Στις πλάτες του εξαντλημένου διαγνωστικού τομέα πέφτει το βάρος της κάλυψης των αναγκών των ασφαλισμένων, που πολλαπλασιάστηκαν με το νέο ΕΚΠΥ, προειδοποιεί η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.

Βέλη εναντιον των αλλαγών που εισάγονται με το νέο ΕΚΠΥ και οι οποίες επιβαρύνουν περαιτέρω γιατρούς και διαγνωσιτκά κέντρα εξαπολύει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ.

Η εισαγωγή μεγαλύτερου φάσματος παροχών προς τους ασφαλισμένους, με μηδενική ή μειωμένη συμμετοχή σε χρόνιες παθήσεις είναι «άκρως επιθυμητό για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των ασφαλισμένων», σημειώνει η Ένωση. Αλλά, κρίνεται «εντελώς απαράδεκτο ότι δεν προβλέπεται κάλυψη της δαπάνης αυτής από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά αυτόματη χρέωση του «λογαριασμού» στους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, μέσω κουρέματος clawback».

«Με τις χειρότερες τιμές αποζημίωσης της Ευρώπης και το μεγαλύτερο καταλογισμένο χρέος στους ιατρούς από τις ακάλυπτες επιταγές clawback του ΕΟΠΥΥ, ο διαγνωστικός τομέας καλείται πλέον να ασκεί πρόληψη και διάγνωση με «αστερόσκονη» και καθρεφτάκια», αναφέρει η ΈΝΙ ΕΟΠΥΥ. Όπως σημειώνουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός αρνείται πεισματικά να πληρώσει την προληπτική κοινωνική πολιτική που υπόσχεται.

Η ταλαιπωρία της συνταγογράφησης

Ο Γολγοθάς των ασφαλισμένων μεγαλώνει με τα χαμηλότερα μηνιαία όρια συνταγογράφησης φαρμάκων ανά γιατρό, ιατρική ειδικότητα, περιφερειακή ενότητα, τα οποία δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών. Αποτέλεσμα είναι «να καταντούν επαίτες συνταγογράφησης οι ασφαλισμένοι, αναζητώντας γιατρό που δεν έχει υπερβεί το όριό του! Η δε, ταλαιπωρία του ασθενούς τείνει να μετατραπεί σε απελπισία όταν θα υποχρεωθεί να αναζητήσει συνταγογράφηση φαρμάκου υψηλού κόστους», αναφέρει η ΈΝΙ ΕΟΠΥΥ. Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις γιατρών που έχουν κληθεί σε απολογία για υπέρβαση του πλαφόν, για ποσά τόσο χαμηλά όσο 25 ευρώ,  ή για επαναλαμβανόμενη συνταγογράφηση σκευασμάτων 3 ή 5 ευρώ.

Η κατάσταση επιδεινώνεται με το νέο μέτρο του «κλειδώματος» της δυνατότητας το ιατρού να συνταγογραφήσει τα σκευάσματα πριν τη λήξη της προηγούμενης συνταγής. «Το σκεπτικό της θεραπείας με «δελτίο» και με «δόσεις» είναι άκρως προβληματικό για τη συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία του, ιδιαίτερα χρονοβόρο για τον ιατρό και χιλιόμετρα μακριά από την πραγματική ουσία του ιατρικού έργου», αναφερει η Ένωση.

Tέλος, η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ θέτει και θέμα ηθικής τάξεως για τη διασφάλιση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ασφαλισμένων, λόγω της μετακίνησης του πρώην Προέδρου του ΕΟΠΥΥ στον ιδιωτικό τομέα λίγους μήνες μετά την παραίτηση του.

 

Virus

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ