Η μετάβαση της Apple στον τομέα του «buy now, pay later» έχει αυξήσει το ρίσκο για τις εταιρείες fintech που πρωτοστάτησαν.

Η κατασκευάστρια εταιρεία iPhone ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδιά της να παρέχει τα δικά της δάνεια «pay later», επεκτείνοντας μια σειρά προϊόντων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που περιλαμβάνει ήδη πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου και πιστωτικές κάρτες. Με την ονομασία Apple Pay Later, η υπηρεσία θα επιτρέπει στους χρήστες να πληρώνουν για πράγματα σε πάνω από τέσσερις ισόποσες δόσεις, μηνιαίως, χωρίς τόκο.

Αυτή η εξέλιξη φαίνεται πως προβληματίζει τους παίκτες της αγοράς BNPL όπως οι PayPal, Affirm και Klarna. Ο προβληματισμός έγκειται στο ότι η Apple, μια εταιρεία 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone στον κόσμο, θα μπορούσε να αποσπάσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς. Οι μετοχές της Affirm έχουν υποχωρήσει 17% αυτή την εβδομάδα εξαιτίας της είδησης αυτής.

Η αγορά BNPL είχε ήδη δείξει σημάδια κάμψης. Τον περασμένο μήνα, η Klarna απέλυσε το 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, αποδίδοντας αυτή την κίνηση στον πόλεμο στην Ουκρανία και τους φόβους για ύφεση.

Μια τριπλή αιφνίδια αύξηση του πληθωρισμού, τα υψηλότερα επιτόκια και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης έχουν θέσει το μέλλον του κλάδου εν αμφιβόλω. Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού έχει ήδη κάνει το χρέος πιο ακριβό για ορισμένες εταιρείες BNPL.

«Καθώς τα επιτόκια αρχίζουν να αυξάνονται, όπως και ο πληθωρισμός, οι οιωνοί δεν είναι καλοί», δήλωσε στο CNBC ο Τσαρλς ΜακΜάνους, Διευθύνων Σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας fintech ClearBank, στο συνέδριο χρηματοοικονομικής τεχνολογίας Money 20/20 Europe στο Άμστερνταμ.

Ο McManus ανέφερε ακόμη ότι ο τομέας ωθεί τους ανθρώπους σε χρέη που δεν μπορούν να αποπληρώσουν και για τον λόγο αυτό θα πρέπει η αγορά να ρυθμιστεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει να προωθήσει τον κανονισμό BNPL, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έχουν ανοίξει έρευνα στον τομέα.

«Πληρώνω τον λογαριασμό του φυσικού αερίου μου ή εξοφλώ την πολυθρόνα που αγόρασα πριν από τρία χρόνια με άτοκη πίστωση που λήγει;» διερωτήθη ο McManus.

Η Apple είπε ότι θα οι εργασίες του τομέα BNPL θα διεξάγονται μέσω μιας εσωτερικής θυγατρικής, αφαιρώντας από την εξίσωση την Goldman Sachs – η οποία είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με την εταιρεία για την πιστωτική της κάρτα. Η κίνηση είναι ένα σημαντικό βήμα που θα δώσει στην Apple πολύ μεγαλύτερο ρόλο στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες από ό,τι σήμερα.

Ο Sebastian Siemiatkowski, Διευθύνων Σύμβουλος της Klarna, δήλωσε ότι η κυκλοφορία του Apple Pay Later σηματοδότησε μια «μεγάλη νίκη για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο».

Από την μεριά του, ο Ken Serdons, επικεφαλής εμπορικός διευθυντής της ολλανδικής νεοσύστατης εταιρείας πληρωμών Mollie, είπε ότι η δυνατότητα BNPL της Apple «ανεβάζει τον πήχη» για τις fintech που δραστηριοποιούνται στην αγορά. Η Mollie προσφέρει δάνεια με δόσεις μέσω συνεργασίας με τη συνεργαζόμενη εταιρεία fintech in3.

«Ο χώρος του BNPL είναι γεμάτος με πολλούς νέους παίκτες που εξακολουθούν να εισέρχονται στην αγορά», είπε.

«Θα είναι δύσκολο για παίκτες που δεν κάνουν catch up με τις εξελίξεις να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά τους υπόλοιπους».

Ωστόσο, ο James Allum, ανώτερος αντιπρόεδρος στην εταιρεία πληρωμών Payoneer, για την Ευρώπη ανέφερε την εκτίμησή του ότι υπάρχει αρκετός χώρος στην αγορά για πολλές εταιρείες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ