Η Βουλγαρία έχει νέο πρωθυπουργό με κυβέρνηση συνεργασίας τον Κιρίλ Πετκόφ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ μόλις πρόσφατα επανεξελέγη. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σπεύδει στην Σόφια για να βάλει τις σχέσεις των δύο χωρών σε νέα τροχιά.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ραντεβού και σήμερα το πρωί στις 09:45 συναντά τον Πρωθυπουργό Πετκόφ και στις 11:00 συνάντηση με τον Βούλγαρο πρόεδρο Ράντεφ.

Το ζήτημα της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο.

  • Το καλοκαίρι του 2020, παρουσία των Κυριάκου Μητσοτάκη και τον τότε Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ είχε υπογραφεί συμφωνία της ελληνικής Gastrade ΑΕ με την Bulgartransgaz για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
  • Η Ελλάδα θέλει στο θέμα αυτό να υπάρχει συνέχεια.

Αντιθέτως…

…Η Βουλγαρία μετά από μια δεκαετία πολιτικής κυριαρχίας του Μπόικο Μπορίσοφ έχει νέα κυβέρνηση συνεργασίας η οποία φαίνεται καταρχήν να θέλει να κρατήσει μεγαλύτερες αποστάσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία σε σχέση με την κυβέρνηση Μπορίσοφ και παράλληλα ο προσανατολισμός της είναι πιο ένθερμα φιλοευρωπαϊκός και φιλονατοϊκός έναντι του προκατόχου της.

Αυτό μάλιστα φαίνεται ότι μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις σε ότι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια και τη διεύρυνση της ΕΕ με αιχμή το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας. Σημειώνεται ότι η Σόφια είχε θέσει βέτο για τα Σκόπια καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν οξυνθεί το τελευταίο διάστημα με αφορμή το γλωσσικό και αυτό το βέτο πρόθεση του νέου πρωθυπουργού Κιρίλ Πέτκοφ είναι να το αποσύρει.

  • «Θα προτείνουμε μια νέα διαδικασία για τη Βόρεια Μακεδονία, πολύ γρήγορη, με πολύ σύντομη προθεσμία μόνο 6 μηνών».

Ο κ. Πετκόφ ανέφερε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση θα θέσει τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία σε νέα βάση.

  • «Θα χρησιμοποιήσουμε ομάδες εργασίας για να προετοιμάσουμε αποφάσεις για θέματα όπως η κοινή οικονομική δραστηριότητα, οι υποδομές, ο πολιτισμός και η ιστορία» είπε ο κ. Πετκόφ.

Αν η Βουλγαρία άρει το βέτο τότε πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι και η ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι εύκολο να διατηρεί την εκκρεμότητα με την κύρωση από την Βουλή των μνημονίων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ