Ένα καλό και πολλά κακά σενάρια για το μέλλον της Folli Follie

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Οι επόμενες μέρες φέρνουν θεαματικές και ηχηρές αλλαγές στο διοικητικό σχήμα του Ομίλου Folli Follie και μακροχρόνιες δικαστικές περιπέτειες για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Τζώρτζη Κουτσολιούτσο και την οικογένειά του.

Οι διοικήσεις των 4 συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα συμφώνησαν  με τον κ. Κουτσολιούτσο, και πήραν εγγυήσεις για το ανεξασφάλιστο κομμάτι του δανεισμού που είχαν με τη Folli Follie. Τα δάνεια αυτά υπολογίζονται στο ύψος των 40 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες πήραν εξασφαλίσεις στα Attica Stores, όπου η Folli Follie Group ελέγχει το 40%.

Το πρόβλημα ωστόσο της εταιρείας όσον αφορά τη δανειακή έκθεσή της δεν εντοπίζεται στο τραπεζικό κομμάτι, αλλά στις ομολογιακές εκδόσεις, οι οποίες πάντως στην παρούσα φάση εξυπηρετούνται. Ωστόσο, οι ομολογιούχοι έχουν αρχίσει να εξετάζουν τις δυνατότητές τους στην περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Σε ό,τι αφορά τώρα τον τραπεζικό δανεισμό, αυτός πλέον εμφανίζεται διασφαλισμένος στο 120%.

Σε επίπεδο Δικαιοσύνης, στο καλύτερο πιθανό σενάριο, η οικογένεια Κουτσολιούτσου θα τιμωρηθεί για την πλημμελή ενημέρωση των μετόχων και του επενδυτικού κοινού και την κάκιστη διοίκηση του τεράστιου επιχειρηματικού ομίλου.

  • Εφόσον καταφέρει να αποδείξει ότι τα ευρήματα και τα συμπεράσματα του Quintessential Capital Management ήταν λανθασμένα ή έστω υπερβολικά και εμπαθή, οι επενδυτές κακώς τα πίστεψαν και πούλησαν με πανικό, η διοίκηση των Folli Follie θα πρέπει να απολογηθεί μόνον για την αργή και πλημμελή διαχείριση της κατάστασης.

Τα χειρότερα σενάρια είναι πολλά και με πολλές δυσάρεστες επιπλοκές.

Ο κ. Κουτσολιούτσος δεν θα τα καταφέρει εύκολα, όπως με τους τραπεζίτες, να αποφύγει τη δικαστική ταλαιπωρία από όλους εκείνους που αμφισβητούν την ικανότητά του να διοικεί τον Όμιλο προς όφελος των μετόχων του.

  • Η Folli Follie  δεν κατάφερε να παρουσιάσει τα 600 σημεία πώλησης που διατείνεται η διοίκηση πως υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρουσίασε 400 και αρκετά από αυτά είναι κλειστά.
  • Ο κ. Κουτσολιούτσος δεν κατάφερε να παρουσιάσει τα 446 εκατ. Ευρώ που θεωρητικά είναι τα διαθέσιμα του Ομίλου. Εμφάνισε τραπεζικές αποδείξεις για περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε Ευρωπαϊκές Τράπεζες ενώ για τα υπόλοιπα ισχυρίσθηκε ότι «καθυστερούν οι κινέζικες τράπεζες να τα παρουσιάσουν».

Από την πλευρά της Ernst & Young που ανέλαβε να πραγματοποιήσει έλεγχο των οικονομικών στοιχείων και δεδομένων του Ομίλου τηρείται όπως είναι φυσικό σιωπή και κατηγορηματική άρνηση στην παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας. Ήδη όμως αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι στελέχη της ΕΥ έχουν φύγει από την Αθήνα για το Hong Kong για να συνεργαστούν με το ασιατικό παράρτημα του Ομίλου Ernst & Young ώστε να ανακαλύψουν την «πηγή του κακού».

Οι έρευνες στην Ασία ξεκινούν προφανώς από την Folli Follie Group Sourcing Ltd (είναι η πρώην Folli Follie Hong Kong Limited), που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ (κατά σύμπτωση εκεί ζει πλέον ο κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος) εμφανίζεται να διαθέτει 296 εκατ. δολάρια σε τραπεζικές καταθέσεις και μετρητά κι έχει υποστεί τον έλεγχο των στοιχείων της από μία μικρή και άγνωστη ελεγκτική εταιρεία την Thomas Ng – Chi Wa & Co.

Μέχρι να ολοκληρώσει τον έλεγχο των ασιατικών δραστηριοτήτων η ΕΥ, στην Ελλάδα το πρόβλημα εντοπίζεται στον τρόπο και τις μεθόδους εποπτείας των εισηγμένων πολυεθνικών ομίλων, την επαφή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με την πραγματικότητα της αγοράς και τις κινήσεις -που δεν έχουν γίνει ακόμη- για την προστασία όχι μόνον του επενδυτικού κοινού αλλά -κυρίως- τους κύρους της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.

  • Οι μοναδικές αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες εκδηλώθηκαν από τους βασικούς μετόχους, με τον κ. Δημήτρη Κουτσολιούτσο (Πρόεδρο του Ομίλου) να αγοράζει στις 14 Μαϊου 110 χιλιάδων μετοχές της εταιρείας του έναντι 870 χιλιάδων ευρώ και λίγο αργότερα να ξαναγοράζει 88.000 μετοχές Folli Follie έναντι 633 χιλ. ευρώ, συνολικά 1,5 εκατ. ευρώ.
  • Είχε προηγηθεί η αύξηση του ποσοστού της Fosun στη Folli Follie στο 16,37% (από 13,84%), έπειτα από αγορές τίτλων που έγιναν επίσης μέσω του Χρηματιστηρίου.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσπαθεί να καλύψει την ολιγωρία της για να διαχειριστεί την κρίση που συμπλήρωσε ήδη 32 μέρες, μέσω της Δικαιοσύνης.

Το Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατέθεσε έγκληση στις εισαγγελικές Αρχές ζητώντας από τους εισαγγελείς να κάνουν τη δουλειά που η Επιτροπή όφειλε να κάνει από την πρώτη μέρα δηλαδή να διερευνήσει τις όποιες ευθύνες αναλογούν στα στελέχη της εταιρείας στους οικονομικούς της ελεγκτές, την περιβόητη και παγκοσμίως άγνωστη κινεζική ελεγκτική εταιρεία ECOVIS .

Η έγκληση – μηνυτήρια αναφορά αναμένεται ότι θα στρέφεται κατά των μελών του δ.σ. της FFG, των μελών του εποπτικού ελέγχου, των ορκωτών και άλλων προσώπων. Η έγκληση εξετάζεται από τον εισαγγελέα και ακολουθεί η απόφαση ή μη για άσκηση ποινικής δίωξης.

Στα τέλη του 2017 η μετοχή της Folli Follie άξιζε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας 19 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είχε φτάσει στα 1,27 δισ. ευρώ.

Το 2018 συνέβησαν πολλά και περίεργα γεγονότα. Η έκθεση καταπέλτης του QCM, δημοσιεύθηκε στις 4 Μαΐου.

  • Μέσα στο 2018 όμως και πριν τη δημοσίευση της έκθεσης του Quintessential Capital Management, η μετοχή Folli Follie είχε χάσει πάνω από το 19% της αξίας της, είχε κατρακυλήσει στα 1,027 δισ. ευρώ.
  • Γνώριζαν κάτι οι πωλητές που αγνοούσε το επενδυτικό κοινό;

Μετά τις 4 Μαΐου, στις 15 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις που ακολούθησαν έως ότου έρθει η αναστολή διαπραγμάτευσης, η μετοχή… πρόλαβε να χάσει άλλο ένα 68,7%, οδηγούμενη από τα 15,34 στα 4,8 ευρώ και έχοντας κάνει συνολική αξία συναλλαγών 100,5 εκατ. ευρώ.

Η χρηματιστηριακή αποτίμηση του Ομίλου με την αναστολή διαπραγμάτευσης «πάγωσε» στα 321,4 εκατ. ευρώ.

Ο εισαγγελέας καλείται να διερευνήσει εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα όπως της παραπλάνησης του επενδυτικού καινού, χειραγώγησης και άλλα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ