Μια εντελώς άλλη άποψη από κείνη της Γερμανικής κυβέρνησης – η οποία είναι ένθερμος υποστηρικτής της χρήσης των εργαλείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας–  φαίνεται πως έχει το Ιντιτούτο Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας με στόχο την υποστήριξη των χωρών  που πλήττονται από τον κορονοϊό. 

Επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας την δεδομένη στιγμή υποστηρίζει το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας (IW) της Κολωνίας τονίζοντας μάλιστα πως η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι για τα corona bonds, και απορρίπτει μέχρι στιγμής με σθένος η Γερμανία, μπορεί να δώσει λύση ώστε να αποτραπεί μια νέα κρίση του ευρώ.

Στην ανάλυση, η οποία δημοσιεύεται στην σημερινή έκδοση της συντηρητικής εφημερίδας “Die Welt”, οι οικονομολόγοι του IW εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να αλληλοϋποστηριχθούν οικονομικά στην κρίση του κορονοϊού και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση των προληπτικών πιστωτικών γραμμών του EMΣ είναι υπό τις τρέχουσες συνθήκες επικίνδυνη.
Προειδοποιούν μάλιστα ότι, υπό τις σημερινές συνθήκες, τέτοια δάνεια θα μπορούσαν να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση των πληττομένων χωρών. Οι προληπτικές γραμμές στήριξης από τον ΕΜΣ, γνωστές ως ECCL («Πιστωτική Γραμμή Ενισχυμένων Προϋποθέσεων») πρέπει να επιστρέφονται εντός δύο ετών, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here