Ο ελληνικής καταγωγής οικονομικός αναλυτής που ξεσκέπασε την «πυραμίδα» του Bernie Madoff ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε απάτη-μαμούθ 38 δις. δολ. (τουλάχιστον) στην , την οποία αποκαλεί «νέα Enron» και βάφτισε…GEnron. Τι απαντά η διοίκηση του εμβληματικού αμερικανικού βιομηχανικού ομίλου

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

“Από αμερικανικό σύμβολο, πεσμένος κολοσσός». «Μήπως ο Jack Welch (σ.σ.  ο εμβληματικός επικεφαλής της General Electric επί 20 χρόνια την περίοδο 1981-2001) έχτισε το παλάτι (της GE) στην άμμο ;».  Αυτοί είναι μερικοί από τους τίτλους που «κοσμούν» τα τελευταία ρεπορτάζ για την General Electric, τον ιστορικό βιομηχανικό όμιλο των ΗΠΑ (με ιστορία 127 ετών), μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε όταν ο ελληνικής καταγωγής Χάρι Μαρκόπολος, ο οικονομικός αναλυτής , ειδικός στο ξεσκέπασμα λογιστικών απατών, που έγινε διάσημος όταν αποκάλυψε την απάτη-μαμούθ με την «πυραμίδα» του Bernie Madoff έβγαλε στη δημοσιότητα μια πολυσέλιδη έκθεση όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται ότι η General Electric εδώ και χρόνια «μαγειρεύει» τους ισολογισμούς της, θάβοντας διάφορες δαπάνες και αλλάζοντας συνεχώς τον τρόπο παρουσίασης των οικονομικών της μεγεθών. Η πρακτική που ακολούθησε είναι αντίστοιχη με αυτή του Gabriel Greco του hedge fund GCM, ο οποίος δημοσίευσε την έκθεση με τις λογιστικές λαθροχειρίες στη Folli-Follie. Η συνέχεια είναι γνωστή…

Εν προκειμένω, ο κ. Μαρκόπολος ισχυρίζεται ότι η General Electric υιοθέτησε επιχειρηματικές πρακτικές τύπου Enron και βρίσκεται πλέον στο χείλος της χρεοκοπίας, προσθέτοντας ότι πρόκειται για την ένατη περίπτωση μεγάλης λογιστικής απάτης που χειρίζεται η ομάδα του και μακράν η μεγαλύτερη «μεγαλύτερη και από τις περιπτώσεις της Enron και της WorldCom (σ.σ. τηλεπικοινωνιακός όμιλος που κατέρρευσε υπό το βάρος λογιστικών σκανδάλων στις αρχές της δεκαετίας του 2000) μαζί». Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μαρκόπολο, η ομάδα του φέρεται να έχει εντοπίσει απατηλές συναλλαγές ύψους 38 δις. δολαρίων, χαρακτηρίζοντας το εν λόγω ποσό «απλώς την κορυφή του παγόβουνου…».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μαρκόπολος και η ομάδα του επικεντρώθηκαν κυρίως στην μονάδα μακροπρόθεσμων ασφαλίσεων της GE. Όπως είπαν, διερευνώντας τις πρακτικές των εταιρειών που ανταγωνίζονται την GE στον συγκεκριμένο κλάδο, διαπίστωσαν ότι η εταιρεία έκρυβε μεγάλες ζημίες από τους επενδυτές μέσω παραπλανητικών κοινοποιήσεων προς τις εποπτικές αρχές. Ο αναλυτής ισχυρίζεται επίσης ότι η θυγατρική Baker Hughes –που δραστηριοποιείται στον ενεργειακό τομέα- χρησιμοποιεί «ανήθικες λογιστικές πρακτικές».

Η επίσημη αντίδραση  της GE ήταν να χαρακτηρίσει τους ισχυρισμούς «σοβαρούς όσο και αβάσιμους», υπογραμμίζοντας ότι ο όμιλος έχει ισχυρή ρευστότητα, ότι λειτουργεί με την ύψιστη ακεραιότητα και υπερασπίζεται τον τρόπο λογιστικής απεικόνισης των βασικών μεγεθών της.

Ο δε διευθύνων σύμβουλος της GE Lawrence Culp έκανε λόγο για «ξεκάθαρη περίπτωση χειραγώγηση της αγοράς», υπονοώντας ότι ο κ. Μαρκόπουλος επιδίωξε να αποκομίσει κέρδη από την πτώση της τιμής της μετοχής (που όντως υποχώρησε κατά 14% αμέσως μετά τη δημοσίευση της έκθεσης) και σημειώνοντας ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του ουδέποτε μίλησαν με στελέχη της GE προτού συντάξουν την έκθεση.

  • «Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο κ. Μαρκόπολος δεν ενδιαφέρεται για την ακριβή χρηματοοικονομική ανάλυση, αλλά στοχεύει στο να προκαλέσει μεταβλητότητα και πτωτική πίεση στη μετοχή της GΕ, προς όφελος του ιδίου και του hedge fund με το οποίο συνεργάζεται», είπε ο κ. Culp.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της GE ανέκαμψε μερικώς μετά την είδηση ότι υψηλόβαθμα στελέχη της αγόρασαν πακέτα μετοχών, στο πλαίσιο της επιχείρησης υπεράσπισης της εταιρείας.

Ο αντιπρόεδρος επενδυτικών σχέσεων του ομίλου Steve Winoker απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Μαρκόπολος αναφορικά με τα αποθεματικά του ασφαλιστικού βραχίονα της GE, γράφοντας –στο εβδομαδιαίο newsletter του ομίλου- ότι

  • «Θεωρούμε ότι τα τρέχοντα αποθεματικά μας είναι συμβατά με τα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου μας…Οι μελλοντικές μας υποχρεώσεις εξαρτώνται από μεταβλητές που θα αποκαλυφθούν σε βάθος δεκαετιών, και υπαγορεύονται από αυστηρές ελεγκτικές διαδικασίες, αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες και την εφαρμογή των εποπτικών και λογιστικών κανόνων».

Παρέμβαση στο θέμα της GE πραγματοποίησε και η Ασφαλιστική Αρχή της Πολιτείας του Κάνσας, η οποία δήλωσε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις κατηγορίες περί απάτης, προσθέτοντας όμως ότι

  • «μετά από την αρχική εξέταση, πολλά στοιχεία της συγκεκριμένης έκθεσης (του Μαρκόπουλος) φαίνονται υπερβολικά απλουστευτικά».

Θα ξεπεράσει η GE το χτύπημα του τυφώνα «Markopolos» ή θα χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών ; Ο ίδιος ο Μαρκόπολος μιλώντας στο CNBC υποστήριξε ότι η έκθεση  “θα οδηγήσει πιθανώς στη χρεοκοπία της GE. Η WorldCom και η Enron άντεξαν περίπου τέσσερις μήνες. Θα δούμε πόσο θα αντέξει η GE”. Οψόμεθα…

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η κεφαλαιοποίηση του ομίλου έχει υποχωρήσει στα 75 δις. δολ. (ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 άγγιζε τα 600 δις. δολάρια) και ότι πέρυσι η μετοχή «εκδιώχθηκε» από τον δείκτη Dow Jones Industrial Average –λόγω ακριβώς της συρρίκνωσης της χρηματιστηριακής αξίας- μετά από πάνω από έναν αιώνα παραμονής σε αυτόν…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ