Η επενδυτική δραστηριοποίηση του ΤΙΤΑΝΑ στην Αίγυπτο -μέσω των βιομηχανικών μονάδων σε Beni Suef και Αλεξάνδρειας – τον καθιστούν σημαντικό “παίκτη” στην παραγωγή τσιμέντου στη γενέτειρα των Φαραώ. Αξιοσημείωτο τελευταία το ενδιαφέρον του οικονομικού τύπου της χώρας που εστιάζει την προσοχή του στην εξαγορά από τον όμιλο ΤΙΤΑΝ μεριδίου συμμετοχής της IFC σε θυγατρική του στην Αλεξάνδρεια, γεγονός που ενισχύει έτι περαιτέρω την θέση του ομίλου στην Αίγυπτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αίγυπτο, το μερίδιο του Τιτάνα ( χρηματιστηριακή αποτίμηση στο $1,5 δις το 2018) εκτιμάται στο 8% ενώ η στρατηγική του ομίλου προσανατολίζεται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που μέσω της επίτευξης συνεργιών και βελτίωσης του κόστους λειτουργίας. Ισχυρό ατού για την Titan Cement Egypt αποτελεί τον ένα από τους πλέον ανταγωνιστικούς παραγωγούς στη χώρα, μετά τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν για άλεση στερεών καυσίμων που διασφαλίζουν ενεργειακή επάρκεια για την πλήρη λειτουργία των εργοστασίων.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία του Τιτάνα για επαναγορά των μειοψηφικών μεριδίων συμμετοχών που είχε αποκτήσει, αρχής γενομένης από το έτος 2008, η International Finance Corporation –του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας- στις θυγατρικές του ΤΙΤΑΝΑ στη ΝΑ Ευρώπη και την Αίγυπτο, έναντι συνολικού τιμήματος 81,8 εκατ. ευρώ, συνηγορεί στην διαμόρφωση ενός νέου τοπίου για την βιομηχανία παραγωγής τσιμέντου.

Όπως τονίζει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, και σύμφωνα με τα εγχώρια οικονομικά δημοσιεύματα, η Χρηματοοικονομική Ρυθμιστική Αρχή της χώρας (Financial Regulatory Authority – FRA), έχει ζητήσει από τον όμιλο ΤΙΤΑΝΑ να προχωρήσει σε υποχρεωτική προσφορά (“mandatory tender offer”) για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Alexandria Portland Cement, θυγατρικής της προαναφερθείσας Alexandria Development Ltd».
Το μακρινό 1999 ο ΤΙΤΑΝΑΣ έβαλε “πόδι” στην Αίγυπτο 

Η αγορά ουσιαστικά ξεκίνησε το 1998. Το αιγυπτιακό δημόσιο είχε αποφασίσει να
ιδιωτικοποιήσει την τσιμεντοβιομηχανία Beni Suef Cement. Τον Δεκέμβριο του
1998 αναδείχθηκε ως πλειοδότρια του διαγωνισμού η γαλλική εταιρεία Lafarge. Οι
αιγυπτιακές αρχές κάλεσαν τότε την εταιρεία να ολοκληρώσει τη συμφωνία που
προέβλεπε την αγορά «πακέτου» 76% των μετοχών της τσιμεντοβιομηχανίας αντί
ποσού που, σύμφωνα με πληροφορίες, έφθανε τα 120 εκατομμύρια δολάρια.

Σε εκείνη τη φάση άρχισαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΤΙΤΑΝ και Lafarge, που
οδήγησαν τελικά σε ελληνογαλλική συμμαχία στην Αίγυπτο. Οι δύο εταιρείες
αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία κοινή εταιρεία holding, στην οποία θα
συμμετέχουν εξίσου και οι δύο πλευρές, η οποία θα είναι η ιδιοκτήτρια της
αιγυπτιακής τσιμεντοβιομηχανίας και θα αναλάβει τη διοίκησή της.

Η Beni Suef Cement διαθέτει το πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου
στην Αίγυπτο. Η μονάδα, που κατασκευάστηκε από Ιάπωνες, βρίσκεται 120
χιλιόμετρα νότια του Καΐρου. Το εργοστάσιο άρχισε να λειτουργεί το 1993 και το
1998 διέθεσε 1,4 εκατ. τόνους στην τοπική αγορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ