιπλασιασμό της αξίας τους έναντι 2020, οι λέβητες, οι ελαιώδεις καρποί, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, τσιμέντο, γύψος, πέτρες λάξευσης για οικοδομές, έπιπλα κ.α.

Συνολικά το διμερές εμπόριο άγγιξε το 2021 το 1,3 δις ευρώ σημειώνοντας αύξηση 57% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ