Καταλύτη εξελίξεων αποτέλεσε η πανδημία για τα συστήματα Υγείας, οι αντοχές των οποίων δοκιμάστηκαν, σε παγκόσμιο επίπεδο. Κοινή συνιστώσα είναι η διαπίστωση ότι, εν μέσω εξελίξεων στο μέτωπο της Υγείας, χρειάζεται εγρήγορση προκειμένου να αναπτυχθούν μηχανισμοί έγκυρης αντιμετώπισης των εκάστοτε έκτακτων περιστατικών.  Η “νέα εποχή” στον τομέα της Υγείας επιτάσσει τον εκσυγχρονισμό των παρόχων της, με την χρήση νέων τεχνολογιών όπως η ΑΙ και το ΙοΤ.

Oι νέες τεχνολογίες γίνονται ολοένα και περισσότερο αποδεκτές για την αποτελεσματικότητά τους από τα παραδοσιακά συστήματα υγείας, γεγονός που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας τεράστιας παγκόσμιας αγοράς “έξυπνων νοσοκομείων” ύψους 111,2 δισ. δολαρίων έως το 2026 (έρευνα Smart Hospitals – Global Market Trajectory & Analytics). Από την πλευρά των ασθενών, πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως η ικανοποίησή ως προς τις υπηρεσίες που παρέχει ένα “έξυπνο” νοσοκομείο με τη βοήθεια της ΑΙ, αυξάνεται θεαματικά (έως και 95%).

Η Vidavo, η πρωτοποριακή εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη που ξεκίνησε με γνώμονα την παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών έχει αντιληφθεί εδώ και καιρό τις αλλαγές που συντελούνται στον τομέα της Υγείας. Δημιούργησε έτσι καινοτόμα προϊόντα με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, ενώ συνδέθηκε άρρηκτα με την καινοτομία, την ψηφιοποίηση και εν τέλει, το μέλλον του κλάδου.

Υγεία… από το μέλλον στο… παρόν

Οι νέες λύσεις Υγείας αποσκοπούν στο να ικανοποιήσουν το δίπολο “αναβάθμιση-εξατομίκευση”, σε μια εποχή όπου η εξατομίκευση των αναγκών κάθε ασθενούς κρίνεται απαραίτητη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος ο ασθενής δεν κρατά “παθητική” στάση. Αντιθέτως, έχει αρχίσει να “μυείται” στις νέες τεχνολογίες, να συμβουλεύεται και να εμπιστεύεται την Τεχνητή Νοημοσύνη. Παράλληλα, ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες είναι σε θέση να “εκπαιδεύεται” σε πρακτικές πρόληψης, ή να συμμετέχει στη διαχείριση μιας πάθησης. 

Σύμμαχος σε αυτές τις νέες πρακτικές είναι η τεχνητή νοημοσύνη των ιατρικών συσκευών (ΑΙ οn medical devices) που συνδράμουν στο έργο της Ιατρικής με τρόπο απομακρυσμένο, άμεσο και έγκυρο. Συλλογή και ανάλυση δεδομένων, έρευνα, διασύνδεση, άμεση και έγκυρη πληροφόρηση με παρόχους υγείας και συστήματα στήριξης ιατρικής απόφασης, τηλε-συμβουλευτική, είναι κάποιες από τις νέες δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, της Τεχνητής Νοημοσύνης, του ΙοΤ και των big data.

Οι διεργασίες αυτές γίνονται με την χρήση ιατρικών συσκευών, εύχρηστων και ευέλικτων, που είναι ειδικά διαμορφωμένες για τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενή (smart watches, wearables, smartinhalers κ.ο.κ.)

Το νέο αυτό οικοσύστημα ικανοποιεί ένα βασικό ζητούμενο, που συνοψίζεται στη φράση “Υγεία για όλους, οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε κι αν βρίσκονται”, προσφέροντας τη δυνατότητα να παρακολουθούνται ιατρικώς σε απομακρυσμένο περιβάλλον, προσφέροντας έτσι κοινωνική ισότητα και προσωπική ασφάλεια.

Ουσιαστικά, η πανδημία έφερε στο προσκήνιο μια πραγματικότητα που ήταν ήδη γνωστή και απαιτούσε άμεση δράση, ούτως ή άλλως: Τα εισερχόμενα περιστατικά στα ΤΕΠ αυξήθηκαν σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Στην Ελλάδα οι εισερχόμενοι ασθενείς ήταν 7.206.764 το 2016, αυξημένοι κατά 40% από το 2009. Στην εποχή της πανδημίας δε, οι επισκέψεις σε ΤΕΠ “εκτοξεύτηκαν”.

“Κλειδί” για την μείωση του συνωστισμού στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), είναι η ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής για “ύποπτα” περιστατικά και η αύξηση της ασφάλειας στα νοσοκομεία.

Με αυτά τα δεδομένα οι ιατροί έρχονται ολοένα και πιο συχνά αντιμέτωποι με έναν αυξανόμενο αριθμό κρίσιμων αποφάσεων τις οποίες πρέπει να λάβουν σε σύντομο χρόνο και με μικρά περιθώρια λάθους. Ο συνωστισμός στα ΤΕΠ έχει άμεσο αντίκτυπο στον χρόνο αναμονής των ασθενών που παραμένουν χωρίς φροντίδα, διατρέχοντας επιπλέον κίνδυνο να υποτροπιάσουν ενώ περιμένουν να λάβουν ιατρική φροντίδα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο σχεδιασμός της φορητής ιατρικής συσκευής υποστήριξης κλινικών αποφάσεων EMMA, η οποία χρησιμοποιεί την AI για  να λειτουργεί ως ψηφιακός σύμβουλος στην “πρώτη γραμμή” της Ιατρικής, τα ΤΕΠ.

Η Vidavo, αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη και προηγμένες τεχνικές επεξεργασίας ψηφιακού σήματος. Ειδικότερα, η εταιρεία σχεδίασε μια φορητή ιατρική συσκευή υποστήριξης κλινικών αποφάσεων – την EMMA – με στόχο να βοηθήσει το προσωπικό των ΤΕΠ να αξιολογεί πιο αποτελεσματικά τους εισερχόμενους ασθενείς, ανάλογα με τη σοβαρότητα των περιστατικών.

Η ΕΜΜΑ μπορεί και παρέχει συνεχή παρακολούθηση των ζωτικών σημείων του ασθενή και της τοποθεσίας τους στον χώρο του ΤΕΠ, Ανιχνεύει εάν υπάρχει επιδείνωση της υγείας τους και αναθέτει προτεραιότητες και Προβλέπει την πορεία των ασθενών με τη μορφή πιθανοτήτων.

Συγκεκριμένα, η ΕΜΜΑ δημιουργεί ένα πλαίσιο πιθανοτήτων προς ενημέρωση των ιατρών, σχετικά με τις εκτιμήσεις πρόβλεψης ενός ασθενούς να χρειαστεί νοσηλεία και να εισαχθεί στη ΜΕΘ. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί μια σημαντική “διαστρωμάτωση” ασθενών, έναν αλγόριθμο υποστήριξης που, με απλά λόγια, σώζει ζωές. Επιπλέον, ο υπολογισμός της πιθανής διάρκειας νοσηλείας, επιτρέπει την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων του νοσοκομείου.

Η συσκευή έχει δοκιμαστεί σε κλινικό περιβάλλον σε δύο ΤΕΠ και μία κλινική Covid-19 σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και αποτελέσματα από παρουσιάστηκαν στο IEEE Globecom Workshop στην Ταϊπέι της Ταϊβάν, τον Δεκέμβριο του 2020. Επιπλέον, η EMMA χρησιμοποιείται στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας για την παρακολούθηση των ηλικιωμένων που βιώνουν κοινωνική απομόνωση, εστιάζοντας στη χρήση του hospital-at-home.

Πρόσφατα, η ΕΜΜΑ με την τεχνολογία της Vidavo, επιλέχθηκε από το Πανεπιστήμιο Santa Clara, CA για ένα 5μηνο πρόγραμμα mentorship, με στόχο να ενισχύσει την προοπτική της τεχνητής νοημοσύνης της EMMA. Τέλος, το ιατρικό αυτό εργαλείο επιλέχθηκε για να παρουσιαστεί στους επενδυτές της Infoshape, έχοντας επιλεγεί ανάμεσα από άλλα προιόντα τριακοσίων startups παγκοσμίως.

*Το 92% των χρηστών της συσκευής δήλωσε ότι περιορίζει τον φόρτο εργασίας των γιατρών, που μπορούν να εξετάσουν ελεύθερα άλλα περιστατικά, έχοντας την ασφάλεια ότι θα ενημερώνονται για οποιαδήποτε επιδείνωση της υγείας τους,

*Το 98% των ασθενών δηλώνουν ότι αισθάνονται καλύτερα όταν οι γιατροί τους ενημερώνουν ότι εκτός από τους ίδιους, η ΕΜΜΑ παρακολουθεί επίσης την κατάσταση της υγείας τους

*Παρέχει στατιστικά στοιχεία για το χρόνο αναμονής ανά αίθουσα και ώρα εξέτασης.

*Επιπλέον, δεδομένου ότι η ΕΜΜΑ εντοπίζει έγκαιρα την επιδείνωση υγείας κάποιου ασθενούς, είναι σε θέση:

Να φροντίσει για την εξοικονόμηση  έως και 18% των φαρμάκων και των αναλωσίμων κατά την επίσκεψη ασθενούς στο ΤΕΠ καθώς και έως 7% λιγότερη χρήση ιατρικού εξοπλισμού (CT Scanner, MIRs κ.λπ.) και να μειώσει τη νοσηλεία κατά 21%.

Η Vidavo δημιούργησε την καινοτόμο συσκευή EMMA, σχεδιασμένη να παράγει αξία και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για την προστασία του μεγαλύτερου αγαθού, της ανθρώπινης ζωής. Μέσω της EMMA,  η εταιρεία κατάφερε κάτι πρωτοποριακό, να συνδέσει το μέλλον με το παρόν, θέτοντας την Τεχνητή Νοημοσύνη στις υπηρεσίες της Ιατρικής. Γιατί το μέλλον έχει πλέον έρθει!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ