Αναμφίβολα, οι συνέπειες της κρίσης στην Ουκρανία, δεν έχουν γίνει ακόμη εμφανείς.

Τα προβλήματα αναμένεται να ενταθούν και θεωρείται δεδομένο ότι διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, πληθωρισμός και ενέργεια θα επηρεαστούν σημαντικά.

Το Banks.com.gr αναζήτησε επίσημα στοιχεία και ακτινογραφεί τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, καθώς και τις επενδυτικές κινήσεις, oι οποίες -ενδεχομένως- να τεθούν σε μεγάλη δοκιμασία.

Ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται σε Ουκρανία και Ρωσία, πολλοί Ρώσοι επενδυτές έχουν ήδη ρίξει χρήμα στην ελληνική αγορά, ενώ περί το 1,3 εκατ. υπήκοοι Ρωσίας επισκέφτηκαν προ πανδημίας τα νησιά μας.

Η Ελλάδα εξάγει, αλλά κυρίως εισάγει από την Ρωσία.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Μόσχας το απόθεμα των άμεσων ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα στα τέλη του 2020 ανήλθε στα 664 εκατ. ευρώ, βάσει στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒΕ (Συνδέσμου Εξαγωγέων) τόνισε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι άκρως ανησυχητική και οι τελευταίες εξελίξεις ιδιαίτερα δυσοίωνες.

“Οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Ουκρανία και στη Ρωσία κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (338,6 εκατ. ευρώ και 206,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), ωστόσο υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις -κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα-, οι οποίες έχουν σημαντική δραστηριότητα στις χώρες αυτές. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας και πολύ περισσότερο της Δυτικής Μακεδονίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κλάδο της γούνας, θα επηρεαστούν σε μεγαλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες, γι’ αυτό και πρέπει να υποστηριχθούν από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να μη χάσουν τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα.

 

Η εικονα του 2017

Οι επενδυσεις

Οι ρωσικές επενδύσεις, πέραν ξενοδοχείων, κρατικών φιλέτων, media, περιλαμβάνουν και τις αγορές ακινήτων στο πλαίσιο του προγράμματος της «χρυσής βίζας» βάσει του οποίου έχουν χορηγηθεί από την αρχή του προγράμματος 596 άδειες.

Οι πιο “ηχηρές” περιπτώσεις περιλαμβάνουν το επενδυτικό σχέδιο του Ρώσου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ που έλαβε έγκριση για τον Σκορπιό, προκειμένου να το μετατρέψει σε VIP τουριστικό θέρετρο.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων και τουρισμού, που διαθέτει ορίζοντα ολοκλήρωσης το καλοκαίρι του 2024.

Σύμφωνα με την απόφαση, το έργο χωρίζεται σε εννέα κτιριακές ενότητες σε έκταση 430.947,10 τ.μ με νέα κτίσματα αλλά και διατήρηση των ήδη υπαρχόντων όπως η ροζ βίλα της Χριστίνας Ωνάση που ανακαινίζεται και αποκτά χρήση τουριστικού καταλύματος.

Επίσης, προβλέπεται κύριο ξενοδοχειακό συγκρότημα δόμησης 9.420 τ.μ. που περιλαμβάνει την κύρια κατοικία (Master Suite), δύο μεγάλες βίλες (VIP1, VIP2) και βίλες μεσαίου μεγέθους (VIP3, VIP4, Guest Pavilion 1,2).Στο κύριο συγκρότημα περιλαμβάνονται επίσης χώροι που εξυπηρετούν τις κύριες και βοηθητικές λειτουργίες της τουριστικής εγκατάστασης, όπως συνεδριακό κέντρο, εστιατόριο,κέντρο ευεξίας, αίθουσα προβολών και χώρος ψυχαγωγίας.

—>Eγένετο Κοινωφελές Ίδρυμα Ριμπολόβλεφ στην Λευκάδα

Στην 2η κτιριακή ενότητα περιλαμβάνονται τέσσερις ανεξάρτητες βίλες VIP5, VIP6, VIP7 & VIP8 με τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους , στην τρίτη κέντρο πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων και στην τέταρτη εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουόμενων όπως χώροι αποδυτηρίων, αποθηκευτικοί χώροι, πισίνα και βοηθητική προβλήτα προσέγγισης μικρών σκαφών. Το σύνολο των εγκαταστάσεων καλύπτει τον ειδικό όρο της ελάχιστης απόστασης 10 μέτρων από τον αιγιαλό.

Παράλληλα, προβλέπονται βίλα του διευθυντή-διαχειριστή του Σκορπιού και χώρος αναμονής ελικοδρομίου συνολικής δόμησης 340 τ.μ., που θα βρίσκονται σε συνολική έκταση 3 στρεμμάτων (κτηριακή ενότητα 5). Σημειώνεται ότι σε μεγάλη εγγύτητα με το χώρο αναμονής βρίσκεται το ελικοδρόμιο.

Σκορπιός: Ένα βήμα πιο κοντά στο VIP Exclusive Club του Ριμπολόβλεφ με προεδρικές σουίτες, ελικοδρόμιο

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, προβλέπονται εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουόμενων ανατολικής παραλίας, «με ειδική χρήση που δεν μεταβάλλει το γενικό προορισμό του ακινήτου» και δόμηση 403,5 τ.μ. από τα οποία αντιστοιχούν σε 148,5 τ.μ. και 255 τ.μ. στην υφιστάμενη και τη νέα δόμηση, αντίστοιχα.  Οι εν λόγω εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στην τέταρτη κτηριακή ενότητα επιφάνειας 1,2 χιλ. τ.μ.

Στις μεγάλες επενδύσεις περιλαμβάνονται και αυτές του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά (Belterra) στην Ελλάδα, μέσω του ΟΛΘ (71,85%), της Σουρωτής, του Macedonia Palace αλλά και του Porto Carras.

Το ιστορικό συγκρότημα Porto Carras μπαίνει σε μία νέα εποχή και ο Όμιλος Belterra Investments αναμένεται να λάβει στο επόμενο διάστημα τις τεχνικές προτάσεις για την πλήρη ανάπτυξη της συνολικής έκτασης του συγκροτήματος και την ανάδειξή του στον κορυφαίο τουριστικό προορισμό της Μεσογείου.

Μην ξεχνάμε και την ιδιοκτησία στον δικέφαλο του Βορρά, τον ΠΑΟΚ, που τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στα αθλητικά δρώμενα, όπως και την είσοδο στα media με το Open Tv, την εφημερίδα Έθνος και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης.

—>Και ο Ιβάν Σαββίδης στο e-commerce

Τέλος, η εταιρεία Dimera, μπήκε (και) στο ηλεκτρονικό εμπόριο με την ίδρυση e-shop το οποίο πωλεί προϊόντα τεχνολογίας και διάφορα είδη σπιτιού.

—>Κυρίαρχος ο Σαββίδης στον ΟΛΘ

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η επένδυση της Mirum Hellas και του επενδυτή Βιτάλι Μπορίσοφ στην Ελούντα. Υπενθυμίζεται πως η Mirum αναπτύσσει το Elounda Hill σε έκταση 700 στρεμμάτων, όπου σχεδιάζει να κτίσει ξενοδοχεία, κατοικίες και μαρίνα. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης σε πλήρη ανάπτυξη, που δεν έχει βεβαίως ακόμη υλοποιηθεί, αναφέρεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

—>Ο Covid 19 δεν πτοεί τον Βιτάλι Μπορίσοφ στην Ελούντα

Στον τομέα του λιανεμπορίου τροφίμων δραστηριοποιείται η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Mere, η οποία ανήκει στη ρωσική εταιρεία Svetofor και διαθέτει τέσσερα καταστήματα σε Λάρισα, Κόρινθο, Αγρίνιο και Τρίπολη.

Η εταιρεία διέθετε και πέμπτο κατάστημα, στον Λαγκαδά, το οποίο έκλεισε πριν λίγους μήνες, καθώς η εταιρεία αναζητά νέο χώρο γι’ αυτό στη Θεσσαλονίκη.

MERE: Ρωσική απόβαση προ των πυλών. Προς αναζήτηση νέων ακινήτων οι Schneiders

Στους Ρώσους ξένους επενδυτές περιλαμβάνονται και οι βασικοί μέτοχοι της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, που πρόσφατα έκλεισαν συμφωνία με την οποία εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετοχών τους με μειοψηφικό ποσοστό το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital.

 

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ-ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Η Coca-Cola HBC ως γνωστόν ήταν η πρώτη ελληνική εταιρεία που έκλεισε το εργοστάσιό της στην Ουκρανία, ώστε να προστατευθεί το προσωπικό. Στη Ρωσία διαθέτει 10 εργοστάσια, τα οποία λειτουργούν κανονικά. Προς το παρόν, η διοίκησή της ανησυχεί για την προμήθεια πρώτων υλών και τη μεγάλη υποτίμηση στο ρούβλι.

Μικρές θυγατρικές διατηρούν στη Ρωσία τα Πλαστικά Κρήτης και η Ελτον Χημικά στην Ουκρανία.

—>Χαρτογραφώντας την Ουκρανία: Key facts για την οικονομία, τον πληθυσμό, την ιστορία της

Η εταιρεία ΓΡ ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. (προϊόντα προσωπικής και οικιακής φροντίδας) δραστηριοποιείται στις αγορές της Ουκρανίας και της Ρωσίας μέσω των κατά 100% θυγατρικών εταιρειών ERGOPACK LLC και HOZTORG LLC, αντίστοιχα. Οι πωλήσεις της Ergopack LLC το 2021 αντιπροσωπεύουν το 6,7% επί των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου και οι πωλήσεις της Hoztorg LLC το 2021 αντιπροσωπεύουν το 0,5% επί των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου. Με βάση το έτος 2020, τα κέρδη EBIT της Ergopack LLC αντιπροσωπεύαν το 2,96% και τα ΕΒΙΤ της Hoztorg LLC το 0,07% επί του συνολικού ΕΒΙΤ του Ομίλου, αναλογία που, όπως επισημαίνει η διοίκηση, δεν αναμένεται να είναι σημαντικά διαφορετική το έτος 2021 και θα ανακοινωθεί προσεχώς, καθώς τα αποτελέσματα του Ομίλου για το προηγούμενο έτος δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί. Οι αγορές από την Ουκρανία αφορούν τις δραστηριότητες σε αυτήν τη χώρα και αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 5% των ενοποιημένων αγορών.

Μεγάλα brands Food & Beverage αναστέλλουν τη λειτουργία τους σε Ρωσία-Ουκρανία

Η Frigoglass λειτουργεί μονάδα παραγωγής επαγγελματικής ψύξης στη Ρωσία μέσω της θυγατρικής της εταιρείας, Frigoglass Eurasia LCC. Οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας αποτελούν το 14,5% και το 2,4% των πωλήσεων του Ομίλου, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα μη ελεγμένα στοιχεία του 2021.

Η θυγατρική στη Ρωσία είχε, επίσης, σημαντικές εξαγωγές (ετοίμων και ημιετοίμων προϊόντων) σε άλλες χώρες και σε θυγατρικές του Ομίλου το 2021, καθώς λειτουργεί ως κύρια μονάδα παραγωγής στην Ευρώπη μετά το περιστατικό πυρκαγιάς στο εργοστάσιο της Frigoglass στη Ρουμανία τον Ιούνιο του 2021. Περαιτέρω, η θυγατρική στη Ρωσία αποτελεί το 20% του ενεργητικού του Ομίλου για το 2021. Οπως επισημαίνει η εταιρεία, αγοράζει πρώτες ύλες στη Ρωσία, οι οποίες καταναλώνονται από τη θυγατρική και αντιπροσωπεύουν το 23% των συνολικών αγορών του κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης το 2021.

 

Οι πωλήσεις της εταιρείας Μύλοι Λούλη προς τις δύο αγορές είναι αμελητέες. Οσον αφορά τις αγορές σιτηρών από τις χώρες αυτές και ειδικότερα από τη Ρωσία, κατά το 2020 αυτές αποτελούσαν το 17% της αξίας των συνολικών σιτηρών που άλεσε ο όμιλος. Οπως επισημαίνει η διοίκηση, ο όμιλος εισάγει πρώτες ύλες από αρκετές χώρες και έτσι έχει εναλλακτικές λύσεις, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προμήθεια από τις εμπλεκόμενες χώρες.

Ο όμιλος ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ Κ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. επίσης δεν πραγματοποιεί πωλήσεις στις χώρες αυτές. Αντιθέτως, ο όμιλος κατά τη χρήση 2021 και κατά τη χρήση 2020, προέβη σε αγορές σίτου (που αποτελεί την πρώτη ύλη για την αλευροβιομηχανία) προέλευσης Ρωσίας και Ουκρανίας, μέσω τρίτων προμηθευτών. Οι αγορές αυτές για τη χρήση 2021 αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% της αξίας των συνολικών αγορών σίτου του ομίλου, ενώ για τη χρήση 2020 το 29,5% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος: «Στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή η εκτίμηση της επίπτωσης της Ρωσο-Ουκρανικής σύγκρουσης στον Κύκλο Εργασιών, τα Αποτελέσματα και την Οικονομική Θέση της Εταιρείας και του Ομίλου».

H αλευροβιομηχανία Μύλοι Κεπενού έχει προχωρήσει στη διακοπή των παραγγελιών σίτου από Ρωσία-Ουκρανία, από τις οποίες προμηθεύεται περίπου το 30% των ποσοτήτων που επεξεργάζεται.

Η αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών για τους τρεις μεγάλους κυλινδρόμυλους αφορά σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία, καθώς τα σιτηρά σε Γαλλία και Γερμανία είναι ακριβότερα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ