Χθες το απόγευμα στις 19.00 o Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, μιλώντας στους χρηματιστηριακούς αναλυτές για τα αποτελέσματα του Ομίλου αποκάλυψε ότι ο χρόνος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με τον Όμιλο της EXIN εξέπνευσε και ότι η Εθνική πλέον στρέφεται στον δεύτερο πλειοδότη του διαγωνισμού, την κινεζική Fosun Ιnternational.

 

Η Fosun δείχνει διατεθειμένη να βελτιώσει το αρχικό της τίμημα για την απόκτηση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής αρκεί να της δοθεί η δυνατότητα για ένα νέο due diligence.

H διοίκηση της Εθνικής εκτιμά ότι τους τελευταίους 9 μήνες τα μεγέθη της Εθνικής Ασφαλιστικής έχουν βελτιωθεί τόσο από πλευράς κερδοφορίας, όσο και από πλευράς δεικτών φερεγγυότητας.

Υπενθυμίζεται ότι το EXIN GROUP είχε προσφέρει 718 εκατ. ευρώ για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ η κινεζική εταιρεία προσέφερε 80 εκατ. λιγότερα, σύμφωνα με πληροφορίες.

 

 

Η επίσημη ανακοίνωση:

«Στις 29 Ιουνίου 2017, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.ανακοίνωσε την πώληση του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Γενικών Ασφαλίσεων «η ΕΘΝΙΚΗ» στην ΕΧΙΝ Financial Services Holdings B.V. (“EXIN”), υπό την αίρεση, μεταξύ άλλων, εκπλήρωσης ορισμένων προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένων και των εγκρίσεων από την αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Στις 28 Μαρτίου 2018, καταληκτική ημερομηνία, από την πλευρά της ΕΧΙΝ, εκπλήρωσης αναβλητικών αιρέσεων όπως αυτές αναφέρονται στη Σύμβαση Αγοράς και Πώλησης μεταξύ της ETE και της EXIN, η ΕΤΕ έλαβε γνώση ότι οι ανωτέρω δεν πληρούνται και ως εκ τούτου, αποφάσισε να τερματίσει τη Σύμβαση Αγοράς και Πώλησης. Η Τράπεζα θα εξετάσει εναλλακτικές λύσεις».

 

Παρούσα η Fosun

To Ι.W. και το Banks είχαν γράψει εδώ και καιρό για το ενδιαφέρον της Fosun και τη διακριτική στάση, βολιδοσκοπώντας τις εξελίξεις. Ο τίτλος του ρεπορτάζ: Η Exin καθυστερεί, η Fosun καραδοκεί

Συγκεκριμένα σε συνέντευξη στο Bloomberg, η εκτελεστική διευθύντρια και ανώτερη αντιπρόεδρος της Fosun κ.Kang Lan δήλωσε ότι «η Fosun συνεχίζει να ενδιαφέρεται να καταστεί ο βασικός μέτοχος της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η στρατηγική της Fosun και η ισχυρή πίστη της στην ελληνική εταιρία έχουν αναγνωριστεί από τον πωλητή. Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι θα μας υπολογίσουν εάν η Exin αποτύχει να ολοκληρώσει το deal». Όπως ανέφερε η κ. Lan ο κινεζικός όμιλος θα «χρειαστεί να επαναξιολογήσει τα οικονομικά της εταιρείας πριν προχωρήσει σε ανανεωμένη προσφορά».

Πηγές της Fosun International Ltd συμπλήρωναν σχετικά πως «διαθέτουμε εμπειρία, δέσμευση και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για να υποστηρίξουμε το φιλόδοξο και μακροπρόθεσμο πλάνο ανάπτυξης για την Εθνική Ασφαλιστική. Έχουμε εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ως μεγάλος επενδυτής θέλουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της χώρας φέρνοντας σημαντικά οφέλη και στους πολίτες».

 

Ο αμφιλεγόμενος «ασφαλιστικός entrepreneur»

Ένα από τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην ελληνική ασφαλιστική αγορά τους πρώτους μήνες του 2018 είναι, αναμφισβήτητα, ο Αμερικανός Matt Fairfield, ο ιδρυτής και επικεφαλής του νεοφυούς χρηματοοικονομικού ομίλου EXIN Group και αρχιτέκτων της πολυσυζητημένης εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σε κάθε περίπτωση, έχει ενδιαφέρον να καταγραφεί το προφίλ του Matt Fairfield, που εμφανίστηκε στην ελληνική ασφαλιστική αγορά τον Δεκέμβριο του 2016, όταν η EXIN Group εξαγόρασε το 50% της ΑΙG Greece από τον μητρικό όμιλο. Επρόκειτο για το πρώτο deal της EXIN, η οποία είχε συσταθεί λίγους μήνες πριν, διαφημιζόμενη ως ένα νέο, φιλόδοξο σχήμα που θα παρέχει μια ευρεία γκάμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (διαχείριση κεφαλαίων, ασφάλιση, αντασφάλιση και managing general agency).

«Διαχειριζόμαστε ένα πολυσχιδές χαρτοφυλάκιο χρηματοοικονομικών εταιρειών σε ένα ενιαίο οικοσύστημα… Παρέχουμε εξειδικευμένες καλύψεις, ασφάλειες ζωής και γενικές, αποταμιευτικά και επενδυτικά προϊόντα, απευθείας πωλήσεις και διανομή προϊόντων τρίτων μερών υπό μία στέγη» αναγράφεται, χαρακτηριστικά, στην ιστοσελίδα του ομίλου. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν ταιριαστό να ξεκινήσει η ΕΧΙΝ τις εξαγορές από την AIG, καθώς και η σταδιοδρομία του ίδιου του Fairfield στον ασφαλιστικό χώρο ξεκίνησε το 1989 από την AIG, ως underwriter, προτού μεταπηδήσει δύο χρόνια αργότερα στην Aetna/Executive Risk.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το χαρτοφυλάκιο της EXIN Group περιλαμβάνει, εκτός από τη συμμετοχή στην AIG Greece, την EXIN Wholesale (με έδρα το Άμστερνταμ), που εξειδικεύεται στους επιχειρηματικούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους, την Dedomena (με έδρα τη Βαρκελώνη), η οποία διαχειρίζεται «έξυπνα δεδομένα» για λογαριασμό ασφαλιστικών εταιρειών, και τη νεοσύστατη αντασφαλιστική Exin Re (με έδρα τη Ζυρίχη), η οποία από το ξεκίνημά της ταλανίζεται από διαμάχες για οφειλές προς το προσωπικό και τους προμηθευτές της, που είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του επικεφαλής της, Marc Maupoux (που βρίσκεται κι αυτός στα δικαστήρια με τον Fairfield).

Πριν από την EXIN, ο Fairfield ίδρυσε (το 2011) την ANV Holdings BV, με έδρα το Άμστερνταμ, μια διεθνή ασφαλιστική εταιρεία εξειδικευμένων καλύψεων, με βασικό χρηματοδότη το Συνταξιοδοτικό Ταμείο των Δασκάλων του Οντάριο στον Καναδά.

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η εταιρεία αγόρασε τρία συνδικάτα των Lloyd’s του Λονδίνου και εξελίχθηκε σε έναν (αντ)ασφαλιστικό όμιλο με ασφάλιστρα ύψους 1 δισ. δολ. και γραφεία στη Βαρκελώνη, το Κάνσας Σίτυ, το Λονδίνο, το Νιου Τζέρσεϊ και το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Σκιαγραφώντας το πορτρέτο του το 2013, το Bloomberg χαρακτήρισε τον Fairfield «επιτομή ενός στελέχους πολυεθνικής ασφαλιστικής που ζει στην Ισπανία, διοικεί μια εταιρεία με έδρα την Ολλανδία, κάνει δουλειές με τις ΗΠΑ και έχει ως βασικό μέτοχο στην εταιρεία του ένα συνταξιοδοτικό ταμείο από τον Καναδά».

Τον Απρίλιο του 2015, όμως, ο Fairfield αποχώρησε αιφνιδιαστικά από την ANV Holdings, για αδιευκρίνιστους λόγους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν υπόνοιες ότι το διαζύγιο δεν ήταν «βελούδινο».

Ο αμέσως προηγούμενος σταθμός στην καριέρα του Fairfield ήταν η MAG Glοbal Financial Products, εταιρεία εξειδικευμένη στην ασφαλιστική κάλυψη χρηματοοικονομικών πράξεων και στην ασφάλιση ευθυνών διευθυντών και στελεχών, την οποία συνίδρυσε το 1999.

Το 2003, η MAG εξαγοράστηκε από την HCC Insurance Holdings (αμερικανικό ασφαλιστικό όμιλο με έδρα το Χιούστον του Τέξας). Ο Fairfield παρέμεινε στην HCC έως το 2011, οπότε και ίδρυσε, όπως προαναφέρθηκε, την ANV Holdings.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ