Ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του 9% έως 9,5% για την Ελληνική Οικονομία, το 2021, έχει μετρήσει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών -ΙΟΒΕ (Αγγλικά: «Foundation for Economic and Industrial Research»), εκτίμηση που ξεπερνά τις μέχρι σήμερα επίσημες εκτιμήσεις.

Η Ελλάδα, βασισμένη στον Tουρισμό, τις Eξαγωγές και τις Eπενδύσεις, θα αποτελέσει τη μεγάλη αναπτυξιακή έκπληξη της Ευρώπης, εκτιμά το ΙΟΒΕ.

Το βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ για το 2022 είναι ότι η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 4,5%-5%. Αν τα διεθνή γεγονότα προκαλέσουν εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον, τότε η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 2,5%.

Η δυναμική με ρυθμούς 3% – 4% θα συνεχιστεί και τη διετία 2023-2024.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκο Βέττα το πρόβλημα που σίγουρα θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη είναι η αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες και οι ανάγκες για την εξυπηρέτηση του δημοσιονομικού κόστους .

Εφόσον η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο τους επόμενους μήνες, τα μηνύματα είναι ότι ο Τουρισμός μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά. Τη φετινή ανάπτυξη θα στηρίξει επίσης η συνέχιση της ανόδου των εξαγωγών, τόσο επειδή οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν «σκληραγωγηθεί» από τις δίδυμες κρίσεις (την εποχή των μνημονίων και της πανδημίας), αλλά και επειδή συγκεκριμένοι κλάδοι, όπως φάρμακα και τρόφιμα ωφελήθηκαν από τη διεθνή αύξηση της ζήτησης.

Στο μέτωπο των επενδύσεων, η εκτίμηση του ΙΟΒΕ είναι ότι θα κινηθούν με ένα ρυθμό αύξησης +15% συνυπολογίζοντας τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εκτός από καλά νέα, υπάρχουν όμως 2 κίνδυνοι, καθώς και 4 αβεβαιότητες, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία.

Στους κινδύνους,

  1. ο πρώτος αφορά την τιθάσευση του ελλείμματος, καθώς η απόσταση που μας χωρίζει για τη δημοσιονομική εξισορρόπηση το 2022 είναι πλέον μεγάλη
  2. ο δεύτερος την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, δηλαδή η άνοδος των επιτοκίων.

Κρίσιμο στοιχείο εδώ, όχι πόσο θα ανέβουν τα επιτόκια, αλλά κυρίως πόσο θα είναι το spread, το οποίο επίσης φαίνεται να αυξάνεται.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν τέσσερις «γκρίζες» περιοχές, με εντελώς ασαφείς επιπτώσεις στην πορεία της ανάπτυξης.

Αφορούν:

  1. την εξέλιξη του πληθωρισμού,
  2. τι θα συμβεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας,
  3. πόσο αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας
  4. κατά πόσο η Ελλάδα γίνεται ανθεκτικότερη απέναντι σε νέες κρίσεις.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, το ΙΟΒΕ αναμένει αποκλιμάκωση, καθώς βλέπει μείωση της ενεργειακής ακρίβειας τους επόμενους μήνες.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, υπάρχουν δύο κατευθύνσεις, μία ότι πρέπει να αλλάξουν ρητά τα όρια, και η δεύτερη ότι αυτό θα πρέπει να γίνει άτυπα, «βαφτίζοντας» τις δαπάνες ως πράσινες και ψηφιακές και άρα αυτές να μην συνυπολογίζονται στα ελλείμματα.

Για μια χώρα όμως με το ιστορικό της Ελλάδας, οποιαδήποτε ασάφεια ως προς τους δημοσιονομικούς κανόνες ελλοχεύει κινδύνους.

Αναφορικά με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, οι εξαγωγές συνεχίζονται δυναμικά, ενώ ο τουρισμός και οι υπηρεσίες έδειξαν ισχυρή ανθεκτικότητα. Στον αντίποδα όμως, ο κίνδυνος είναι η στρέβλωση που δημιουργεί το γεγονός ότι οι κρατικές πολιτικές αποτελούν το κέντρο των πάντων και πλέον ένα μεγάλο σκέλος των επιχειρηματικών αποφάσεων επηρεάζεται από τις πολιτικές αυτές, γεγονός που ίσως ενταθεί λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όσον αφορά την πανδημία, αυτή είναι σε εξέλιξη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ακόμη και αν αυτή τελειώσει, δεν πρέπει να αποκλείονται νέες κρίσεις, από τις αγορές, έως τα γεωπολιτικά, επομένως η χώρα πρέπει να γίνει ανθεκτικότερη παντού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ