Οπωσδήποτε η δεκαετία της κρίσης υπήρξε καθοριστική στην διαμόρφωση των όρων του ανταγωνισμού στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, αφήνοντας περιθώριο ώστε ολιγοπωλιακές πρακτικές να κάνουν την εμφάνισή τους με τους καταναλωτές να πληρώνουν ακριβά το τίμημα αυτών. Η κυβέρνηση το χει κάνει σαφές. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόσφατα από το βήμα του Digital Economy Forum, άλλωστε, διεμήνυσε πως “δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν εκπτώσεις στην αντιμετώπιση πρακτικών δήθεν τυχαίας εναρμόνισης της τιμολογιακής πολιτικής“. Πόσο δε μάλλον σε περιπτώσεις όπως αυτής που θέλει την Ελλάδα να έχει ένα από τα υψηλότερα τέλη δεδομένων κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η ονομαστική τιμή ανά GB στην Ελλάδα φτάνει 28,88 ευρώ την ώρα που στην Ουκρανία είναι 0,45 -το φθηνότερο της Ευρώπης – ενώ ο μέσος όρος παγκοσμίως φτάνει στα 7,5 ευρώ.

Θα μπορούσε κάποιος βέβαια να ισχυριστεί ότι η κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, με την γραφειοκρατία και την υπερφορολόγηση να αποτελούν, ωστόσο και πάλι δεν μπορούν ν’ αποτελούν ενυπόστατες δικαιολογίες για τέτοιε χαοτικές αποκλίσεις.

Τι δείχνει η ανάλυση του ΙΟΒΕ

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, ο μέσος χρήστης στην Ελλάδα καταναλώνει

  • το ¼ των δεδομένων που καταναλώνει ο μέσος Ευρωπαίος, ενώ η Ελλάδα κάνει χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών μιάμιση φορά λιγότερη από ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην μελέτη υποστηρίζεται ότι

  • το κόστος χρήσης κινητού στη χώρα μας είναι μικρότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε προ φόρων και μεγαλύτερο μετά την επιβολή των φόρων.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην δέκατη θέση με βάση το υψηλότερο κόστος πριν την επιβολή ειδικού τέλους και ΦΠΑ και στην έκτη θέση μετά την επιβολή του.

Σύμφωνα, πάντως με τα στοιχεία της Κομισιόν, η οποία παρακολουθεί την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα των κρατών – μελών της ΕΕ, μέσω των εκθέσεων για τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), η Ελλάδα κατατάσσεται στην 26η θέση σε σύνολο 28 χωρών για το 2019».

Ελλάδα, 26η πιο ακριβή από τις 28

Σύμφωνα, με την Κομισιόν, η οποία παρακολουθεί την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα των κρατών – μελών της ΕΕ, μέσω των εκθέσεων για τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI),

  • η Ελλάδα κατατάσσεται στην 26η θέση σε σύνολο 28 χωρών για το 2019».

Πόσα πληρώνουμε

Αναφορικά με τις τιμές που πληρώνουν οι Έλληνες για τα δεδομένα μέσω φορητών συσκευών η αναφορά DESI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνει ότι

  • η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη με 56 ευρώ σε πακέτο που αφορά 300 δωρεάν κλήσεις και 1 GB σε data.

Ακριβότερη σε όλη την Ευρώπη είναι μόνο η Βουλγαρία, με 58 ευρώ ενώ οι πιο φθηνές χώρες είναι το Λουξεμβούργο, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Αυστρία και η Γαλλία με τιμές κάτω των 10 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ