Στο Στρογγυλό Τραπέζι IV, με θέμα: «Έλεγχος φαρμακευτικής δαπάνης», ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε σχετικά με τα πρώτα μέτρα που εξήγγειλε η κυβερνηση, ότι «δεδομένων των δημοσιονομικών συνθηκών, ξεκινήσαμε δράσεις με νομοθετικές πρωτοβουλίες και για τα προβληματα που χρονίζουν σίγουρα θα ληφθούν αποφάσεις». Όπως αναφέρθηκε, πέρυσι το clawback ανήλθε στα 800 εκατ. ευρώ και φέτος συνεχίζει την ανοδική πορεία, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων για μείζονες κατηγορίες, τον προυπολογισμό για δαπάνη εμβολίων και διαρθρωτικών μέτρων θα μειωθεί του χρόνου.

Επεσήμανε δε, ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι τα τελικά, «πάμε βήμα-βήμα».

Περαιτέρω ανέφερε ότι θα δοθεί προς διαβούλευση το μνημόνιο που έχει εξαγγελθεί με τις φαρμακοβιομηχανίες, ξεκαθαρίζοντας τους κανόνες του «παιχνιδιού». Όπως ανέφερε, «το μνημόνιο θα δοθεί σε διαβούλευση άμεσα και θα δώσει χρόνο στον κλάδο για να προγραμματίσει τα επόμενα βήματά του.

«Υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Τα μέτρα που ανακοινώσαμε δεν θέλουμε να έχουν στατικό χαρακτήρα», σημείωσε. Ανέφερε επίσης ότι το ποσοστό των γενόσημων δεν είναι αρκετό και η περαιτέρω ανάπτυξή τους, θα εξασφαλίσει κεφάλαια για τις νέες γονιδιακές θεραπείες.

Τέλος, τόνισε ότι «πραγματικά δεν έχουμε χρόνο, κι άλλη ευκαιρία στο μέλλον. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και έχουμε δείξει βούληση. Θα υλοποιήσουμε το σχέδιό μας. Είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας, θέλουμε ο κλάδος να είναι βιώσιμος όπως και το ασφαλιστικό σύστημα. Είναι η τελευταία ευκαιρία της χώρας για την μεταρρύθμιση. Ή τώρα ή ποτέ».

Ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) & Αντιπρόεδρος, Elpen στην ομιλία του στο 11o Pharma & Health Conference με τίτλο «Φαρμακευτική δαπάνη και πανδημία Covid-19», αναφέρθηκε στην διατάραξη στην λειτουργία εφοδιασμού της φαρμακευτικής αλυσίδας, με την έξαρση της πανδημίας.

Το γεγονός αυτό έκανε φανερό ότι πρέπει να επιστρέψει η παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη, ώστε να εξαρτάται λιγότερο από τρίτους προμηθευτές. Αντιθέτως επεσήμανε, ότι στην Ελλάδα υπήρξαν λιγότερες ελλείψεις, δεδομένης της ισχυρής παραγωγικής βάσης που διαθέτει η χώρα, με 28 εργοστάσια, οι οποίες πραγματοποιούν υψηλές επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι επιβάλλεται ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας, αναπτυξιακή στρατηγική, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμπραξη δημόσιων με ερευνητικούς φορείς, ενθάρρυνση πανευρωπαϊκών συνεργασιών. Ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, σημείωσε ότι πρέπει να έχουμε εργαλεία που θα αποδίδουν μεσομακροπρόθεσμα, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το χρονοδιάγραμμα και παρεμβάσεων. Ο ίδιος σημείωσε: «Θέλω να υπερτονίσω πόσο σημαντικό είναι το μέτρο του αναπτυξιακού clowback. Εκτιμώ ότι είναι το καλύτερο αναπτυξιακό μέτρο που υφίσταται αυτή τη στιγμή, γιατί θα οδηγήσει σε σημαντικές επενδύσεις και σοβαρό payback. Θα υπάρξει μεγάλη ανταποδοτικότητα».

Ο κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., ΣΦΕΕ & Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Pfizer, σχολίασε τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, σημειώνοντας ότι εκ πρώτης είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται να τα δούμε εκτενέστερα, ενώ εξέφρασε επιφύλαξη για την μείωση του clowback κατά 20% σε γενόσημα.

Σε ό,τι αφορά το κείμενο για το μνημόνιο συνεργασίας, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι έχουν ετοιμάσει ήδη μία μελέτη με 7 πυλώνες. «Στο μνημόνιο θέλουμε μία τελική εικόνα που θα δείξει πώς θα αναπτυχεί ο τομέας, χωρίς το κόστος ωστόσο να είναι δυσβάσταχτο», επεσήμανε.

 

Ο κ. Νίκος Κωστάρας, Γενικός Διευθυντής, IQVIA Ελλάδας, ανέφερε ότι η IQVIA θα δημιουργήσει στην Ελλάδα δύο hubs, που θα εξυπηρετούν τα κεντρικά τους γραφεία -το ένα θα είναι technology kaι το άλλο health. Η κίνηση αυτή σημείωσε ότι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο επιστημονικό δυναμικό και τις προοπτικές της χώρας. «Η χώρα έχει μπει σε κάποιες νέες γραμμές και βελτιώνεται η αξιοπιστία του κράτους. Θα ήταν θετικό αν ο δημόσιος με τον ιδιωτικό φορέα θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να υπάρξει σαφής εικόνα για το clowback και ποσοτικοποίηση των μέτρων» ανέφερε, τονίζοντας ότι «η IQVIA έχει τα στοιχεία όλων των χωρών που μπορούν να βοηθήσουν την φαρμακοβιομηχανία και το υπουργείο στον προγραμματισμό».

Ο κ. Κώστας Αθανασάκης, Γενικός Διευθυντής, Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας, ανέφερε ότι «στην πραγματικότητα στην χώρα δεν καταναλώνουμε πολλά φάρμακα. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Κάποια από τα μέτρα οφείλονται στον έλεγχο της δαπάνης. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά στην Ελλάδα παράγει από κάτω προς τα πάνω, παράγει δηλαδή δαπάνη και για τα πιο απλά φάρμακα. Η όλη πολιτική πρέπει να είναι δομημένη γύρω από τα πρωτόκολα». Σημείωσε δε, ότι υπέρβαση στην κατανάλωση γίνεται στα αντιβιοτικά και στα φάρμακα για νοσήματα αίματος ενώ στα υπόλοιπα, είμαστε γενικά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Δείτε επίσης:

Nico Gariboldi: To digital hub της Pfizer φέρνει τη Θεσσαλονίκη και τα ταλέντα στο επίκεντρο

Θεόδωρος Τρύφων, ΠΕΦ: Η επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία αναδεικνύει την στρατηγική σημασία της φαρμακοβιομηχανίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ