γράφει ο ο Δημήτρης Μαλλάς

Έχουν περάσει μερικές ημέρες από την ανακοίνωση της μεγάλης και σημαντικής επένδυσης της Microsoft στην Ελλάδα που αφορά τη δημιουργία ενός συμπλέγματος από κέντρα δεδομένων (data center region το αποκαλεί ο αμερικανικός κολοσσός) και τη δημιουργία στην Αττική ενός κόμβου για τις cloud υποδομές της Microsoft. Και πλέον είναι πιο εύκολο να δούμε ορισμένα σημεία που χρήζουν προσοχής.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί καταρχάς είναι πως πρόκειται σαφώς για μία πολύ σημαντική επένδυση για τη χώρα μας καθώς βάζει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών.

Αποτελεί σαφώς μία ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και είναι βέβαιο ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να φέρει και άλλες αντίστοιχες -ή ενδεχομένως και μεγαλύτερες- επενδύσεις. Όπως, επίσης, θα βοηθήσει και στην ενίσχυση του ψηφιακού οικοσυστήματος της χώρας μας.

  • Ένα πρώτο σημείο που χρήζει επισήμανσης είναι πως, επισήμως, δεν γνωρίζουμε το ακριβές ύψος της επένδυσης.

Το ποσό του 1 δισ. ευρώ που αναφέρεται διαρκώς στα μέσα ενημέρωσης αφορά την προστιθέμενη αξία που εκτιμάται πως θα δημιουργηθεί.

Αυτό ήταν κάτι που τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης. Πόσο ακριβώς θα κοστίσει το data center region είναι κάτι που η Microsoft δεν έχει αναφέρει επισήμως. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι η επένδυση σε εξοπλισμό θα είναι της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ και ότι η Microsoft θα επενδύει, επιπλέον, άλλα 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Η Microsoft, όμως, δεν έχει αναφέρει κάποιο ποσό, πιθανότατα επειδή πρόκειται για εισηγμένη εταιρεία.

Πάντως, ορισμένες πηγές κάνουν λόγο για 400 εκατ. ευρώ, αλλά σε κάθε περίπτωση το ποσό είναι μεγάλο.

Όμως, δεν αφορά τόσο τις κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά τον εξοπλισμό και κυρίως τους servers που θα χρησιμοποιηθούν.

  • Είναι προφανές ότι η Microsoft θα τους αγοράσει είτε από κάποιον μεγάλο κατασκευαστής (π.χ. Lenovo ή HPE) είτε με το δικό της brand μέσω κάποιας συμφωνίας OEM. Βέβαια, θα υπάρξουν οφέλη και για τις τοπικές εταιρείες, καθώς κάποιος θα πρέπει να εγκαταστήσει αυτόν τον εξοπλισμό. Συν την μεταφορά τεχνογνωσίας που θα υπάρξει αναφορικά με τη δημιουργία ενός τόσο μεγάλου data center.

Προς το παρόν, δεν έχει διευκρινισθεί που θα κατασκευαστές.

  • Η λογική λέει ότι πρέπει να είναι περιοχή που να υπάρχει χώρος δεδομένης της μεγάλης έκτασης που θα καταλαμβάνει, κοντά σε αυτοκινητόδρομο, ενδεχομένως να υπάρχει και σύνδεση με μέσα μαζικής μεταφοράς (τρένο) και να μην είναι πολύ μακριά από τη θάλασσα για λόγους που σχετίζονται με τον τομέα της ψύξης. Και να υπάρχει η δυνατότητα για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι απαραίτητες για να μειωθεί το λειτουργικό κόστος, το οποίο είναι τεράστιο όσον αφορά στην κατανάλωση ενέργειας.

Πιθανότερες περιοχές είναι αυτές της βορείου Αττικής (από Άγιο Στέφανο και προς τα βόρεια), τα Μεσόγεια, τα οποία έχουν και το πλεονέκτημα της γειτνίασης με το αεροδρόμιο, αλλά και το Θριάσιο Πεδίο.

Η επιλογή της περιοχής εκτιμάται πως έχει γίνει, ενδεχομένως και η αγορά της έκτασης αλλά δεν αποκαλύπτεται γιατί θα αλλάξει πρακτικά το real estate εκεί πέρα.

Και αυτό γιατί δίπλα από το συγκεκριμένο data center region πρόκειται να μεταφερθούν πολλές μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να έχουν ταχύτερη πρόσβαση σε cloud υποδομές, οι οποίες είναι κλειδί στη σημερινή, ψηφιακή εποχή που ζούμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ