του ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Στη χώρα μας όλοι μας μιλούμε  για ανάπτυξη που φυσικά δεν έρχεται.

Πολλοί μάλιστα πιστεύουν ότι είναι κάτι που έχει να κάνει με το κυνήγι του χαμένου θησαυρού ή την αναζήτηση του άγιου δισκοπότηρου.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι είσαι επιχειρηματίας και θέλεις να κάνεις μία σοβαρή επένδυση σε μία χώρα και όχι να κάνεις αρπαχτή.

  1. Το πρώτο πράγμα που σίγουρα θα κοιτάξεις είναι η πολιτική σταθερότητα της χώρας. Η Ελλάδα σίγουρα περνάει την βάση αν και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της πολιτικής αναταραχής λόγω απειλής της απλής αναλογικής…
  2. Το δεύτερο πράγμα που θα εξετάσεις είναι το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Εδώ τα πράγματα είναι τραγικά. Δεν είναι μόνο τα capital controls που κάπως παρακάμπτονται αλλά κυρίως ο  εντελώς περιορισμένος τραπεζικός δανεισμός που όταν πραγματοποιείται είναι πραγματικά απαγορευτικός. 7-8% επιτόκιο στην Ελλάδα, 2% στην Ευρώπη.
  3. Ο τρίτος παράγοντας που θα εξετάσεις είναι το φορολογικό περιβάλλον. Εδώ δεν έχουμε μόνο υψηλότατους φορολογικούς συντελεστές αλλά βασικά δεν ξέρουμε τι  έχουμε. Αυτά που ισχύουν φέτος δεν θα ισχύουν του χρόνου και για να μην ξεχνιόμαστε είναι και οι φορολογικοί ελεγκτές που φυσικά βλέπουν τα πράγματα όπως αυτοί βολεύονται!

Για να δουλέψουν όμως οι βιομηχανίες χρειάζονται και ηλεκτρική ενέργεια.

Εδώ όμως είναι τα πράγματα τραγικά. Απλά σας υπενθυμίζω ότι χρόνια πολλά πριν κλείσουν οι κραταιές ελληνικές σιδηροβιομηχανίες πλήρωναν 50% πιο ακριβά την ενέργεια από ότι οι βιομηχανίες των ανταγωνιστριών χωρών τους. Συνέχισαν όμως να υπολειτουργούν περιμένοντας για χρόνια  την υποσχεθείσα ενεργειακή βοήθεια από την τότε κυβέρνηση η οποία δυστυχώς ποτέ δεν ήλθε.

Σήμερα η ενέργεια κοστίζει στις βιομηχανίες της χώρας μας 30% περισσότερο από ότι στις ανταγωνίστριες χώρες.

Συνεπώς κανείς σοβαρός επιχειρηματίας δεν πρόκειται να επενδύσει στην χώρα μας αν πρώτα δεν θεραπεύσουμε  έστω μερικώς  ανασταλτικούς επενδυτικούς παράγοντες που ο κάθε ένας εξ αυτών είναι ικανός να αναστείλει την οποιαδήποτε σκέψη για να κάνει κάποια σοβαρή επένδυση. Και δεν μπορεί να θεωρηθούμε όχι ανεπτυγμένη χώρα αλλά ούτε καν αναπτυσσόμενη όταν η συμμετοχή της βιομηχανίας μας στο ΑΕΠ της χώρας δεν είναι ούτε καν 10%  και οι εξαγωγές μας βασίζονται σε φρούτα και λαχανικά και αυτά σε κακό αμπαλάζ.

  1. Η Ελλάδα σίγουρα περνάει την βάση αν και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της πολιτικής αναταραχής λόγω απειλής της απλής αναλογικής…

Το δεύτερο πράγμα που θα εξετάσεις είναι το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Εδώ τα πράγματα είναι τραγικά. Δεν είναι μόνο τα capital controls που κάπως παρακάμπτονται αλλά κυρίως ο  εντελώς περιορισμένος τραπεζικός δανεισμός που όταν πραγματοποιείται είναι πραγματικά απαγορευτικός. 7-8% επιτόκιο στην Ελλάδα 2% στην Ευρώπη.

Ο τρίτος παράγοντας που θα εξετάσεις είναι το φορολογικό περιβάλλον. Εδώ δεν έχουμε μόνο υψηλότατους φορολογικούς συντελεστές αλλά βασικά δεν ξέρουμε τι  έχουμε. Αυτά που ισχύουν φέτος δεν θα ισχύουν του χρόνου και για να μην ξεχνιόμαστε είναι και οι φορολογικοί ελεγκτές που φυσικά βλέπουν τα πράγματα όπως αυτοί βολεύονται!

Για να δουλέψουν όμως οι βιομηχανίες χρειάζονται και ηλεκτρική ενέργεια. Εδώ όμως είναι τα πράγματα τραγικά. Απλά σας υπενθυμίζω ότι χρόνια πολλά πριν κλείσουν οι κραταιές ελληνικές σιδηροβιομηχανίες πλήρωναν 50% πιο ακριβά την ενέργεια από ότι οι βιομηχανίες των ανταγωνιστριών χωρών τους. Συνέχισαν όμως να υπολειτουργούν περιμένοντας για χρόνια  την υποσχεθείσαενεργειακή βοήθεια από την τότε κυβέρνηση η οποία δυστυχώς ποτέ δεν ήλθε.

Σήμερα η ενέργεια κοστίζει στις βιομηχανίες της χώρας μας 30% περισσότερο από ότι στις ανταγωνίστριες χώρες.

Συνεπώς κανείς σοβαρός επιχειρηματίας δεν πρόκειται να επενδύσει στην χώρα μας αν πρώτα δεν θεραπεύσουμε  έστω μερικώς  ανασταλτικούς επενδυτικούς παράγοντες που ο κάθε ένας εξ αυτών είναι ικανός να αναστείλει την οποιαδήποτε σκέψη για να κάνει κάποια σοβαρή επένδυση. Και δυ- δεν μπορεί να θεωρηθούμε όχι ανεπτυγμένη χώρα αλλά ούτε καν αναπτυσσόμενη όταν η συμμετοχή της βιομηχανίας μας στο ΑΕΠ της χώρας δεν είναι ούτε καν 10%  και οι εξαγωγές μας βασίζονται σε φρούτα και λαχανικά και αυτά σε κακό αμπαλάζ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ