Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Η αδυναμία μιας μικρής Χρηματιστηριακής εταιρείας, με «ρωμαλέο όνομα» να ανταποκριθεί στην εκκαθάριση των συναλλαγών της περασμένης Δευτέρας δεν ξύπνησε το Μαυσωλείο της οδού Κολοκοτρώνη.

Ιούνιος 2018. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας οι συναλλαγές δεν ολοκληρώθηκαν. Δεν υπήρξε εκκαθάριση των συναλλαγών.

Ένας – μόνο, προς το παρόν- αντισυμβαλλόμενος της αγοράς δεν είχε τα λεφτά και τους τίτλους για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Η Χρηματιστηριακή εταιρεία, με το «ρωμαλέο όνομα», «σήκωσε στους ώμους της» την αδυναμία των πελατών της να πληρώσουν, δυστυχώς όμως τελικά ούτε η ίδια είχε τη δύναμη και τους πόρους να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της.

Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι εργαζόμενοι απεργούν.

·         Η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς-εκτός από την αδυναμία της να επικοινωνήσει με το εξωτερικό στην αγγλική γλώσσα- αγνοεί βασικούς κανόνες λειτουργίας της αγοράς, αγνοεί και τον εποπτικό της ρόλο στον Χρηματιστηριακό θεσμό.

·         Ακούσαμε την Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να παρουσιάζει το «αναπτυξιακό της σχέδιο» για την ελληνική οικονομία. Ο κ. Χαράλαμπος Γκότσης ονειρεύεται ένα Χρηματιστήριο γεμάτο «λαϊκά εταιρικά ομόλογα» και λιγότερες «επικίνδυνες μετοχές» στα χέρια των μικροεπενδυτών.

·         Είδαμε κι ακούσαμε τον κύριο Πρόεδρο να υποστηρίζει με θέρμη το αναπτυξιακό «εναλλακτικό τραπεζικό σύστημα» Δραγασάκη, μακριά από τα νύχια και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

·         Υποσχέθηκε πως θα βοηθήσει τις συνεταιριστικές τράπεζες να αναπτυχθούν κι εμείς αναζητούσαμε στις γραφές και τους κανονισμούς πως μπορεί να γίνει αυτό το θαύμα, ο επόπτης της Κεφαλαιαγοράς να στηρίζει τους ανταγωνιστές τους στην προσέλκυση κεφαλαίων που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

·         Κατά την πιο «καυτή» περίοδο, τις ημέρες που ξέσπασε το διεθνών διαστάσεων σκάνδαλο Folli Follie, η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν είχε κάνει καν ιστότοπο (site) που να λειτουργεί ώστε να ενημερώσει για τα στοιχειώδη όσους ήθελαν να μάθουν τι πραγματικά συμβαίνει και ποια μέτρα προστασίας του επενδυτικού κοινού πρόκειται να ληφθούν.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται για την «έξοδο» στις αγορές χωρίς να έχει την ικανότητα να μιλήσει τη γλώσσα των ξένων επενδυτών, χωρίς να έχει μηχανισμούς, υποδομές και πρωταγωνιστές ικανούς να σταθούν αξιοπρεπώς σ’ ένα διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Οι Χρηματιστηριακές εταιρείες φυτοζωούν. Τα περισσότερα στελέχη τους ασχολούνται με το προσωπικό τους χαρτοφυλάκιο αγνοώντας τις ανάγκες των πελατών. Οι ξένοι επενδυτές απαιτούν ολοένα και μικρότερες προμήθειες και κόστη για να ασχοληθούν με την Ελλάδα.

Οι Έλληνες επενδυτές που ασχολούνται ακόμη με το Χρηματιστήριο είναι ζήτημα αν διαχειρίζονται -κατά μέσο όρο- χαρτοφυλάκιο μεγαλύτερο των 5.000 Ευρώ.

Η αδυναμία μιας μικρής Χρηματιστηριακής εταιρείας, με «ρωμαλέο όνομα» να ανταποκριθεί στην εκκαθάριση των συναλλαγών είναι ένα ακόμη σύμπτωμα. Δεν είναι το πρόβλημα. Είναι το αποτέλεσμα έλλειψης ηγεσίας και εποπτείας στην αγορά.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ