Μετά από 116 χρόνια, μια ισχυρή ελληνική βιομηχανία με πολυσχιδή δραστηριότητα σε ΗΠΑ, Βόρεια Αφρική, Τουρκία κ.α μπορεί να ανταγωνίζεται παγκόσμιους κολοσσούς του κλάδου της.

Η απόφαση αλλαγής έδρας που πήρε η διοίκηση του Τιτάνα ουσιαστικά σηματοδοτεί την προσπάθεια αναβάθμισης του μετοχολογίου της και την δυναμικότερη δραστηριότητά της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.  Μεταφέρει την έδρα στο Βέλγιο και το κέντρο διοίκησης στη Κύπρο ενώ πλέον ο όμιλος θα συμμετέχει στα χρηματιστήρια Euronext Βελγίου, Euronext Παρισίου και στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο σταθερά διεθνής προσανατολισμός του Ομίλου απαιτεί νέα εξωστρεφή στρατηγική. Προφανώς υπάρχει ισχυρό φορολογικό κίνητρο. Η παραμονή μιας βιομηχανίας στην Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση.  Χώρες, όπως το Βέλγιο και η Κύπρος,  επιβάλλουν από εξαιρετικά χαμηλούς έως μηδενικούς συντελεστές φορολογίας στις επιχειρήσεις, δεν εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα, δεν αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού, ανάλογα με τις ανάγκες συντήρησης του Κράτους.

Γι’ αυτό άλλωστε οι χώρες αυτές επιλέγονται ως φορολογική έδρα από μεγάλες, συχνά πολυεθνικές, επιχειρήσεις, οι οποίες μεταφέρουν σε αυτές τους τεράστιους τζίρους τους για να μειώσουν τη φορολογική επιβάρυνση.

Από την άλλη πλευρά, η αλλαγή έδρας εξυπηρετεί την ανάγκη για φθηνότερη χρηματοδότηση. Το risk premium της Ελληνικής επιχειρηματικής ιθαγένειας κοστίζει 5 ποστοστιαίες μονάδες ακριβότερου δανεισμού.

Η διοίκηση του ομίλου με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η παρουσία του ΤΙΤΑΝ στην Ελλάδα παραμένει σταθερή τόσο σε επίπεδο εγχώριας παραγωγής, θέσεων εργασίας και επενδύσεων, όσο και μέσω της δευτερογενούς διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα συνάντηση με τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ΤΙΤΑΝ, μετά τη γνωστοποίηση για τη μεταφορά της έδρας στις Βρυξέλλες είχε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης. Στο πλαίσιο αυτό οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης, και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, που θα έχει θετικές επιδράσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα, τις επενδύσεις και την απασχόληση.

Ημερομηνίες – Ορόσημα στην εκατόχρονη πορεία του ομίλου

  • Η εταιρεία ιδρύεται το 1902  με την ανέγερση του πρώτου «τσιμεντοποιείου» στην πόλη της Ελευσίνας. Το 1911 μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία «Α.Ε Τσιμέντων Ο ΤΙΤΑΝ» και το 1912 εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Το 1933 οι πρώτες εξαγωγές τσιμέντου είναι γεγονός.
  • Μεταξύ των ετών 1951-1957 η παραγωγή του εργοστασίου Ελευσίνας αυξάνεται κατακόρυφα, με συνεχή διεύρυνση των εξαγωγών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πλέον το 52% των πωλήσεων του ΤΙΤΑΝΑ και το 50% περίπου των συνολικών ελληνικών εξαγωγών τσιμέντου.
  • Το 1962 ξεκινάει να λειτουργεί δεύτερο εργοστασίο του ΤΙΤΑΝΑ στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης ενώ λίγα χρόνια μετά, το 1968 ξεκινάει η λειτουργία και τρίτου εργοστασίου του ΤΙΤΑΝΑ στο Δρέπανο Αχαΐας και σύντομα το 1976 λειτουργεί τέταρτο εργοστάσιο στο Καμάρι Βοιωτίας.
  • Το 1978 Ιδρύεται η ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Α.Ε., με αντικείμενο την παραγωγή, μεταφορά και εμπορία ετοίμου σκυροδέματος.
  • Το 1979 ξεκινάει η λειτουργία του πρώτου σταθμού αποθήκευσης τσιμέντου στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας (πλωτός σταθμός) και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (πλωτός σταθμός) ενώ η θυγατρική ΝΑΥΤΙΤΑΝ Α.Ε. αναλαμβάνει τη διαχείριση και συντονισμό των θαλάσσιων μεταφορών τσιμέντου.
  • Το 1980 ο ΤΙΤΑΝΑΣ βρίσκεται στη 2η θέση του πίνακα των μεγαλύτερων εξαγωγικών βιομηχανιών της Ελλάδας.
  • Το 1985 πραγματοποιούνται για πρώτη φορά εξαγωγές στις ΗΠΑ και το 1988 ιδρύεται σταθμός διανομής τσιμέντου στις ΗΠΑ (Port Newark, New Jersey).
  • Την περίοδο 1989-1994 ιδρύονται σταθμοί διανομής στη Δυτική Ευρώπη: Βενετία – Ιταλία, Μασσαλία – Γαλλία, Hull – Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Το 1992 αποκτάται ο έλεγχος τσιμεντοβιομηχανίας στις ΗΠΑ (Roanoke) ενώ το
  • Το 1998 ο όμλιος εξαγοράζει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρίας Plevenski Cement στη Βουλγαρία και της εταιρίας Cementarnica Usje στη F.Y.R. of Macedonia και το 1999 την πλειοψηφία των μετοχών της αιγυπτιακής εταιρίας Beni Suef Cement (Κοινοπραξία TITAN – LAFARGE) και λειτουργία νέου σταθμού στη Σάφαγκα της Αιγύπτου.
  • Το 2000 προχωρά στην εξαγορά της TARMAC AMERICA Inc με απόκτηση του 100% των εργοστασίων Roanoke (Virginia) και Pennsuco (Florida), λατομείων, μονάδων παραγωγής σκυροδέματος, σταθμών διανομής τσιμέντου κ.ά., στις ΗΠΑ.
  • Το 2002 ο ΤΙΤΑΝΑΣ γιορτάζει τα 100 χρόνια από τη λειτουργεία του, με σειρά εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα με έμφαση στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη επίσης το 2002 σημαδέυτεαι από:

– Την υπογραφή από τον ΤΙΤΑΝΑ (πρώτη Ελληνική Εταιρία) του Οικουμενικού Συμφώνου (Global Compact) του ΟΗΕ.

– Την ένταξη της αμερικανικής εταιρίας Separation Technologies (επεξεργασίας ιπτάμενης τέφρας) στον Όμιλο.

– Την απόκτηση του ελέγχου της τσιμεντοβιομηχανίας Kosjeric στη Σερβία.

– Την απόκτηση του ελέγχου της αιγυπτιακής εταιρίας ALEXANDRIA PORTLAND CEMENT (σε κοινοπραξία με τη LAFARGE).

  • Το 2003 ξεκινάει η λειτουργεία  νέας, υπερσύγχρονης γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο Ν. Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης και ο όμιλος εντάσσεται ως πλήρες μέλος του Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Συμβουλίου για την Αειφόρο Ανάπτυξη (WBCSD).
  • Το 2004 με τη συμβολή του ΤΙΤΑΝΑ ως αποκλειστικού προμηθευτή ειδικού τσιμέντου, που παράγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδακατασκευάζεται η γέφυρα Ρίου-Αντίρριου.

Επίσης προχωράει σε παραχώρηση των μετοχών της PLEVENSKI A.D. και εξαγορά των μετοχών της εταιρίας ZLATΝA PANEGA Α.D. στη Βουλγαρία.

Το ίδιο έτος σημειώνεται έναρξη λειτουργίας νέου σταθμού διανομής τσιμέντου στην Tampa (Florida), στις ΗΠΑ.

  • Το 2005 εγκαινιάζεται νέα παραγωγική μονάδα τσιμέντου του εργοστασίου Pennsuco (Florida), στις ΗΠΑ.
  • Το 2006 γίνεται εξαγορά από την ΤΙΤΑΝ AMERICA τριών ανεξάρτητων εταιριών παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος στις ΗΠΑ.
  • Το 2007 ξεκινάει η κατασκευή στην περιοχή Kruje της Αλβανίας, νέου εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου και γίνεται εξαγορά από την ΤΙΤΑΝ AMERICA δύο ακόμα εταιριών έτοιμου σκυροδέματος και λατομείου ασβεστόλιθου στις ΗΠΑ.

Επίσης ο απολογισμός ΕΚΕ και Βιώσιμης Ανάπτυξης 2007 αξιολογήθηκε με Α+. To A+ αποτελεί το ανώτατο επίπεδο διασφάλισης που προβλέπει η Διεθνής Πρωτοβουλία για την Έκδοση Απολογισμών (GRI, G3, 2006) μετά από αξιολόγηση και επαλήθευση στοιχειών από την ανεξάρτητη εταιρία DNV.

  • Το 2008 γίνεται εξαγορά της τουρκικής εταιρίας Adocim Cimento Beton Sanayi ve Ticaret A.S. με απόκτηση του 50% του εργοστασίου στο Tokat και μονάδας άλεσης στο Tekirdag.
  • Το 2009 ο ΤΙΤΑΝ απέσπασε πέντε από τα «Βραβεία Επενδυτικών Σχέσεων 2008» της Capital Link:

– Grand Investor Relations Award

– Βραβείο Καλύτερης Εταιρικής Διακυβέρνησης

– Βραβείο Καλύτερων Επενδυτικών Σχέσεων με

Θεσμικούς Επενδυτές

– Βραβείου Καλύτερου Investor Relations Officer για τους

Θεσμικούς Επενδυτές (Τάκης Κανελλόπουλος)

– Βραβείο Καλύτερου Ετήσιου Απολογισμού

  1. Στο εργοστάσιο Roanoke, της θυγατρικής μας ΤΙΤΑΝ America, απονεμήθηκαν το 2009 δύο σημαντικά περιβαλλοντικά βραβεία:

– «Συνολικής Περιβαλλοντικής Αριστείας» για το 2009 από την

Αμερικάνική Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών και το περιοδικό

“Cement Americas”.

– “Environmental Excellence Award for Land Conservation” του

Κυβερνήτη της Πολιτείας Βιρτζίνια.

  • Η Α.Ε Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ κατέκτησε την 1η θέση στη λίστα των “Top Companies for Leaders” στην Ευρώπη και την 8η θέση στην παγκόσμια κατάταξη για το 2009, λαμβάνοντας μια διεθνή τιμητική διάκριση στον τομέα της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και των ηγετικών δεξιοτήτων των στελεχών.

 

  • Στις 13 Σεπτεμβρίου 2010, εγκαινιάστηκε το νέο εργοστάσιο ΑΝΤΕΑ που βρίσκεται στην περιοχή Boka e Kuqe της Αλβανίας. Ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά συγκροτήματα της χώρας και από τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά εργοστάσια τσιμέντου στον κόσμο. Η σημαντική αυτή επένδυση ανήλθε σε 200 εκατ. ευρώ και η συνολική δυνατότητα παραγωγής του εργοστασίου είναι 1,5 εκατ. τόνοι ετησίως.

 

  • Ο ΤΙΤΑΝ πραγματοποίησε την 1η Μαρτίου 2010 το 2ο Φόρουμ Ενδιαφερομένων Πολιτών με δύο συναντήσεις στα εργοστάσια Ελευσίνας και Καμαρίου. Το Φόρουμ αποσκοπεί να δώσει την ευκαιρία για συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και κατ’ αρχήν αποφάσεων, σε θέματα που μπορούν να αποτελέσουν τομείς συνεργασίας, κοινής δράσης και ανάληψη πρωτοβουλιών στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου Πεδίου και έμπρακτη προώθηση των αρχών της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Τέλος η Α. Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ βρίσκεται στις 1.000 πιο Υπεύθυνες Κοινωνικά Εταιρίες του κόσμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ