Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Ακόμη και σήμερα τα αυτονόητα παραμένουν ζητούμενα. Ακόμη και σήμερα οι πολιτικές προτάσεις γεννιούνται στα καφενεία των κοινωνικών δικτύων και όχι στα ερευνητικά επιστημονικά κέντρα, στα σοβαρά συνέδρια και fora ανταλλαγής έγκυρων, εμπεριστατωμένων απόψεων.

Στην χώρα που -ακόμη και σήμερα- συγχέεται η Δημόσια υπηρεσία με την Κρατική υπηρεσία, το κίνητρο με την μίζα, ο φόρος με το χαράτσι, η αμοιβή με το κόστος, ακόμη και μέσα στη Βουλή, οι προβληματισμοί που αναπτύσσονται είναι επικίνδυνα ρηχοί . Αφορούν μόνον εκείνους που επιμένουν να ενημερώνονται από τους τίτλους του twitter ή τα πληρωμένα trolls.

  • Η νέα πραγματικότητα στην Ελληνική αγορά εργασίας είναι οδυνηρή. Πρέπει να αλλάξει.

Δεν είναι μόνον η πανδημία CoViD -19 που έδωσε τη χαριστική βολή. Είναι πολύχρονη ελληνική κρίση αξιών και οικονομικών μεγεθών. Είναι οι θεματικές εξελίξεις στην τεχνολογία. Είναι το 5G που θα είναι πραγματικότητα στις μεγάλες πόλεις της χώρας, μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες.

Η παλιά, παρανοϊκή, δήθεν κοινωνικά ευαίσθητη, μεθοδολογία του «φορολογούμε βαριά αυτούς που έχουν μισθό για να δώσουμε στους άλλους που δεν έχουν», αποδείχθηκε όχι μόνον καταστροφική αλλά κυριολεκτικά ανεδαφική.

Ο εκλογικός λαϊκισμός του παρελθόντος που επέβαλε στο Κράτος να δανείζεται υπέρογκα ποσά, για να μπορεί ο πολιτικός αρχηγός να εξαγγέλλει ονομαστικές αυξήσεις στις συντάξεις και τα επιδόματα -που στο τέλος εξανεμίζονται από τη φορολογία και τον πληθωρισμό- αποδείχθηκε ότι λειτουργούσε σαν ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας.

  • Ήρθε επιτέλους η ώρα για μια διαφορετική πολιτική. Διαφορετική λογική.

Μέχρι σήμερα, η φορολογική και ασφαλιστική πολιτική επιβάρυνε την εργασία.

  • Οι Έλληνες είχαν κίνητρο να μην δουλεύουν πολύ, να εισπράττουν «μαύρα», να βγαίνουν νωρίς στη σύνταξη, να αναζητούν απασχόληση στο εξωτερικό.

Σήμερα στη χώρα επικρατεί μια νέα φιλοσοφία:

  • Τα επιδόματα και οι συντάξεις πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθούν για να είναι χρήσιμα και ουσιαστικά.
  • Προηγουμένως όμως πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί για να υπάρχει το Εθνικό Εισόδημα.
  • Για να αυξηθούν τα κοινωνικά επιδόματα πρέπει να υπάρχουν καλοπληρωμένες δουλειές.
  • Για να υπάρχουν αυτές οι δουλειές πρέπει να υπάρχουν επενδύσεις.

Πραγματική κοινωνική πολιτική είναι αυτή που προσελκύει επενδύσεις, δίνει κίνητρα για περισσότερη δουλειά και περισσότερες θέσεις εργασίας.

Το Κράτος που δανείζεται για να μοιράζει επιδόματα -αποδείχθηκε- δεν έχει μέλλον.

Στην νέα εποχή το Κράτος πρέπει να είναι ο καταλύτης των εξελίξεων που θα φέρουν περισσότερες επενδύσεις, καλύτερες θέσεις εργασίας. Με τους φόρους και τις εισφορές αυτών θέσεων εργασίας θα αυξηθούν οι συντάξεις και τα επιδόματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ