Στις αρμόδιες Διευθύνσεις του Δημοσίου έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής 83 αιτήματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τουριστικά καταλύματα άνω των 100 κλινών

Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως για τους προορισμούς της λεγόμενης «πρώτης γραμμής», σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και Ιόνιο, αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, απορροφά ο ελληνικός τουρισμός, ο οποίος αλλάζει σταδιακά πρόσωπο και αναβαθμίζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. 

Με δεδομένο το ότι το brand «Ελλάδα» βρίσκεται, πλέον, πολύ ψηλά σε πανευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές επίπεδο, οι επενδύσεις στον κλάδο έχουν «χτυπήσει κόκκινο», με το ενδιαφέρον τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό να είναι απτό και επαναλαμβανόμενο τόσο σε επίπεδο deals όσο και σε επίπεδο νέων επενδύσεων, ειδικά στην κατηγορία των πέντε αστέρων. 

Στον απόηχο της πρόσφατης μεγάλης συμφωνίας του Ομίλου Sani Ikos με ένα κορυφαίο θεσμικό όνομα, όπως το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC, συνεχίζονται και οι νέες επενδύσεις στον κλάδο. 

Είναι χαρακτηριστικό το ότι στις αρμόδιες Διευθύνσεις του Δημοσίου έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής 83 αιτήματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τουριστικά καταλύματα άνω των 100 κλινών, τεσσάρων ή πέντε αστέρων, ένα ακόμη δείγμα του ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν αναβαθμίζεται συνεχώς, αλλάζοντας κατηγορία. Από αυτά τα αιτήματα ένας σημαντικός αριθμός αφορά εξολοκλήρου νέες επενδύσεις, ένα μέρος τροποποιήσεις υφιστάμενων μονάδων για την επέκταση ή αναβάθμισή τους και κάποια άλλα αφορούν αιτήματα ανανέωσης των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Οι στρατηγικές επενδύσεις

Μεγάλο είναι το αποτύπωμα του κλάδου και στο κομμάτι των στρατηγικών επενδύσεων –αρκεί μια ματιά στη λίστα του Enterprise Greece για να διαπιστώσει κανείς ότι ο τουρισμός και η ενέργεια σχεδόν μονοπωλούν το συγκεκριμένο κομμάτι. 

Στις πιο πρόσφατες εγκρίσεις ανήκει και αυτή για την επένδυση του Ομίλου Μήτση –με παρουσία στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά άνω των 40 ετών, διαθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό του 17 ξενοδοχεία– και τo project που προωθεί εδώ και καιρό στη Μύκονο. Έχοντας «περάσει» από το Enterprise Greece, ο γνωστός ξενοδοχειακός όμιλος, που είναι από τους πλέον κινητικούς το τελευταίο διάστημα και έχει σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο μερικές από τις σημαντικότερες μεγάλες τουριστικές επενδύσεις σε κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς (μεταξύ των οποίων και το mega project στην Αφάντου της Ρόδου) έλαβε το «πράσινο φως» από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων για τη νέα επένδυση στο νησί των Ανέμων. 

Ο λόγος για την ανέγερση και ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας του επενδυτικού φορέα ΚΟΡΤΙΑ ΑΕ στη Μύκονο, με προϋπολογισμό 61 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά στη δημιουργία τουριστικού συγκροτήματος με ξενοδοχειακό κατάλυμα πέντε αστέρων, δυναμικότητας 178 κλινών και 4 τουριστικών κατοικιών, υποστηρικτικών υποδομών (spa, εστιατόρια, μπαρ, κ.λπ.) καθώς και χώρων αναψυχής και άθλησης στην περιοχή Ελιά του Δήμου Μυκόνου. Σύμφωνα με τον σχετικό φάκελο, η επένδυση πρόκειται να δημιουργήσει 550 θέσεις εργασίας. 

Σημειωτέον ότι, μέσα στο καλοκαίρι, ο όμιλος των Mitsis Hotels ολοκλήρωσε και τη συμφωνία με τον Όμιλο Αγγελόπουλου για τα δύο ξενοδοχεία, το Aldemar Royal Mare και το Aldemar Cretan Village στην Κρήτη, ενισχύοντας το αποτύπωμά του στο νησί, με τον άμεσο στόχο για περαιτέρω εκσυγχρονισμό των δύο μονάδων. 

Το project της Αφάντου στη Ρόδο αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένων και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, γκολφ, μαρίνας, τουριστικού χωριού κ.τ.λ. Μία ακόμη μονάδα σχεδιάζει ο όμιλος στον Πειραιά, με την υπενοικίαση του Μεγάρου Μεταξά, όπου σχεδιάζεται, με ορίζοντα το 2023, ένα νέο ξενοδοχείων 110 δωματίων. 

Στο πλάνο βρίσκεται και μία ακόμη επένδυση στην Κω, πέραν φυσικά του δεδηλωμένου ενδιαφέροντος για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ στα Καμένα Βούρλα με τις ιαματικές πηγές, εκεί όπου βρίσκεται η ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων «Γαλήνη», με κέντρο Wellness & Spa (σ.σ. το ακίνητο είχε εκμισθωθεί στον Όμιλο Μήτση μέσω της ΕΤΑΔ). 

Σε έναν κορυφαίο προορισμό της χώρας όπως η Κρήτη, ο Όμιλος Leptos, από την Κύπρο, προχωρά με τις εγκρίσεις το μεγάλο project για την επένδυση της θυγατρικής του Cretan Sun and Sea Developments, που έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις εδώ και μία τριετία. Όπως αναφέρεται και στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η επένδυση για το Costa Nopia θα αναπτυχθεί σε έκταση 1.130 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει σε πλήρη ανάπτυξη 13 γειτονιές με περίπου 830 κατοικίες και εμπορικά καταστήματα, δύο ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 300 δωματίων και 600 κλινών, ένα ιατρείο κι ένα φαρμακείο για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών, ένα μικρό γκολφ, εστιατόρια, μουσείο ελιάς, εγκαταστάσεις ερευνητικού και εκπαιδευτικού κέντρου στον πρωτογενή τομέα καθώς και έναν μικρό λιμένα, που θα μπορεί να φιλοξενήσει έως 100 τουριστικά σκάφη. 

Επίσης στην Κρήτη, μία ακόμη στρατηγική επένδυση, που προχωρά βήμα βήμα με τις αδειοδοτήσεις σε ό,τι έχει να κάνει με δημόσια διαβούλευση, περιβαλλοντικές εγκρίσεις κ.τ.λ., είναι κι αυτή του Metaxa Hospitality Group, με παρουσία δεκαετιών στο νησί. Το Cape Tholos αφορά ένα σύνθετο τουριστικό κατάλυμα προϋπολογισμού 126 εκατομμυρίων, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος δυναμικότητας 189 δωματίων αλλά και την ανέγερση 136 κατοικιών διαφόρων μεγεθών, με στόχο η συνολική του δυναμικότητα να φτάσει τις 1.044 κλίνες. Το project του Ομίλου Μεταξά θα υλοποιηθεί σε έκταση 1.224 στρεμμάτων στην τοπική κοινότητα Καβουσίου και, πέρα από τα καταλύματα, εντός της θα υπάρχουν δύο εστιατόρια, spa 1.500 τ.μ., γυμναστήριο και αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστες πισίνες, ελικοδρόμιο, ενώ προβλέπεται να κατασκευαστεί και μαρίνα δυναμικότητας 33 σκαφών. 

Στην Αττική, το περασμένο καλοκαίρι, εγκρίθηκε ως στρατηγική επένδυση το Saronida Olympos Golf Project, που θα αναπτύξει η Vita Development, γνωστό και ως «Μικρό Ελληνικό», με προϋπολογισμό 840 εκατ. ευρώ. Το project περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος, ενός γηπέδου γκολφ που, όπως αναφέρεται, θα είναι το μεγαλύτερο της Αττικής, χώρων αναψυχής, ελικοδρομίου, εγκαταστάσεων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή μονάδας διαχείρισης στερεών αποβλήτων, αφαλάτωσης και βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, ενώ από το έργο αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 800 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία του (κατά την κατασκευαστική περίοδο, αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 1.200 θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου). Στο τουριστικό χωριό, που θα αναπτυχθεί σε μια έκταση 6.500 στρεμμάτων, σε μικρή απόσταση από το Grand Resort Lagonissi, θα δημιουργηθεί επίσης μία μαρίνα για τον ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών, πέραν φυσικά και της οικιστικής ανάπτυξης που προβλέπεται στην περιοχή. 

Στα μεγάλα projects πολλών αστέρων περιλαμβάνονται κι αυτά του Ομίλου Sani/Ikos, που «τρέχει» ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα σε νέες μονάδες και αναβαθμίσεις υφιστάμενων στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, συνολικού ύψους 575 εκατ. ευρώ, έως το 2025. Οι νέες προγραμματισμένες επενδύσεις αφορούν τέσσερα καινούργια ξενοδοχεία στην Ελλάδα (Κρήτη και Κέρκυρα), την Ισπανία και την Πορτογαλία μαζί με επεκτάσεις σε υφιστάμενες μονάδες, όπως το Ikos Andalusia στη Mαρμπέγια, αλλά και το Porto Sani στη Χαλκιδική. 

Ενδεικτικά, υπό σχεδιασμό βρίσκεται το Ikos Kissamos στην Κρήτη –σηματοδοτώντας και την επέκταση σε έναν κορυφαίο ελληνικό προορισμό– σε ιδιόκτητη έκταση άνω των 200 στρεμμάτων, με 400 δωμάτια, bungalows και βίλες, που θα εκτείνονται σε παραλιακό μέτωπο μήκους 600 μέτρων, και με στόχο να λειτουργήσει τον Μάιο του 2025. 

Παράλληλα, το νέο Ikos Odisia στην Κέρκυρα, με 395 δωμάτια, σουίτες και bungalows, έχει αρχίσει ήδη να κατασκευάζεται στην έκταση του πρώην Club Med, με προοπτική λειτουργίας τη σεζόν του 2023. 

Σε ένα εμβληματικό project στη Βόρεια Ελλάδα, στη Χαλκιδική, το κλείσιμο της σεζόν του 2022 σηματοδοτεί και την εκκίνηση των πρώτων έργων αναβάθμισης του Πόρτο Καρράς, στο πλαίσιο των προγραμματιζόμενων επενδύσεων από την πλευρά του Ομίλου Σαββίδη. Τα πρώτα αυτά έργα, που εντάσσονται στο γενικότερο επενδυτικό πλάνο για το Porto Carras Grand Resort, αναμένεται να κοστίσουν περί τα 55 εκατ. ευρώ, ενώ η περαιτέρω ανάπτυξη του συγκροτήματος θα προχωρήσει μέσα από το πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων. Συγκεκριμένα, η εταιρεία θα προχωρήσει σε υλοποίηση μέρους του masterplan που αφορά την ανακαίνιση του ξενοδοχείου «Σιθωνία», με στόχο τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 2023. Παράλληλα, προχωρά σε ανάπτυξη μέρους της μαρίνας, με τις εργασίες να ολοκληρώνονται το καλοκαίρι του 2024, καθώς και αναβάθμιση του γκολφ και των λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων. Την ίδια περίοδο, ξεκινούν και οι εργασίες για την ανάπτυξη της «Κτήμα Πόρτο Καρράς», που περιλαμβάνουν την αναγέννηση των αμπελώνων και την ανακαίνιση του οινοποιείου και της αίθουσας οινογευσίας. Έτσι, ένα πρώτο μέρος του masterplan για το Porto Carras Grand Resort, που αφορά ήδη αδειοδοτημένες περιοχές, πρόκειται να υλοποιηθεί άμεσα, ενώ στον ορίζοντα του 2025 στόχος είναι το γνωστό θέρετρο της Χαλκιδικής «να μετεξελιχθεί στον κορυφαίο πολυτελή τουριστικό προορισμό της Μεσογείου έως το 2025, με ένα μοναδικό συγκρότημα πέντε αστέρων, προσφέροντας πολυτελή διαμονή και εξαιρετικής ποιότητας υπηρεσίες, που θα περιλαμβάνουν μαρίνα, γκολφ, καζίνο, οινοποιείο, spa και αθλητικές δραστηριότητες υψηλού επιπέδου». 

Στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στην Πελοπόννησο, συνεχίζουν οι επενδύσεις και στην Costa Navarino, που, στο σύνολό τους, στην πλήρη τους ανάπτυξη, θα φτάσουν το 1,2 δισ. ευρώ. Οι μέχρι σήμερα επενδύσεις στην Costa Navarino, που «τρέχει» ως φορέας ανάπτυξης και διαχείρισης του έργου η ΤΕΜΕΣ του Ομίλου Κωνσταντακόπουλου (σ.σ. στην οποία συμμετέχει και ο Όμιλος Olayan), αντιστοιχούν σε 850 εκατ. ευρώ για την πρώτη και τη δεύτερη φάση ανάπτυξης. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και οι επενδύσεις για το ολοκαίνουργιο πέντε αστέρων “W” (το brand του ξενοδοχειακού ομίλου της Marriott International που έκανε ντεμπούτο στην Ελλάδα από τη Μεσσηνία και λειτούργησε για πρώτη φορά φέτος τον Αύγουστο, πιάνοντας πληρότητες 85%) και από τη σεζόν του 2023 το Mandarin Oriental και το Navarino Agora. 

Επισημαίνεται εδώ ότι, κατά την υψηλή περίοδο και περιλαμβανομένου, πλέον, και του νέου “W Costa Navarino’’, μιας επένδυσης 90 εκατ. ευρώ σε παραθαλάσσια έκταση 130 στρεμμάτων στην περιοχή ανάπτυξης Navarino Waterfront, οι θέσεις εργασίας στο συγκρότημα ανέρχονται στις 1.850. Με το βλέμμα στο 2023, το επόμενο βήμα είναι η έναρξη λειτουργίας του πρώτου Mandarin Oriental στην Ελλάδα, του brand με ρίζες από την Ασία, που θα κάνει ντεμπούτο στη χώρα μας επίσης στη Μεσσηνία, στην περιοχή Navarino Bay, με 99 δωμάτια, μεταξύ των οποίων 48 υπόσκαφες βίλες με ιδιωτική πισίνα. 

Το 2023 θα ξεκινήσει και η λειτουργία της Navarino Agora, μιας ανοιχτής αγοράς δίπλα από το “W” τόσο για τους διαμένοντες στο συγκρότημα όσο και για το ευρύ κοινό, με επιλεγμένα καταστήματα, street food, υπαίθριο σινεμά κ.λπ. 

Και τα δύο νέα πεντάστερα βρίσκονται στις δύο νέες περιοχές ανάπτυξης της Costa Navarino (Navarino Waterfront και Navarino Bay), σε κοντινή απόσταση από την πρώτη περιοχή ανάπτυξης της Costa Navarino, το Navarino Dunes. Η επόμενη φάση επενδύσεων αφορά στο Navarino Blue, στην περιοχή του Ριζόμυλου, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο Καλαμάτας, όπου θα αναπτυχθούν θεματικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα με αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. 

Από την πλευρά της, η ΤΕΜΕΣ έχει προχωρήσει για το mega project του Ελληνικού σε στρατηγική συμφωνία ύψους 300 εκατ. ευρώ με τον φορέα της επένδυσης, τη Lamda Development, για τις δύο ξενοδοχειακές μονάδες με branded κατοικίες στη μαρίνα. Επίσης, διατηρεί σε πλήρη εξέλιξη και το έτερο mega project με ορίζοντα λειτουργίας στο τέλος του 2024, στο πρώην Hilton Αθηνών, με τα luxury brands τoυ ομίλου της Hilton (Conrad Hotels & Resorts, Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences) με ξενοδοχείο και επώνυμες κατοικίες.

Οι τρεις νέοι τουριστικοί πόλοι στην Αθήνα

Αυξανόμενο ενδιαφέρον προσελκύει όμως και η ελληνική πρωτεύουσα, όπου, πέραν των λοιπών επενδύσεων, έχουν ιδιαίτερη σημασία οι τρεις νέοι πόλοι που δημιουργούνται και θα προσελκύσουν μελλοντικά κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών. Ο λόγος για το mega project του Ελληνικού, την ανάπλαση των πρώην βασιλικών κτημάτων στο Τατόι, αλλά και τη δημιουργία του συγκροτήματος Voria στο Μαρούσι, με την προωθούμενη μεταφορά του καζίνου της Πάρνηθας. 

Για το Ελληνικό, το project έχει μπει, πλέον, «στις ράγες» από τη Lamda Development. Ήδη, το κομμάτι των υποδομών προχωρά σε αυτήν τη φάση, με την πολύ σημαντική για το έργο υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος να βρίσκεται σε εξέλιξη από την ABΑΞ, όπως και η προετοιμασία με τις προκαταρκτικές εργασίες για τον Πύργο Κατοικιών από την κοινοπραξία των Bouygues-Intrakat. 

Στα έργα της πρώτης φάσης, για την πρώτη πενταετία, περιλαμβάνεται και το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με Καζίνο (IRC) που έχει αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από κοινού με τη Hard Rock, για το οποίο ο στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία το 2026, πέραν φυσικά και των λοιπών ξενοδοχειακών επενδύσεων, των δύο μεγάλων ξενοδοχείων με επώνυμες κατοικίες από κοινού με την ΤΕΜΕΣ του Ομίλου Κωνσταντακόπουλου και της έτερης ξενοδοχειακής μονάδας στον Πύργο Μικτής Χρήσης από κοινού με την Brook Lane Capital. 

Κορυφαία παρέμβαση, για την οποία προχωρούν επίσης οι εγκρίσεις και οι μελέτες, αποτελεί το μεγάλο project στο Τατόι, δημιουργώντας μία ακόμη σημαντική εστία τουριστικής προσέλκυσης, στα βόρεια, αυτήν τη φορά, της Αθήνας, με ορίζοντα από το 2025 και μετά. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το project στο Τατόι, με στόχο για πάνω από 1,15 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο, αναμένεται να ενισχύσει την περιοχή στα βόρεια της Αθήνας, ως ένα σημαντικό «αντίβαρο» έναντι του project του Ελληνικού.

Το τμήμα του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, χαρακτηρισμένο από το 2003 «ιστορικός τόπος», περιλαμβάνει τις εξής ενότητες: 

  • Την Ανακτορική, με το ανακτορικό συγκρότημα και τα κτήρια με τις υποστηρικτικές λειτουργίες (μαγειρεία, υπασπιστήριο, κτήριο προσωπικού, οικία Στουρμ, κτήριο τηλεπικοινωνιών, οικία φροντιστή, χώρος στάθμευσης)
  • Τη Διοικητική, με κτήρια που σχετίζονται με τη διεύθυνση και τη φύλαξη του κτήματος (διευθυντήριο, δασονομείο, φυλάκιο εσωτερικής πύλης, οικία αξιωματικών, σταθμός χωροφυλακής, ξενοδοχείο, εργατικές κατοικίες-εργαστήριο εργατών, πρατήριο καυσίμων)
  • Την ενότητα της Αγροτικής Παραγωγής, με κτήρια με χρήσεις σχετικές με την παραγωγή προϊόντων: α) Κτηνοτροφία (παλαιό βουστάσιο-παλαιός στάβλος, ιπποστάσιο, νέο βουστάσιο, χοιροστάσιο) και β) Παραγωγή Προϊόντων (γαλακτοκομείο, βουτυροκομείο, οινοποιείο, ελαιοτριβείο)
  • Την Ταφική ενότητα, που περιλαμβάνει τους βασιλικούς τάφους, το Μαυσωλείο, τον Ιερό Ναό Αναστάσεως και το κτήριο της Φρουράς των Τάφων. Τα ανωτέρω κτήρια έχουν χαρακτηριστεί «νεότερα μνημεία». Εκτός από τα κτήρια που ανήκουν στις παραπάνω ενότητες, υπάρχουν και περιφερειακά κτήρια, όπως τα φυλάκια.

Οι εγκριθείσες χρήσεις των κτηρίων ανά ενότητα είναι:

Ανακτορική Ενότητα: Το ανάκτορο μετατρέπεται σε μουσείο, ενώ στα μαγειρεία θα λειτουργήσει το εκδοτήριο εισιτηρίων του ανακτόρου, πωλητήριο και αναψυκτήριο. Τα υποστηρικτικά κτήρια του ανακτόρου προορίζονται να λειτουργήσουν ως υποστηρικτικές λειτουργίες του κτήματος, αλλά και ως χώροι φιλοξενίας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται: Στο υπασπιστήριο φιλοξενούνται τα γραφεία διοίκησης του κτήματος, το κτήριο του προσωπικού μετατρέπεται σε ξενώνα υψηλών προσώπων, η οικία Στουρμ και το κτήριο τηλεπικοινωνιών χρησιμοποιούνται ως εκθεσιακοί χώροι επιμέρους θεματικών συλλογών, η οικία φροντιστή θα φιλοξενήσει το αστυνομικό τμήμα, η αποθήκη διατηρείται ως αποθηκευτικός χώρος και οι χώροι στάθμευσης μετατρέπονται σε εργαστήρια συντήρησης. Η οικία οδηγών θα στεγάσει τον πυροσβεστικό σταθμό και τους προσκόπους από το Κατσιμίδι, το συγκρότημα των στρατώνων μετατρέπεται σε εστιατόριο και χώρο κοινωνικών εκδηλώσεων, η οικία αρχικηπουρού θα στεγάσει το κέντρο ελέγχου του κτήματος (τηλεπικοινωνίες, ασφάλεια, διοίκηση κτήματος), η οικία δασοφύλακα θα φιλοξενήσει το κέντρο πληροφόρησης, η γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος θα στεγάσει τα αποδυτήρια και τους χώρους υγιεινής. 

Διοικητική Ενότητα: Το διευθυντήριο, το δασονομείο, η οικία αξιωματικών, ο σταθμός χωροφυλακής, το ξενοδοχείο, τα κτήρια Α, Β και Γ των εργατικών κατοικιών, η αποθήκη και το εργαστήριο εργατών διαμορφώνονται σε ξενώνες για την παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας. Το φυλάκιο εσωτερικής πύλης θα λειτουργήσει ως κέντρο πληροφόρησης Τατοΐου ενώ το θερμοκήπιο και το πρατήριο καυσίμων διατηρούν την ίδια χρήση.

Παραγωγική Ενότητα: Το παλιό βουστάσιο μετατρέπεται σε έκθεση αμαξών, το ιπποστάσιο θα υποστηρίξει τη λειτουργία καφέ, πωλητηρίου, χώρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ψηφιακού κέντρου ενημέρωσης για άλογα. Στο νέο βουστάσιο δημιουργείται, σε ένα μέρος του, έκθεση αγροτικής παραγωγής και στο υπόλοιπο έκθεση των αυτοκινήτων-μνημείων, συνεδριακό κέντρο και αναψυκτήριο. Στο χοιροστάσιο θα λειτουργήσει το κύριο πωλητήριο αναμνηστικών ειδών, ενώ το οινοποιείο, το εμφιαλωτήριο και ο χώρος στάθμευσης οινοποιείου αξιοποιούνται για τη λειτουργία οινοποιείου. Το σιδηρουργείο, το ξυλουργείο, το πεταλωτήριο, οι κατοικίες εργατών και η πλάστιγγα στο συγκρότημα της «Μάνδρας» θα φιλοξενήσουν χρήσεις για τη διάθεση αγροτικών προϊόντων και για αναψυκτήρια. Το βουτυροκομείο θα φιλοξενήσει το Μουσείο Βουτυροκομείου και το ιατρείο ενώ ο χώρος στάθμευσης θα χρησιμοποιηθεί για τη στάθμευση ασθενοφόρου. Το κτήριο εποχικών εργατών προορίζεται για χρήσεις εκπαίδευσης μικρής κλίμακας και για χρήσεις εκπαιδευτικές σε συνεργασία με πανεπιστήμια, το γαλακτοκομείο θα φιλοξενήσει αναψυκτήριο-καφέ, το ελαιοτριβείο και το βοηθητικό κτίσμα του ελαιοτριβείου θα λειτουργήσουν ως ελαιουργείο.

Ταφική Ενότητα: Περιλαμβάνει το Μαυσωλείο και τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, για τα οποία διατηρείται η αρχική τους χρήση, ενώ στο φυλάκιο Φρουράς των Τάφων δημιουργείται έκθεση αρχαιοτήτων Δεκέλειας και ιστορίας του βασιλικού κοιμητηρίου. 

Aντίστοιχα, νέα δεδομένα, σε διπλό μέτωπο, δημιουργεί η προοπτική μετεγκατάστασης του καζίνου της Πάρνηθας στο Μαρούσι, σε έναν υπερσύγχρονο κόμβο ψυχαγωγίας και φιλοξενίας που έχει επανέλθει στο προσκήνιο, δεδομένου του ότι προχωρούν οι αδειοδοτικές διαδικασίες με την υποβολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας του σχετικού σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος. 

Η επένδυση αυτή, άνω των 200 εκατ. ευρώ, που πρόκειται να υλοποιηθεί στον βόρειο άξονα της πρωτεύουσας (όπου άλλωστε παραπέμπει σήμερα και το όνομά της, Voria) κινητοποιεί εξελίξεις με πολλές διαφορετικές πτυχές τόσο για την Πάρνηθα όσο και για το Μαρούσι, πέραν του κρίσιμου οικονομικού αντικτύπου με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τόσο κατά την ανάπτυξη όσο και κατά τη λειτουργία του συγκροτήματος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο επιχειρηματικό πλάνο. 

Με τη νέα επένδυση δημιουργείται ένας μεγάλος πόλος τουρισμού και αναψυχής για πρώτη φορά στα βόρεια προάστια, με ένα υπερσύγχρονο, βιοκλιματικό συγκρότημα, με ξενοδοχείο πολυτελείας, χώρους πολιτισμού, εστίασης και ψυχαγωγίας, το οποίο θα περιβάλλεται από 30 στρέμματα πρασίνου και ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων. 

Στην Πάρνηθα, θα απομακρυνθούν όλες οι προσωρινές εγκαταστάσεις του καζίνου και θα αποκατασταθεί το φυσικό τοπίο. Επιπλέον, θα ανακατασκευαστεί πλήρως, όπως ήταν ο «Πύργος Μυλωνά» του συγκροτήματος, έργο προϋπολογισμού 23 εκατ. ευρώ, με τον φορέα της επένδυσης να αναλαμβάνει όλες τις δαπάνες και, στη συνέχεια, μαζί με το υπερσύγχρονο τελεφερίκ και το πρώην Ξενία (το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αποκατάσταση του πρώην Sanatorium/Hotel) θα αποδοθούν χωρίς κανένα αντάλλαγμα στο Δημόσιο και κατ’ επέκταση στους επισκέπτες του λεκανοπεδίου. 

Επιπλέον, ο Δρυμός θα έχει κι άλλη… «προίκα»: Η εταιρεία, από την έναρξη λειτουργίας στη νέα θέση και για πέντε χρόνια, θα καταβάλλει 2 εκατ. ευρώ ετησίως για τη συντήρηση του οδικού δικτύου του Δρυμού, την αντιπυρική του προστασία αλλά και τη συντήρηση/λειτουργία των εγκαταστάσεων τελεφερίκ. Έτσι, σύμφωνα με την εταιρεία, απεμπλέκεται συνολικά η περιοχή της Πάρνηθας από μια δραστηριότητα η οποία δεν συνάδει με τον Δρυμό, ιδιαίτερα μετά και τις περσινές φωτιές, ενώ δίνεται η δυνατότητα της ολικής ανάπλασής της. 

Ο Δρυμός μαζί με τo κτήμα του Τατοΐου θα αποτελέσουν ένα μοναδικό επίκεντρο αναψυχής του λεκανοπεδίου, με χρήσεις συμβατές προς την περιβαλλοντική βαρύτητα της Πάρνηθας.

Aπό το GREEK HOSPITALITY GUIDE

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ