Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος για τη διετία 2021 – 2022, το οποίο εξελέγη κατά τις αρχαιρεσίες της 25ης Φεβρουαρίου 2021, είναι το εξής :

 

Πρόεδρος:                               ΣΑΡΡΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Αντιπρόεδρος:                        ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Γενικός Γραμματέας:              ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ταμίας:                                    ΖΟΡΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Μέλη:      

ΑΝΤΙΜΗΣΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΒΑΓΙΑΚΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΖΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ZORGNO GIUSEPPE

ΚΑΝΤΩΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΑΣΚΑΡΕΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΚΑΤΣΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΛΑΠΑΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΙΝΕΤΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΜΙΧΑΛΗ ΦΙΛΙΠΠΑ

ΜΟΑΤΣΟΣ ΕΡΡΙΚΟΣ

ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ – ΙΩΑΝΝΑ

ΣΑΪΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ

ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

Με αφορμή την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της ΕΑΕΕ για 5η φορά, ο κ. Σαρρηγεωργίου δήλωσε :

 

  • «Αποτελεί τιμή μου η ανανέωση της θητείας μου ως Προέδρου της ΕΑΕΕ για μία ακόμα διετία. Ευχαριστώ τους συνάδελφους μου στην Ένωση για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη στο πρόσωπό μου.
  • Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να συνεχίσει το έργο της ΕΑΕΕ προς όφελος του θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης και βέβαια της κοινωνίας και της οικονομίας.
  • Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διεκδίκηση θεσμικού τύπου ρυθμίσεων και κινήτρων που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των πολιτών στην ασφάλιση».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου για 5η φορά πρόεδρος της ΕΑΕΕ καλωσόρισε τους ακροατές στην 114 ΓΣ της ΕΑΕΕ, λέγοντας ότι αυτή η συνάντηση η διαδικτυακή θα γίνει για πρώτη και τελευταία φορά.

Υπογράμμισε για μία ακόμα φορά τους κινδύνους που είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα, κάνοντας έκκληση για μία ακόμα φορά προς την Κυβέρνηση και τον νυν υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να δώσουν λύση, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που αναλογουν.

Αν, και η ασφαλιστική αγορά είναι πιο ώριμη και πιο φερέγγυα από ποτέ, πιο αξιόπιστη, η υπάρχουσα πραγματικότητα και οι λύσεις που προωθούνται είναι στην ουσία η αυτασφάλιση, καθώς και οι κρατικού τύπου λύσεις ασφάλισης, εν αντιθέσει με άλλα κράτη που οι κυβερνήσεις των εφοδιάζουν τους πολίτες με φορολογικά κίνητρα, μεταξύ των άλλων συμμετέχουν και σε συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Η Ελλάδα, τόνισε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου,  ως πολιτεία και ως κονωνία έχει επιλέξει μία διαφορετική οδό στην αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας, διαφορετική των άλλων ανεπτυγμένων χωρών.

  • ”Σε όρους ασφαλιστικούς, αυτό που έχουμε επιλέξει λέγεται αυτασφάλιση, έχουμε επιλεξει την λύση του κράτους, με σύστημα μάλιστα διανεμητικό σύστημα και μόνο”.

Ο Έλληνας κατά την συνταξιοδότηση του έχει στην άκρη 3 ημέρες μισθού, βάσει του Κεφαλαιοποιητικού συστήματος, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη έχει ενάμισυ χρόνο αποταμίευση.

Προτάσσοντας το άνοιγμα του τρίτου Πυλώνα απηύθυνε ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας:

  • Μήπως ήρθε η ώρα να αναπτυχθεί ο τρίτος πυλώνας ασφάλισης ώστε να δημιουργηθεί δημομοσιονομικός χώρος για άλλες επενδύσεις;
  • Μιλώντας για την υγεία και συσχετίζοντας την υγεία με το θέμα της φορολογίας τόνισε ότι ο Ελληνας πληρώνει διπλά για τηνυγεία από ότι ο Ευρωπαίος γιατί δεν έχει ιδιωτική ασφάλιση, γιατί δεν έχει ιδιωτική ασφάλιση; ρώτησε, δίνοντας ταυτόχρονα την απάντηση, γιατί δεν έχει φορολογικά κίνητρα να την αγοράσει.

Ο Έλληνας πληρώνει διπλά από τον Ευρωπαίοι γιατί δεν έχει Ιδιωτική Ασφάλιση.

Γιατί ;

Γιατί δεν έχει φορολογικά κίνητρα να την αγοράσει, είπε, συμπληρώνοντας ότι εφ’ όσον αναλαμβάνονται οι ίδιοι κίνδυνοι πρέπει να εφαρμόζονται και οι ίδιοι κανόνες.

Αναφερόμενος στο θέμα των φυσικών καταστροφών και το κόστος αυτών για το κράτος ενημέρωσε ότι ο Ιανός κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο 400-500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Ελληνική Ασφαλιστική αγορά πλήρωσε μόνο 30 εκατομμύρια ευρώ. Στο εξωτερικό όταν συμβαίνουν τόσο μεγάλες καταστροφές, οι (αντ)ασφαλιστές πληρώνουν την μερίδα του λέοντος.

Παραμένοντας στο θέμα των φυσικών καταστροφών υπενθύμισε πως πέρυσι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει κίνητρα φορολογικά για την ασφάλιση των φυσικών καταστροφών, διευκρινίζοντας πως αν τα μέτρα είχαν ψηφιστεί πέρυσι το κόστος του Ιανού θα είχε μετακυλιστεί στην ασφαλιστική αγορά.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι το μόνιμο πρόβλημα ότι ο μέσος Έλληνας περιμένει από την κυβέρνηση να δώσει λύσεις, γεγονός που προκαλεί στρεβλώσεις και ατελείωτα προβλήματα.

Κάλεσε την κυβέρνηση να νομοθετήσει υπενθυμίζοντας ότι έχει συμφωνήσει για τον συμπληρωματικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης, την οποία έχει συμπεριλάβει στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Κατά τα λοιπά τόνισε ότι παρά την μεταβλητότητα των αγορών το 2020,  η ασφαλιστική αγορά διατήρησε τους δείκτες φερεγγυότητας σε υψηλά επίπεδα, ενώ έθιξε το πρόβλημα επιστροφής επενδεδυμένων κεφαλαίων από την ασφαλιστική στην Ελλάδα για να χρησιμοποιηθούν σε έργα ανάπτυξης και υποδομών.

Κάνοντας μία σύντομη αναφορά στα προϊόντα διατύπωσε πως σε επίπεδο προϊόντων και συμβολαίων  τα περισσότερα συμβόλαια δεν εξαιρούσαν τον covid19, αλλά και πολλά συμβόλαια που προέβλεπαν την εξαίρεση, ήραν τους όρους, και έδωσαν καλύψεις, ενώ ο κλάδος αυτοκινήτου παρείχε διευκολύνσεις.

Σε ό,τι αφορά την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων υγείας είπε “διευθετήθηκε το χρόνιο ζήτημα αναπροσαρμογής ασφαλίστρων, η πολιτεία αποβλέπει να δώσει λύση με όρους διαφάνειας και αντικειμενικότητα.  Οι δείκτες θα πρέπει να αποτυπώνουν την πραγματική πορεία του κόστους, αλλά και να παρέχουν  έγκαιρη ενημέρωση των ασφαλισμένων συμπληρώνοντας ότι αναμένεται το προεδρικό διάταγμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ