Διάσταση απόψεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Αρχής και των εθνικών εποπτικών φορέων- Σύγχυση στις εταιρείες

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

«Φωτιές» έχει ανάψει στον (αντ)ασφαλιστικό κλάδο της Ευρώπης η οδηγία της Ευρωπαϊκής Αρχής Συντάξεων και Επαγγελματικών Ταμείων (EIOPA) που εκδόθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για φρένο στα μερίσματα και στα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών. Και τούτο διότι ορισμένες εθνικές εποπτικές αρχές όπως η Prudential Regulation Authority (Μ. Βρετανία) και η BaFin (Γερμανία) έχουν υιοθετήσει πιο ευέλικτη στάση, ενώ η γαλλική ACPR κινείται στην αυστηρή γραμμή της Φρανκφούρτης.  Οι δε εταιρείες πασχίζουν να ανταποκριθούν στα αντικρουόμενα –σε μεγάλο βαθμό- μηνύματα των εποπτών…

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, η EIOPA συνέστησε στις (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες να «παγώσουν» μερίσματα, μπόνους και sharebuy backs, καλώντας τες  να λάβουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να έχουν επαρκή ίδια κεφάλαια για την προστασία των πελατών τους και την κάλυψη δυνητικών ζημιών.

Ενώ όμως η EIOPA είναι η ευρωπαϊκή «ομπρέλα»των εποπτικών αρχών, ο βασικός επόπτης σε κάθε χώρα είναι η εθνική αρχή και τα μηνύματα από εκεί είναι μπερδεμένα. Όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ των Financial Times, η  ΒaFin έκρινε ότι  στη παρούσα φάση δεν απαιτείται γενικό πάγωμα διανομής μερισμάτων για τις ασφαλιστικές. «Η κατάσταση της εκάστοτε εταιρείας πρέπει να ληφθεί υπόψη», σημείωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Bafin Frank Grund, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε στενό διάλογο με τις εταιρείες και αναμένουμε εξαντλητική τεκμηρίωση από τις εταιρείες αν θέλουν να καταβάλλουν μερίσματα».

Οι ασφαλιστικές θεωρούνται από τους επενδυτές ως μείζονα πηγή επενδυτικών εσόδων και μέχρι στιγμής ελάχιστες εταιρείες έχουν μειώσει τις πληρωμές τους. Οι γερμανικές Allianz και Talanx έχουν δηλώσει ότι θα υλοποιήσουν την μερισματική τους πολιτική όπως την έχουν προαναγγείλει. Η Munich Re την προηγούμενη εβδομάδα «πάγωσε» το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, αλλά διευκρίνισε ότι θα καταβάλλει κανονικά μέρισμα. Την ίδια στιγμή, η γαλλική αρχή ACPR υιοθέτησε πιο σκληρή γραμμή, τονίζοντας –σε ανακοινωθέν που εξέδωσε την Παρασκευή- ότι η «συσσώρευση» κεφαλαίων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τις ασφαλιστικές, ζητώντας τους να σταματήσουν την διανομή μερισμάτων έως τον Οκτώβριο.

Στο πλαίσιο αυτό, η γαλλική ΑΧΑ μετέθεσε χρονικά την Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της για δυο μήνες –στο τέλος Ιουνίου-  «για να υπάρχει χρόνος για διάλογο με τις εποπτικές αρχές σε Γαλλία, Ευρώπη και αλλού». Την δική τους αντίδραση ετοιμάζουν και οι βρετανικές ασφαλιστικές, σε συνέχεια επιστολής που έλαβαν από την PRA που τους λέει να διαχειρίζονται «με σύνεση» τους πόρους τους, χωρίς όμως να αναφέρεται ευθέως στα μερίσματα. Η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Saga ανέστειλε τη μερισματική της πολιτική, αλλά καμία από τις άλλες ασφαλιστικές (που είναι εισηγμένες στον FTSE-100) δεν έχουν λάβει αντίστοιχες αποφάσεις. Η Legal&General ανακοίνωσε ότι «έλαβε υπόψη της» την επιστολή της PRA, αλλά αποφάσισε να μην αλλάξει την μερισματική της πολιτική, «αναγνωρίζοντας την σημασία των εσόδων από μερίσματα για θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, ιδίως στην παρούσα συγκυρία».

«Η λογική για την πληρωμή μερισμάτων είναι ισχυρή», λέει στους FTo Gordon Aitken, αναλυτής της RBC Capital Markets, προσθέτοντας ότι οι περισσότερες ασφαλιστικές που καλύπτει «έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να καταβάλλουν μέρισμα».  Για να καταλήξει με νόημα: «Σε αυτό το περιβάλλον όμως και με την κοινωνική πίεση που υπάρχει ίσως να αποδειχτεί πολύ δύσκολο για μια ασφαλιστική να διανείμει μέρισμα, όσο και εύρωστος και αν είναι ο ισολογισμός της…»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ