Η τρέχουσα περίοδος είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς οι οικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει και οι πολίτες βιώνουν έντονα μια φάση αβεβαιότητας.

Αυτή η συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι «ιδανική» για επιτήδειους καθώς σε συνδυασμό με την ευρεία χρήση του διαδικτύου που καταγράφεται, εκείνοι εφευρίσκουν διάφορους τρόπους για να αποσπάσουν χρήματα από τους χρήστες.

Το banks.com.gr έγινε δέκτης καταγγελίας ενός τέτοιου περιστατικού.

Αναγνώστης μας εντόπισε στην «ενοχλητική αλληλογραφία» του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου ένα scam email με αποστολέα τον… μεγαλοεπενδυτή Warren Buffett, ο οποίος τον ενημερώνει ότι τον επέλεξε από μια μεγάλη λίστα emails προκειμένου να λάβει μέρος του ποσού του 1,5 εκατ. που θα διαθέσει σε ανθρώπους παγκοσμίως.

Εν συνεχεία ζητείται από τον χρήστη να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του… Warren Buffett για τα… διαδικαστικά!

Η τακτική του phising

Το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phising) έχει παρουσία πολλών ετών και οι κυβερνοεγκληματίες έχουν αναπτύξει μια μεγάλη γκάμα μεθόδων επίθεσης.

Η πιο κοινή τεχνική ηλεκτρονικού “ψαρέματος” είναι να μιμηθεί κάποιος μια τράπεζα ή ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ακόμη κάποιο «ηχηρό» όνομα , προκαλώντας το θύμα να συμπληρώσει τα στοιχεία του λογαριασμού του σε μια ψεύτικη φόρμα μέσα στο κείμενο του μηνύματος, σε ένα επισυναπτόμενο αρχείο, ή παραπέμποντάς τον σε μια ιστοσελίδα, σύμφωνα με την ESET.

Στο παρελθόν τα λανθασμένα domain names χρησιμοποιούταν συχνά για τον σκοπό αυτό. Σήμερα, οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν πιο εξελιγμένες μεθόδους κάνοντας τους συνδέσμους και τις ψεύτικες σελίδες να μοιάζουν πολύ με τους νόμιμους ομολόγους τους.

Οι πληροφορίες που έχουν κλαπεί από τα θύματα, συνήθως χρησιμοποιούνται για το άδειασμα των τραπεζικών λογαριασμών τους ή πωλούνται στη μαύρη αγορά του internet.

Παρόμοιες επιθέσεις μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν μέσω τηλεφωνικών κλήσεων (vishing) καθώς και μηνυμάτων SMS (smishing).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here