Το «όπλο» που βοήθησε κατά κόρον τις τράπεζες στη μάχη τους ενάντια στα «κόκκινα» δάνεια, δηλαδή, τον «Ηρακλή» φαίνεται πως… χτυπούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, με τις προγραμματισμένες για εφέτος τιτλοποιήσεις να προβληματίζουν, τόσο τους πωλητές, όσο και τους αγοραστές των χαρτοφυλακίων.

Ειδικότερα, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε αύξηση τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) που χρησιμεύουν για τον υπολογισμό του ποσού που οι τράπεζες καλούνται να πληρώσουν για να λάβουν την εγγύηση του Δημοσίου. Το… κακό νέο είχε ανακοινώσει η Κομισιόν, όταν στην 14η μεταμνημονιακή έκθεσή της τόνιζε χαρακτηριστικά: «Το κόστος για τις τράπεζες θα αυξηθεί, λόγω των αυξανόμενων προμηθειών εγγύησης εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία στα spreads swap. Οι μελλοντικές προσπάθειες για τη μετατόπιση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων πιο κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ θα βασίζονται όλο και περισσότερο στην προσφορά νέων δανείων από τις τράπεζες, καθώς και στη διαχείριση δανείων και στην ικανότητά τους να προσφέρουν βιώσιμα μακροπρόθεσμες λύσεις».

Η Τράπεζα Πειραιώς από την πλευρά της, που έχει δρομολογήσει το project Sunrise III, τη μία από τις τρεις τιτλοποιήσεις (Solar και Frontier II), οι οποίες αναμένεται να προσδεθούν στο… άρμα του «Ηρακλή ΙΙ», αναφέρει: «Οι αβεβαιότητες που επηρεάζουν την πρόθεση του Ομίλου να πραγματοποιήσει την προσδοκώμενη πώληση του χαρτοφυλακίου μέσω τιτλοποίησης βασίζονται σε γεγονότα και περιστάσεις, στα οποία ο Όμιλος δεν έχει επιρροή και που σχετίζονται κυρίως με το αποτέλεσμα της διαδικασίας των κανονιστικών εγκρίσεων». 

Στο υψηλό κόστος των τιτλοποιήσεων εστίασε και η KPMG που ανέλαβε να «ξεσκονίσει» τα οικονομικά της Attica Bank. Όσον αφορά στις τιτλοποιήσεις Omega, Astir 1 και 2 σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η επιδείνωση βασικών παραγόντων του προγράμματος, με κύρια την σημαντική αύξηση εντός του 2022 του κόστους της κρατικής εγγύησης (σημαντικά υψηλότερο κατά την τρέχουσα περίοδο σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2021), το οποίο βασίζεται στο spread των ελληνικών ομολόγων. Βάσει της σχετικής νομοθεσίας, το ποσό που αποδίδεται προς το Ελληνικό Δημόσιο έναντι της παροχής της κρατικής εγγύησης, εξοφλείται μέσω των εισπράξεων της τιτλοποίησης και κατά προτεραιότητα έναντι των ομολογιούχων, επηρεάζοντας έτσι – μεταξύ άλλων – το ποσό του διαθέσιμου κεφαλαίου προς αποπληρωμή του ομολόγου υψηλής εξοφλητικής σειράς».   

Την ίδια στιγμή, το ουκρανικό δίνει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία στους επενδυτές να διαπραγματευτούν καλύτερες τιμές για τα χαρτοφυλάκια που τους ενδιαφέρουν, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το τραπεζικό σύστημα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ