“Μην ξεγελιέστε”. Αυτό ήταν το απλό μήνυμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τους υπεύθυνους χάραξης οικονομικής πολιτικής, καθώς εξέδωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία τόσο για το 2018 όσο και για το 2019. Νωρίτερα από ότι αναμένεται και όχι αργότερα, πιστεύει το ΔΝΤ, ότι η ανάκαμψη θα ξεθωριάσει.

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ ενισχύεται από φορολογικές περικοπές που δεν είναι πραγματικά απαραίτητες και θα μπορούσαν να προκαλέσουν πληθωριστικές πιέσεις. Οι αναταραχές στην ευρωζώνη – που χαρακτηρίζεται από ένα γηράσκοντα πληθυσμό και αυτό που το ΔΝΤ θεωρεί ως “έλλειψη δέσμευσης για οικονομικές μεταρρυθμίσεις” – δεν έχουν μειωθεί, αλλά αντιμετωπίζονται προς το παρόν από τις πολιτικές τόνωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και από τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.

Το Ταμείο ανησυχεί για το γεγονός ότι οι περικοπές φόρων του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν τελικά να προσθέσουν προστατευτικές πιέσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη έντονο εμπορικό έλλειμμα και οι περικοπές θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ζήτηση και αύξηση των εισαγωγών. Αντίθετα, τα μεγάλα κράτη εξαγωγών, όπως η Γερμανία και η Κίνα, θα δουν τα ήδη μεγάλα πλεονάσματά τους στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να επεκτείνονται περαιτέρω εάν δεν αναλάβουν δράση για την ενθάρρυνση των εισαγωγών.

Κατά τα έτη που οδήγησαν στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09, οι παγκόσμιες ανισορροπίες μεταξύ πλεονασματικών και ελλειμματικών χωρών ήταν μέρος του οικονομικού τοπίου, αλλά υπάρχουν δύο βασικές διαφορές μεταξύ του τότε και σήμερα. Το πρώτο είναι ότι το μεγαλύτερο κράτος, οι ΗΠΑ, είναι υπό την ηγεσία ενός Προέδρου που είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει προστατευτικές πολιτικές για τη μείωση αυτών των παγκόσμιων ανισορροπιών.

Το δεύτερο είναι ότι μια δεκαετία με ασυνήθιστα αδύναμους ρυθμούς αύξησης των πραγματικών εσόδων σε όλη τη Δύση, έχει κάνει τους ψηφοφόρους πιο καχύποπτους με την παγκοσμιοποίηση. “Το άγχος για την τεχνολογική αλλαγή και την παγκοσμιοποίηση είναι σε άνοδο και, όταν συνδυάζεται με τις ευρύτερες εμπορικές ανισορροπίες, θα μπορούσε να προωθήσει μια στροφή προς εσωτερικές πολιτικές, διακόπτοντας το εμπόριο και τις επενδύσεις”, αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία. Αυτό που θα έπρεπε να συμβεί, σύμφωνα με το Ταμείο, είναι ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το σημερινό παράθυρο ευκαιριών για να προωθήσουν πολιτικές που οδηγούν σε υψηλότερη και πιο περιεκτική ανάπτυξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ