Στα 4,9 δισ. ευρώ θα ανέρχεται το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων της Intrakat στο τέλος του 2023, μετά την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ Κατασκευαστική και την έγκριση των αρμόδιων Αρχών. Σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα ο Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, το ανεκτέλεστο στο τέλος Ιουνίου 2023 έχει φτάσει στα 2,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας 850 εκατ. ευρώ αύξηση σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022.

Ο κ. Εξάρχου εστίασε σε όσα πέτυχε η διοίκηση στον ένα χρόνο της θητείας της. Συγκεκριμένα, η εταιρεία επέστρεψε στην κερδοφορία σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, όταν η νέα διοίκηση παρέλαβε την εταιρεία, η κεφαλαιοποίηση της ήταν 142,8 εκατ. ευρώ και πλέον έχει φτάσει στα 345,9 εκατ. ευρώ (αύξηση 142%).

Τόνισε πως η διοίκηση, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλάνο αναδιάρθρωσης, εκπόνησε με ταχείς ρυθμούς την υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών δράσεων, εστιάζοντας τη στρατηγική της εταιρείας σε κατασκευαστικά έργα υποδομών, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις. Μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία, καθώς χρειάστηκε να γίνει «εν κινήσει», αλλά απαραίτητη προκειμένου η Intrakat να αποτελεί σήμερα έναν ισχυρό παίκτη του κατασκευαστικού κλάδου και να αλλάξει ριζικά η προοπτική της στην αγορά εν γένει.

Στη συνέχεια, ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε στα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία στον κλάδο των ΑΠΕ, όπως η απόκτηση φωτοβολταϊκών πάρκων, διαμορφώνοντας έτσι ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ ισχύος 1,8G W και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,7G W. Τόνισε πως στόχος είναι τα 750 MW σε βάθος τριετίας, αξιοποιώντας το ομολογιακό δάνειο ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τις αναπτυξιακές δράσεις της εταιρείας κατά το πρώτο εξάμηνο 2023, υπογράμμισε πως μέσω της ιδιαίτερα επιτυχημένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ η Intrakat κατάφερε όχι μόνο να καλύψει πλήρως τις υποχρεώσεις του παρελθόντος, αλλά κυρίως απέκτησε την απαραίτητη ώθηση για στρατηγικές συνεργασίες και επενδύσεις. Παράλληλα, στάθηκε ιδιαίτερα στα έργα ΣΔΙΤ, που μάλιστα μαζί με τις παραχωρήσεις αποτελούν έναν νέο τομέα δραστηριότητας για την Intrakat. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα δύο εμβληματικά έργα ΣΔΙΤ, τον Οδικό ‘Αξονα Καλαμάτας – Πύλου προϋπολογισμού 239,2 εκατ. ευρώ και τον Οδικό ‘Αξονα ΒΟΑΚ (τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη), προϋπολογισμού 188,6 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στην κοινοπραξία με την πορτογαλική εταιρεία Brisa, σε 49%, για τον διαγωνισμό Παραχώρησης της Αττικής Οδού έναντι 30% που όριζε η αρχική συμφωνία.

Ο κ. Εξάρχου, σχετικά με την εξαγορά – ορόσημο της ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. υπογράμμισε πως ήταν μια κίνηση στρατηγικής σημασίας που θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του Ομίλου, ώστε πλέον να αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Ελλάδα.

Παράλληλα, επισήμανε πως στη νέα εποχή της εταιρείας, τα ιδιωτικά έργα θα έχουν σημαντικό ποσοστό τονίζοντας πως όταν αυτά είναι ασφαλή, δηλαδή είναι εγγυημένη η πληρωμή τους, αποτελούν μια εναλλακτική και σημαντική πηγή εσόδων, καθώς η διαφοροποίηση αποτελεί κλειδί για την ανάπτυξη της εταιρείας. Σημαντικά ιδιωτικά έργα αποτελούν για την εταιρεία, το Riviera Tower στο Ελληνικό, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, αλλά και το νέο project που αφορά στην κατασκευή ενός νέου Τερματικού Σταθμού Αποθήκευσης Πετρελαίου δυναμικότητας 1.300.000 m3 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την εταιρεία ECOMAR STORAGE SOLUTIONS FZE», ύψους 357 εκατ. ευρώ.

Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε εκ νέου πως η Intrakat διαθέτει τη δύναμη, την τεχνογνωσία, τις ταμειακές ροές, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να πετύχει όλους τους αναπτυξιακούς της στόχους, ώστε να κατακτήσει την πρώτη θέση ανάμεσα στις κατασκευαστικές εταιρείες στη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ