Συνέντευξη στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei παραχώρησε ο Διοικητής της ΤτΕ  Γιάννης Στουρνάρας με αφορμή την υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων του Ευρωπαϊκού Νότου. Ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει την αδιαμφισβήτητη πρόοδο της οικονομίας και των δημοσιονομικών. Παραδέχεται ωστόσο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες, όπως το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και το γεγονός ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα εξακολουθούν να υπολείπονται κατά πέντε βαθμίδες από την επενδυτική διαβάθμιση.

  • «Προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση στην αγορά ομολόγων, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε το σχηματισμό ενός εγχώριου ταμειακού αποθέματος ασφαλείας (cash buffer) με πόρους του ESM (του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας), περιορισμένες εκδόσεις ομολόγων στο εξωτερικό, όπως επίσης και συμφωνίες επαναγοράς (repos) με εγχώριους φορείς.
  • Το απόθεμα αυτό είναι ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να αντλήσει χρηματοδότηση από τις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος.
  • Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προτείνει ότι θα ήταν επίσης συνετό να ζητηθεί προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM»

Ο κεντρικός τραπεζίτης επικαλείται το παράδειγμα του Μεξικού και της Πολωνίας.

  • «Είχαν ευέλικτη πιστωτική γραμμή από το ΔΝΤ, κατόρθωσαν να προσφύγουν επιτυχώς στις χρηματοπιστωτικές αγορές χωρίς καν να κάνουν χρήση της πιστωτικής γραμμής.
  • Το γεγονός και μόνο ότι διέθεταν την ευέλικτη πιστωτική γραμμή τις βοήθησε να βγουν στις αγορές»

Η Τράπεζα της Ελλάδος επιμένει  ότι η προληπτική πιστωτική γραμμή είναι άλλο ένα χρήσιμο εργαλείο υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι «αυτή την απόφαση θα πρέπει να τη λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ