Ξαφνικά και απροσδόκητα, το βράδυ της Παρασκευής, ανακοινώθηκε η αναβάθμιση από τον Οίκο Fitch των προοπτικών (outlook) των συστημικών ελληνικών τραπεζών.

O οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε

  • την Alpha Bank κατά δυο βαθμίδες (σε B)
  • την Τράπεζα Πειραιώς σε Β- με θετικό outloοk,

Επίσης  αναβάθμισε

  • την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank σε Β+ από B-, με σταθερό outlook.

Η Fitch επισημαίνει  την πρόοδο των τραπεζών στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, της βελτίωσης της ποιότητας ενεργητικού και της ενίσχυσης της κερδοφορίας.

Οι αναβαθμίσεις αφορούν τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση (IDR, Issuer Default Rating) των τραπεζών και την Αξιολόγηση Βιωσιμότητας (VR,Viability Rating).

Ως προς την Alpha Bank, η Fitch σημειώνει πως η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες ακολουθεί την ισχυρή πρόοδο που καταγράφει στη μείωση του όγκου κόκκινων δανείων της τον τελευταίο χρόνο, παρά τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία.

  • «Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία μας ότι η πρόσθετη εκκαθάριση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και η βελτίωση της κερδοφορίας θα μειώσουν περαιτέρω τα κεφάλαια που βαρύνονται από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία κατά το 2022»

Αντίστοιχα και για την Τράπεζα Πειραιώς, η Fitch αναφέρει πως η αναβάθμιση ακολουθεί την ισχυρή πρόοδο της τράπεζας στη μείωση του αποθέματος των κόκκινων δανείων της τον τελευταίο χρόνο παρά τις προκλήσεις της πανδημίας.

Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία του οίκου ότι οι πρόσθετες κινήσεις βελτίωσης της ποιότητας ενεργητικού και η ενίσχυση της κερδοφορίας θα μειώσουν περαιτέρω τα κεφάλαια που βαρύνονται από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία το 2022, τα οποία στην τρ. Πειραιώς είναι υψηλότερα συγκριτικά με τις υπόλοιπες συστημικές.

Η αναβάθμιση τόσο της Εθνικής όσο και της Eurobank κατά δύο βαθμίδες συνοδεύονται από ανάλογο status του διεθνούς οίκου.

  • «Οι -Ελληνικές- τράπεζες επιταχύνουν την εξυγίανση των ισολογισμών τους, υπό τη στήριξη του προγράμματος «Ηρακλή» και έτσι αναμένουμε πως ο δείκτης NPE για τον κλάδο θα υποχωρήσει χαμηλότερα από το 10% το 2022.
  • Οι εισροές απομειωμένων δανείων από την πανδημία θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμες, αν και συνεχίζουν να υφίστανται κίνδυνοι από τους πιο ευάλωτους δανειολήπτες που εξακολουθούν να επωφελούνται από τα προγράμματα κρατικής στήριξης ή που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις πληθωριστικές πιέσεις.
  • Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση για τον κλάδο θα συνεχίσει να υποχωρεί το 2023 – 2024 και να κινείται προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (2% – 3%).
  • Ωστόσο, όπως έχουμε δει και διαπιστώσει σε ορισμένες άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, ορισμένα ζητήματα που έχουν κληρονομηθεί από το παρελθόν, θα δυσκολέψουν την πλήρη κάλυψη αυτού του κενού».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ