Δάνεια μόνο για νέες επενδύσεις, με αξιολόγηση του business plan και όχι του παρελθόντος του δανειολήπτη υπόσχεται ο CEO της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς.

«Οι τρAπεζες πρέπει να δούμε πιο ανοιχτόμυαλα το κριτήριο της βιωσιμότητας επενδυτικών σχεδίων και να διασφαλίσουμε επαρκή διασπορά των χρηματοδοτήσεων ώστε να φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες ΜμΕ»

Σε μια χρήσιμη και παραγωγική συζήτηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη που εξελίχθηκε σε …τριπλή συνέντευξη Τύπου για το σχέδιο Ελλάδα 2.0 με τα χρήματα του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ενημέρωσε τους πελάτες της (διαδικτυακά) αλλά και τους δημοσιογράφους (δια ζώσης) για το σχέδιο “Εθνική 2.0”.

Παύλος Μυλωνάς: Μία φορά κάθε 20 χρόνια η ευκαιρία που έχει τώρα η Ελλάδα να ανακάμψει

Η Εθνική  φιλοδοξεί να χορηγήσει το 30% των δανείων που προβλέπονται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δηλαδή από τα  12,7 δισεκ. δάνειων του Ταμείου Ανάκαμψης που μαζί με την μόχλευση των τραπεζών και τις επιχορηγήσεις θα φτάσουν τα 50 δισεκ. ευρώ.

Ο  Βασίλης Καραμούζης, γενικός διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής, σε ρόλο….δημοσιογράφου αποκάλυψε ότι ζητούμενο είναι να υπάρξει διάχυση των πόρων σε όσο το δυνατόν περισσότερους, καθώς μέσα από τη χρηματοδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων θα ευνοηθούν και οι πιο μικρές.

Η γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Χριστίνα Θεοφιλίδη διαβεβαίωσε ότι στόχος είναι, οι πρώτες εκταμιεύσεις να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Το 37% των πόρων θα κατευθυνθεί σε έργα πράσινης ανάπτυξης και είναι προαπαιτούμενο για να απελευθερωθεί το υπόλοιπο 63% των πόρων.

  • «Ενθαρρύνουμε τις εξαγορές, συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων, τις συνεργασίες μεταξύ τους σε όλους τους κλάδους» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης,

Μετά από τη συνεργασία δύο επιχειρήσεων, το άθροισμα του τζίρου της νέας εταιρείας που προκύπτει θα πρέπει να είναι αυξημένο κατά +50%. Δηλαδή μία εταιρεία με τζίρο 1 εκατ ευρώ μπορεί να συγχωνευτεί με ή περισσότερες εταιρείες που ο τζίρος τους είναι 500 χιλιάδες ευρώ.

Το σύστημα θα είναι FIFO. First In First Out. Όποιος καταθέσει αίτημα και αξιολογηθεί πρώτος θα χρηματοδοτηθεί  πρώτος.

Τα δάνεια θα μπορούν να εκταμιευτούν έως το τέλος του 2026 ενώ οι επιχορηγήσεις έως το τέλος Αυγούστου του 2026.

Μια επιχείρηση που είναι επιλέξιμη για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορεί ταυτόχρονα να λαμβάνει και άλλα κεφάλαια από διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης, όπως π.χ. από τον Αναπτυξιακό νόμο.

Απαραίτητη προϋπόθεση:

  • Μια επιχείρηση για να πάρει δάνεια από διάφορες πηγές πρέπει να υποβάλει  ταυτόχρονα όλα τα σχέδια χρηματοδότησης. 

O Aναπλ. Υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, εξήγησε πως το δανειακό τμήμα  του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλύπτει από 30% έως 50% το κόστος του επιχειρηματικού σχεδίου και θα κατευθύνεται σε επενδυτικά σχέδια που εμπίπτουν σε 5 κατηγορίες:

α) ψηφιακός μετασχηματισμός,

β) πράσινη μετάβαση,

γ) εξωστρέφεια,

δ) ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων,

ε) καινοτομία – έρευνα & ανάπτυξη.

Η κλιμάκωση μεταξύ του 30% και του 50% βασίζεται στον βαθμό μεγαλύτερης συνεισφοράς σε καθεμία από τις πέντε κατηγορίες, ή/και σε συνδυασμό τους.

Η αξιολόγηση της επιλεξιμότητας θα γίνεται από ανεξάρτητους πιστοποιημένους ελεγκτές,

Η φερεγγυότητα του επενδυτικού σχεδίου θα αξιολογείται μόνο από τις τράπεζες.

Για κάθε επενδυτικό σχέδιο απαιτείται τουλάχιστον 20% ίδια συμμετοχή του επενδυτή και τουλάχιστον 30% πόροι τρίτων

Ψηλά θέτει τον πήχη της Ανάπτυξης η Εθνική

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ