Μάχες πέριξ των 84 δολαρίων το βαρέλι για το πετρέλαιο brent δίνονται πλέον στις αγορές, ενώ και στις αμερικανικές αγορές το αργό διαπραγματεύεται κοντά στα 78,78 δολάρια αφού πρόσκαιρα είχε φθάσει ακόμα και ένα δολάριο υψηλότερα στα 79,78 δολάρια.

Το brent διαπραγματεύεται στα 83,415 δολάρια, έχοντας καταγράψει πρόσκαιρα ακόμα και τιμή 84,22 δολάρια. Και στις δύο αγορές οι τιμές βρίσκονται πλέον στα επίπεδα του 2014 όταν όμως μετά από έντονες υπερβολές τότε οι τιμές είχαν ήδη αρχίσει να υποχωρούν.

Η αιτία για όλα αυτά είναι η απόφαση των παραγωγών χωρών του OPEC+ να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως, όταν οι αγορές περίμεναν μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής στα 600.000-650.000 βαρέλια ημερησίως. Οι διεθνείς αναλυτές υπολογίζουν ότι η παραγωγή είναι μειωμένη περισσότερο από 3 εκ. βαρέλια ημερησίως.

Το αποτέλεσμα ήταν η Σαουδική Αραβία να μειώσει σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg τις τιμές για τους βασικούς αγοραστές, σε μία προσπάθεια να εξυπηρετήσει τους μακροχρόνιους εταίρους της και να παρέμβει έμμεσα στις τιμές με αυτό τον τρόπο.

Η Σαουδική Αραβία μείωσε (κατά 40 σεντς σύμφωνα με το Bloomberg) τις τιμές για τους βασικούς αγοραστές της μια ημέρα μετά την απόφαση του OPEC+ να διατηρήσει αμετάβλητο το σχέδιο του για τις σταδιακές και αργές αυξήσεις της προσφοράς που οδήγησε σε νέο άλμα τα συμβόλαια του πετρελαίου.

Οι μειώσεις της κρατικής Saudi Aramco προς τους πελάτες της σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ θα αμβλύνουν τον αντίκτυπο από το πρόσφατο ράλι των τιμών σε μια περίοδο που η παγκόσμια έλλειψη φυσικού αερίου οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης για αργό πετρέλαιο.

Ο OPEC+, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, αποφάσισε τη Δευτέρα να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή το Νοέμβριο κατά 400.000 βαρέλια, μέγεθος που ήταν μικρότερο από αυτό που περίμεναν κάποιοι traders και αναλυτές, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Aramco μείωσε τις τιμές για τους πελάτες στην Ασία το Νοέμβριο κατά 40 cents, ενώ έκοψε τις τιμές και σε πελάτες στη Μεσόγειο και σε περιοχές της βορειοδυτικής Ευρώπης. Οι τιμές για τις περισσότερες προμήθειες προς τις ΗΠΑ επίσης μειώθηκαν.

Από την αρχή του έτους, το Brent έχει σημειώσει άλμα 60% ακολουθώντας την αύξηση της ζήτησης καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν και ενώ ο OPEC+ απομακρύνει με αργό ρυθμό τους περιορισμούς που επέβαλε στην προσφορά στο αποκορύφωμα της κρίσης του κορονοϊού. Ο OPEC+, μείωσε την παραγωγή του κατά περίπου 10 εκ. βαρέλια την ημέρα στο ξέσπασμα της πανδημίας. Το καλοκαίρι η μείωση της παραγωγής συμφωνήθηκε να χαλαρώσει σε 5,8 εκ. βαρέλια ημερησίως που σταδιακά θα γίνονταν από το Σεπτέμβρη μέχρι το τέλος του έτους 7,8 εκ. βαρέλια ημερησίως.

Όμως αυτή η σταδιακή αύξηση της παραγωγής χαρακτηρίζεται ανεπαρκής και οι αναλυτές σε ΗΠΑ και Ευρώπη σχολιάζουν δυσαρεστημένοι, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ