Η Interlife έκανε την αρχή. Μένει να φανεί πότε (επιτέλους) θα προχωρήσει η εισαγωγή και άλλων εταιρειών, και πώς, καθώς ενδιαφέρον υπάρχει, επαφές γίνονται, δύο-τρεις «νέοι» το συζητούν ή το σχεδιάζουν.

Καταρχάς η εταιρεία R Energy 1, συμφερόντων Γιώργου Ρόκα (επίσης εισηγμένη στο ΧΑΚ), βρίσκεται καθ’ οδόν προς την Αθήνα (από τη Λευκωσία). Την ίδια διαδρομή συζητά να ακολουθήσει η Επίλεκτος Ενεργειακή, συμφερόντων Ευρυπίδη Δοντά (εισηγμένη από το 2012 στο ΧΑΚ), ενώ ακόμη μία εισηγμένη στη Λευκωσία το «συζητά» με γνωστή χρηματιστηριακή.

 «Στον πάγο» ή σε ακύρωση των σχεδίων τους για είσοδο στο ΧΑ έχουν βάλει μια σειρά εταιρειών, ορισμένες εξ αυτών με προϋποθέσεις για την ένταξή τους στη «μεσαία κατηγορία/FTMid Cap» και άλλες για συμπερίληψή τους στον Γενικό Δείκτη. Ερώτημα παραμένει το τι θα κάνει ο όμιλος Viohalco σχετικά με την εισαγωγή (ή όχι) της θυγατρικής ΑΕΕΑΠ Noval, εταιρείας με αξία αποτίμησης των ακινήτων της (pro forma) στα 349,1 εκατ. (στοιχεία 30 Ιουνίου 2020). Η διοίκηση της Viohalco σχεδίαζε την είσοδο στο ΧΑ για το 2020, με το πρότζεκτ να «παγώνει» λόγω της πανδημίας Covid-19.

Σε περίπου ανάλογη θέση βρίσκεται και μία άλλη ΑΕΕΑΠ, η Orilina Properties (ελεγχόμενη μετοχικά από το fund Brevan Howard), αλλά και η Trade Estates –θυγατρική του ομίλου Fourlis–, με ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων, εγκαταστάσεων κ.λπ. εκτιμώμενης αξίας στα 200 εκατομμύρια. Το συγκριτικό πλεονέκτημά της είναι η δυνατότητα έμμεσης επενδυτικής πρόσβασης στο πρότζεκτ IKEA (καθώς έχει τα 7 ακίνητα που στεγάζουν καταστήματα της σουηδικής μπράντας σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λευκωσία, Σόφια). Στο portfolio της Trade Estates προστέθηκαν τα τελευταία City IKEA και το 50% ακινήτων στην Πάτρα και το Ηράκλειο.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, η περίπτωση της θυγατρικής του Ομίλου Fourlis είναι ίσως η πιο «ζεστή» περίπτωση για να διαβεί τη Λεωφόρο Αθηνών. Για τις άλλες δύο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η διετής περίοδος από την ημέρα σύστασής τους, που δίνει δικαίωμα εισόδου στο ΧΑ.

Αντιθέτως, φαίνεται να μπαίνει στην «κατάψυξη» η προοπτική εισόδου της Μπλε Κέδρος (συμφερόντων Ευμορφίδη), που ξεκίνησε μεν τη διαδρομή της το 2017 (όταν έλαβε τη σχετική άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για σύσταση ΑΕΕΑΠ), αλλά ανακόπηκε στη συνέχεια.

Σε στάδιο πρώιμων (διερευνητικών) επαφών με αναδόχους και χρηματιστές βρίσκονται μια εταιρεία πλαστικών, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο τροφίμων/διατροφής, μια επιχείρηση εμφιάλωσης και δύο-τρεις με παρουσία στην ενέργεια (ΑΠΕ).

Αρκούν αυτά; Επ’ ουδενί, με τους επενδυτικούς φορείς να πρέπει (εκτός όλων των άλλων) να επιλύσουν ζητήματα που αφορούν στο κόστος παραμονής (έως το 3% του τζίρου), την ευκολία αποχώρησης με φθηνό κόστος για τον βασικό μέτοχο (δημόσια προσφορά σε τιμή χαμηλότερη από αυτήν της εισαγωγής), αλλά και το καθεστώς που διέπει τις θυγατρικές πολυεθνικών.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 02/02/2021

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ