Το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη ανακοινώνουν την έναρξη του προγράμματος «Innovation Forward», που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη σε συνεργασία με την Athroa Innovations, για την υποστήριξη και χρηματοδότηση της, μέσω ισχυρών διεθνών πατεντών, διαδικασίας κατοχύρωσης πνευματικής ιδιοκτησίας ερευνητών που διαμένουν στην Ελλάδα, με προοπτική την  εμπορική και βιομηχανική αξιοποίησή τους.

Το «Innovation Forward» αποτελεί μετεξέλιξη αρχικού προγράμματος για την προστασία και κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας εφευρετών, το οποίο υποστηρίζουν από το 2018 και μέχρι σήμερα τα δύο ιδρύματα, σε συνεργασία με άλλα κοινωφελή Ιδρύματα. Απώτερος σκοπός του είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας, μέσω αφενός της υποστήριξης και της χρηματοδότησης της καινοτομίας που προκύπτει από την έρευνα και  αφετέρου της υποστήριξης της διάθεσης καινοτόμων προϊόντων, λύσεων ή υπηρεσιών στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προβλέπει την οικονομοτεχνική υποστήριξη των εφευρετών από τα πρώιμα στάδια της κατάθεσης αιτήσεων μέχρι τη διαμόρφωση της ευρεσιτεχνίας, την εξασφάλιση της προστασίας της διανοητικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα, την Ε.Ε. αλλά και παγκοσμίως, καθώς επίσης και την εμπορική αξιοποίηση αυτής μέσω της ανάπτυξης εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και της προσέλκυσης βιομηχανικών αποδεκτών.

Πιστά στην προσπάθεια ανάδειξης του δημιουργικού επιστημονικού έργου, τα δύο ιδρύματα θα επιχορηγούν τη διαδικασία διεθνούς κατοχύρωσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατέντες) εφευρετών και την κάλυψη του κόστους διατήρησής τους για δύο έτη.

Η Αθρόα Καινοτομία θα αναλαμβάνει τόσο τη διεκπεραίωση της κατοχύρωσης της διανοητικής ιδιοκτησίας, εκ μέρους των ερευνητών, όσο και την πλήρη υποστήριξή τους στη μετέπειτα εμπορική αξιοποίησή της.

Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι τα παρακάτω:

  • Ο οικονομικός, κοινωνικός και περιβαλλοντικός αντίκτυπος του προβλήματος που αποσκοπεί να επιλύσει η εφεύρεση
  • Η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα της εφεύρεσης στην επίλυση του προβλήματος αυτού
  • Ο βαθμός καινοτομίας της προτεινόμενης εφεύρεσης
  • Η εκτιμώμενη δυνατότητα νομικής κατοχύρωσης της διανοητικής ιδιοκτησίας της εφεύρεσης, καθώς επίσης και το τρέχον στάδιο κατοχύρωσης στο οποίο βρίσκεται η κάθε εφεύρεση, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο
  • Η δυνητική συμβολή της κατοχύρωσης διπλώματος ευρεσιτεχνίας στην εμπορική επιτυχία της εφεύρεσης

 

Ίδρυμα Μποδοσάκη

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη είναι κοινωφελής οργανισμός που ιδρύθηκε το 1972 με σκοπό τη συνέχιση της προσφοράς του ιδρυτή του Πρόδρομου Μποδοσάκη – Αθανασιάδη στην ελληνική κοινωνία. Όραμά του είναι μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, με δυνατότητες και προοπτική για όλους.

Προς επίτευξη του οράματός του, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, με διαφάνεια, λογοδοσία και αξιοπιστία, χρηματοδοτεί, σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις και προγράμματα που σχετίζονται με τους τέσσερις στρατηγικούς του πυλώνες: την προαγωγή της παιδείας, την αναβάθμιση της υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών. Από την ίδρυσή του ως σήμερα έχει διαθέσει περισσότερα από 450 εκ. ευρώ προς επίτευξη των σκοπών του.

Παράλληλα, το Ίδρυμα Μποδοσάκη δρα σήμερα και ως καταλύτης δημιουργίας ενός πλαισίου ευρύτερης προσφοράς στην ελληνική κοινωνία, διαχειριζόμενο πόρους τρίτων – Κληροδοτών, διεθνών φορέων, εταιρειών και άλλων μεγάλων δωρητών- που επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν προγράμματα σημαντικού κοινωνικού αντίκτυπου για κρίσιμες ανάγκες εκπαίδευσης, υγείας, προστασίας του περιβάλλοντος και ενδυνάμωσης της Κοινωνίας των Πολιτών.

Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη

Το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη ιδρύθηκε τον Μάιο του 1979 ως αποτέλεσμα των προσδοκιών του Αναστασίου Γ. Λεβέντη, ο οποίος έθεσε και τους βασικούς άξονες της δράσης του. Διανύοντας την τέταρτη δεκαετία, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη –εκτός από το εκτεταμένο κοινωφελές πρόγραμμά του και την καινοτόμο δράση του στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της ιατρικής έρευνας– έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στη μελέτη και την προβολή του πολιτισμού και της ιστορίας της Ελλάδας και της Κύπρου, μέσω της μέριμνάς του για την αποκατάσταση και την αναστήλωση μνημείων κλασικής, βυζαντινής, και μεταβυζαντινής εποχής, καθώς και μέσω της μελέτης και του εμπλουτισμού συλλογών κυπριακών αρχαιοτήτων σε μουσεία ανά την υφήλιο. Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται η δέσμευση του ιδρύματος σε ένα διεθνές πρόγραμμα υποστήριξης ελληνικών σπουδών, η συστηματική χορήγηση υποτροφιών και η διαρκής συνεισφορά του στην ακαδημαϊκή έρευνα. Μέσω της στήριξης ανθρωπιστικών δράσεων, της ενίσχυσης πρωτοβουλιών για τη νέα γενιά, της προστασίας του φυσικού κόσμου και της βιοποικιλότητας, καθώς και της προαγωγής της βιώσιμης ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Αφρική και διεθνώς, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη ακολουθεί σήμερα με συνέπεια το όραμα του ιδρυτή του.

Athroa Innovations

Η Athroa Innovations είναι  accelerator που παρέχει σε επιλεγμένους εφευρέτες το κεφάλαιο σύστασης νεοφυών επιχειρήσεων για την εμπορική αξιοποίηση της διανοητικής ιδιοκτησίας τους.  Ως co-founder, η Αθρόα στελεχώνει, κατευθύνει και συγχρηματοδοτεί τα startups της για τη δημιουργία νέων προϊόντων από τις πατέντες τους σε στενή συνεργασία με τη βιομηχανία εντός και εκτός Ελλάδας. Στρατηγικός επενδυτής της Αθρόα είναι το Big Pi VC.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ