Άκαρπες απεδείχθησαν οι εργασίες του μαραθώνιου Eurogroup ύστερα από την ολονύχτια συνεδρίαση. Μετά από 16 ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε συμφωνία αλλά δεν έχουμε ακόμα μία» ανακοίνωσε ο Μάριο Σεντένο μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος ήταν να υπάρξει κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την κρίση του κορωνοϊού.

Όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, «μετά από 16 ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε συμφωνία αλλά δεν έχουμε ακόμα μία».

Σύμφωνα με τον ίδιο η συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι στόχος του παραμένει ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας κατά της Covid-19, για να καλύψει εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες και να υπάρξει δέσμευση σε ένα ευμεγέθες σχέδιο ανάκαμψης.

Πληροφορίες που μεταδίδουν οι FΤ αναφέρουν ότι η χθεσινή νύχτα κύλησε κυρίως με συζητήσεις του Μάριο Σεντένο με μικρές ομάδες υπουργών Οικονομικών. Βασική διαφωνία, ήταν το θέμα των ευρωομολόγων.

Ο ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας, Roberto Gualtieri, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα δεχτεί ένα τελικό κείμενο που θα σταλεί στους ηγέτες της ΕΕ αν δεν αναφέρει ρητά την αμοιβαιοποίηση χρέους ως εργαλείο της οικονομικής ανάκαμψης. Η Ρώμη απαιτεί επίσης όποια χρήση των δανείων του ESM να γίνει χωρίς όρους (conditionality). Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ Wopke Hoekstra είπε «όχι» και στα δυο, ξεκαθαρίζοντας ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της χώρας τους έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά των ευρωομολόγων. Το αποτέλεσμα ήταν μια σύγκρουση που χώρισε το Eurogroup στα δυο.

«Τα ευρωομόλογα πρέπει να πεθάνουν αν είναι να φτάσουμε σε συμβιβασμό» είπε διπλωμάτης βόρειας χώρας. Ένα draft που κυκλοφόρησε τις πρωινές ώρες αναφέρονταν στην χρήση «καινοτόμων χρηματοπιστωτικών εργαλείων». Η φράση ήταν «υπερβολική» για τους Ολλανδούς και «λίγη» για τους Ιταλούς.

Γαλλία και Γερμανία είπαν ότι «μπορούν να ζήσουν» με μια φράση που αφήνει τις λεπτομέρειες για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη για αργότερα. Η Ιταλία όμως απαίτησε περισσότερα από αόριστες διαβεβαιώσεις.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς έγραψε το Twitter: «σε αυτές τις δύσκολες ώρες η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη. Μαζί με τον Γάλλο ομόλογό μου (Μπ. Λεμέρ) καλώ όλες τις χώρες της ευρωζώνης να μην αρνηθούν τη λύση σε αυτά τα δύσκολα οικονομικά θέματα και να διευκολύνουν έναν καλό συμβιβασμό, για όλους τους πολίτες».

Μολονότι ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο επέμενε ότι βρίσκεται σε «καλό δρόμο» για να καταλήξει σε συμφωνία όσον αφορά το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, απο νωρίς, ωστόσο, είχε φανεί ότι η συνεδρίαση δεν θα τελεσφορούσε.

Η σύνοδος του Eurogroup ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), αλλά ο εκπρόσωπος του Σεντένο ανακοίνωσε πριν την έναρξή της ότι θα άρχιζε στις 5 (ώρα Ελλάδας). «Θα χρειαστούμε μία επιπλέον ώρα για προετοιμασία πριν από τη σύνοδο», έγραψε στο Twitter.

Νωρίτερα οι πρόεδροι των Κοινοβουλίων έξι ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, δήλωσαν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει γρήγορα στις ανάγκες των πολιτών της, κινητοποιώντας πόρους «χωρίς προηγούμενο» μπροστά στην πανδημία του Covid-19, που υπονομεύει τις δημοκρατίες της ηπείρου.

«Η σοβαρότητα της κατάστασης συνεπάγεται, μέσα σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης που αποτελεί το θεμέλιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση πόρων, ιδίως στην ευρωζώνη», γράφουν απευθυνόμενοι στους προέδρους των κύριων θεσμών της ΕΕ, μεταδίδει το ΑΠΕ. «Έχουμε την υποχρέωση να αποδείξουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη της είναι αποφασισμένα να δώσουν μια συγκεκριμένη και ταχεία ανταπόκριση στις προσδοκίες και τις ανάγκες των λαών μας», σε συνθήκες που «υπονομεύουν την ίδια τη σταθερότητα των δημοκρατιών μας», συνεχίζουν οι υπογράφοντες της επιστολής, πρόεδροι των Κοινοβουλίων της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, του Λουξεμβούργου και της Σλοβενίας. Ζητούν επίσης την ενίσχυση της «ευρωπαϊκής βιομηχανικής κυριαρχίας για την παραγωγή των βασικών αγαθών και υλικών στον τομέα της δημόσιας υγείας», καθώς και «μηχανισμούς αλληλεγγύης» για την καλύτερη αντιμετώπιση πανδημιών.

Διαβάστε επίσης: Ολονύκτιο θρίλερ στο Εurogroup

Απλές σκέψεις παρακολουθώντας ένα Eurogroup….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here