Τα αυξανόμενα επιτόκια και η πτώση των μετοχών έχουν αυξήσει την πιθανότητα για ζημιές στους ισολογισμούς μεγάλων κεντρικών τραπεζών, που προωθούν προγράμματα αγοράς ενεργητικού, προειδοποιεί ο Fitch Ratings.

Aυτό με τη σειρά του επηρεάζει τη δυνατότητά τους να συμβάλλουν στα έσοδα των κυβερνήσεων με αποτέλεσμα να εντείνει τις δημοσιονομικές πιέσεις.

Οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι μέρος των ενοποιημένων προϋπολογισμών των κυβερνήσεων.

Παρόλα αυτά τείνουν να συμβάλλουν στα κέρδη τους.

Εμφανίζουν συνήθως κέρδη, καθώς τα επιτόκια που πληρώνουν για τις υποχρεώσεις τείνουν να είναι χαμηλότερα από τα επιτόκια που εξασφαλίζουν για το ενεργητικό που έχουν στη κατοχή τους.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών έχουν διευρυνθεί αισθητά με αποτέλεσμα να περιπλέκεται η εικόνα.

Η διαδικασία αρχικά ανέβασε τα κέρδη τους, αλλά μία σειρά από κεντρικές τράπεζες κινδυνεύουν τώρα να εμφανίσουν ζημιές για τον επόμενο χρόνο ή και το 2024.

  • Η πρόσφατη αύξηση επιτοκίων στις περισσότερες ανεπτυγμένες αγορές σημαίνει ότι ορισμένες κεντρικές τράπεζες τώρα πληρώνουν περισσότερα για τις υποχρεώσεις τους προς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς από τα κέρδη που έχουν από τις τοποθετήσεις τους σε ομόλογα και μετοχές.

Για παράδειγμα ήδη από τον Ιούλιο, η Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς της Fed προειδοποίησε ότι αναμένει τα καθαρά κέρδη της να είναι αρνητικά για τους επόμενους λίγους μήνες.

Μεγάλες ζημιές εμφάνισαν πρόσφατα οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας και της Aυστραλίας, που χρησιμοποιούν λογιστικές προσεγγίσεις market to market.

Για κεντρικές τράπεζες που δεν ακολουθούν τέτοιες λογιστικές μεθόδους όπως η ΕΚΤ, η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας και οι κεντρικές τράπεζες Ιαπωνίας και Νέας Ζηλανδίας, ο κίνδυνος είναι πιο περιορισμένος, αλλά όχι μηδενικός.

Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες διαθέτουν «μαξιλάρια» που τους επιτρέπουν να διατηρούν διανομές προς τις κυβερνήσεις, όταν καταγράφουν ζημιές.

Ωστόσο η ένταση και η ταχύτητα των εξελίξεων στις αγορές θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τα «μαξιλάρια» τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ