Η Αίγυπτος αυξάνει την παραγωγή ενέργειας, κυρίως από ανανεώσιμες πηγές, και σκοπεύει να μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Κύπρου EuroAfrica Interconnector.

Αυτά δήλωσε σε συνέντευξη του στο διεθνής πρακτορείο Bloomberg, ο επικεφαλής του εθνικού ταμείου ανάπτυξης της Αιγύπτου, Ayman Soliman, προσθέτωντας ότι η χώρα του έχει πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας και προσβλέπει προς τiς βόρειες χώρες που “διψούν” για ηλεκτρική ενέργεια ως πιθανούς πελάτες.

“Η Αίγυπτος ξεκίνησε συνομιλίες για σχέδια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και την Αφρική, αναδεικνύοντας το πλεονέκτημά της ως παραγωγός φτηνών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μια προσπάθεια να γίνει περιφερειακός κόμβος εξαγωγών”, δήλωσε ο κ. Soliman. Η ηλεκτρική διασύνδεση μεταφοράς “θα τοποθετήσει την Αίγυπτο ως μακροπρόθεσμο κόμβο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την Ευρώπη”.

Το δημοσίευμα της Bloomberg αναφέρει ότι “η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να είναι κερδοφόρα για την Αίγυπτο, η οποία ήδη μετατρέπεται σε κόμβο φυσικού αερίου μετά από υπεράκτιες ανακαλύψεις. Η χώρα, η οποία έχει χωρητικότητα περίπου 50 gigawatts, έχει χρησιμοποιήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σταθμούς παραγωγής με φυσικό αέριο και υδροηλεκτρική ενέργεια και ενισχύει τη χρήση άλλων πηγών. Περίπου το 8,6% της ισχύος της χώρας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στοχεύει για το 20% έως το 2022 και να το υπερδιπλασιάσει το 2035”.

Στο δημοσίευμα προστίθεται ότι η ικανότητα της Αιγύπτου ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια από τρεις σταθμούς παραγωγής ενέργειας που κατασκευάστηκαν από τη Siemens AG, ένα ηλιακό πάρκο 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο νότο, το Benban – ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο – και ένα αιολικό πάρκο. Η χώρα υπέγραψε συμφωνία ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσία το 2017 για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της βόρειας Αφρικής, με χωρητικότητα 4,8 gigawatt.

Η Αίγυπτος αγωνίστηκε να καλύψει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τον ταχέως αναπτυσσόμενο πληθυσμό της, τον μεγαλύτερο στον αραβικό κόσμο.

Το εθνικό ταμείο έχει συνάψει συμφωνία με το Υπουργείο Ηλεκτρισμού για να δεσμεύσει επενδυτές για τα σχέδια εξαγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Ήδη συνδεδεμένη με τη Λιβύη και την Ιορδανία, η Αίγυπτος επιδιώκει επίσης να προμηθεύσει αναδυόμενες οικονομίες στην πλευρά της Μεσογείου, σύμφωνα με τον Σολίμαν.

ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία για τη διασύνδεση EuroAfrica Interconnector με την Κύπρο  πέρυσι.

Το πρώτο στάδιο της διασύνδεσης Αίγυπτος-Κύπρος-Ελλάδα εκτιμάται ότι κοστίζει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ (3 δισεκατομμύρια δολάρια) και έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία έως τον Δεκέμβριο του 2023, με αρχική χωρητικότητα μεταφοράς 1.000 μεγαβάτ.

Η Αίγυπτος θα επωφεληθεί από το χαμηλό κόστος ενέργειας, ειδικά για την ηλιακή ενέργεια, σύμφωνα με τον Soliman.

Στον βιομηχανικό τομέα, ανέφερε μια κερδοφόρα τιμή πώλησης για την Αίγυπτο περίπου 9 σεντ ανά KWh έναντι 15,4 σεντ σε χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία.

“Έχουμε ένα ανταγωνιστικό βιώσιμο πλεονέκτημα στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική”, δήλωσε ο Soliman. “Είμαστε πρόθυμοι να αξιοποιήσουμε βιομηχανικές οικονομίες που διψούν για ενέργεια και συνειδητοποιούν το περιβάλλον”.

Ταυτόχρονα, δεύτερο δημοσίευμα στην έγκυρη εφημερίδα Al Watan αναφέρει ότι στόχος του Υπουργείου Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών για τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι η μετατροπή της Αιγύπτου σε σημαντικό κόμβο για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής μέσω έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης έως το 2030.

“Η Αίγυπτος διαθέτει ημερήσιο αποθεματικό 15.000 μεγαβάτ στο δίκτυο, το οποίο της επιτρέπει να επεκτείνει έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης με όλες τις χώρες του κόσμου για να επωφεληθούν από τις δυνατότητες αποθεματικού που αυξάνονται συνεχώς με τρόπο που προσελκύει επενδυτές στην Αίγυπτο”.

Η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ του βορρά και του νότου της Μεσογείου θα χρησιμεύσει για την απορρόφηση των τεράστιων ενεργειών που θα δημιουργηθούν από καθαρή ενέργεια, εκτός από μελέτες σύνδεσης με την Αιθιοπία και το φράγμα Inga στο Κονγκό, το οποίο εκσυγχρονίζεται για να συμβαδίζει με το ανάπτυξη δικτύων σε αυτές τις χώρες.

Το Υπουργείο Ηλεκτρικής Ενέργειας αξιολογεί μελέτες για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο, το οποίο επιτρέπει στην Αίγυπτο να συνδεθεί με την Ελλάδα και μετά με την υπόλοιπη Ευρώπη, έτσι ώστε η Αίγυπτος να γίνει ένας σημαντικός φορέας ενέργειας για την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το δημοσίευμα της Al Watan αναφέρει επίσης ότι η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον να ολοκληρώσουν το έργο, το οποίο πραγματοποιείται μέσω υποβρύχιων καλωδίων 400KV και χωρητικότητα διασύνδεσης που θα ξεπεράσει τα 2000MW.

Ο συντονισμός βρίσκεται σε εξέλιξη με την εταιρεία EuroAfrica Interconnector που είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση του έργου και για την προετοιμασία μελετών του έργου.

Η υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου με χωρητικότητα 1000 μεγαβάτ διέρχεται από την Κύπρο, με σκοπό την ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας σε συνεχές ρεύμα υψηλής τάσης (HVDC).

Το έργο θα αποφέρει οφέλη στο στρατηγικό σχέδιο της Αιγύπτου, προκειμένου να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη και ενεργειακή ασφάλεια, κατέληξε το δημοσίευμα της Al Watan.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ