Στους σχεδιασμούς τους για μείωση των NPEs τους αναφέρθηκαν οι τραπεζίτες με τους οποίους συναντήθηκε η Goldman Sachs στην Αθήνα, το διήμερο 27-28 Σεπτεμβρίου, οδηγώντας τον διεθνή οίκο σε συμπεράσματα για τις δυνατότητες διαχείρισής τους.

Όπως σημειώνεται από την Goldman Sachs, οι τράπεζες αναφέρθηκαν στον σχεδιασμό τους για μείωση των NPEs τους στο 15%-25% μέχρι το 2021, από 48% το β’ τρίμηνο του 2018. Εκτιμά ωστόσο ότι η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ –εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως- παραμένει περιορισμένη.

Από τις επαφές της στην Αθήνα, η Goldman Sachs, σε ό,τι αφορά τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο γενικότερα, σημειώνει ως θετικά σημεία: την ισχυρή μακροοικονομική δυναμική που βασίζεται κυρίως στην εξωτερική ζήτηση και ιδιαίτερα στον τουρισμό, την ανάκαμψη του real estate, την βελτίωση των δημοσιονομικών, τους φιλόδοξους στόχους μείωσης των NPEs, την ομαλοποίηση του προφίλ χρηματοδότησης και την σταδιακή άρση των capital controls.

Ως αρνητικά σημεία επισημαίνει την υστέρηση στην ανάκαμψη του ΑΕΠ, τα αυξημένα επίπεδα NPEs (όσο φιλόδοξοι και αν είναι οι στόχοι για τη μείωσή τους). Ειδικότερα, αναφέρεται ότι οι τόκοι που συσσωρεύονται από τα NPEs αντιστοιχούν από περίπου 25% (για την Εθνική Τράπεζα) έως περίπου 45% των ανακοινωθέντων καθαρών εσόδων από τόκους (για την Τράπεζα Πειραιώς), λόγω της υψηλής αναλογίας των NPEs στον κλάδο.

Επίσης, αναφέρει ότι τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια αναμένεται να συμπιεστούν καθώς, παρά την έλλειψη ισχυρού ανταγωνισμού, η συνεχιζόμενη απομόχλευση των ισολογισμών σε συνδυασμό με την έλλειψη ευκαιριών ποιοτικού δανεισμού και τους περιορισμούς σε ελληνικά κρατικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων, αναμένεται να ασκήσουν πτωτικές πιέσεις στην τιμολόγηση.

Οι τιμές-στόχοι και το ιστορικό βαθμολογίας της Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ