Αύξηση κατέγραψε και τον Ιανουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στις 104,9 μονάδες έναντι 103,5 μονάδων τον Δεκέμβριο, στην υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 10 μηνών.

Σύμφωνα με το μηνιαίο Δελτίο Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ η άνοδος προέρχεται από τη βελτίωση των προσδοκιών κυρίως στη Βιομηχανία και λιγότερο στις Κατασκευές και στο Λιανικό εμπόριο, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται.

Οι πληθωριστικές πιέσεις σταδιακά αμβλύνονται συγκριτικά με πέρυσι και, έως τώρα στον φετινό χειμώνα, οι τιμές ενέργειας δεν δημιούργησαν τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο υπήρχε φόβος ότι θα προκαλούσαν, μειώνοντας κατά συνέπεια και την απαισιοδοξία.

Όμως, παρά την τάση μείωσης, ο πληθωρισμός κινείται ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα, ιδίως σε κρίσιμες κατηγορίες όπως τα τρόφιμα, και οι συνθήκες πίεσης στα νοικοκυριά και στην αγορά παραμένουν. Επίσης, οι έντονες αναταράξεις στον ενεργειακό τομέα ασφαλώς δεν μπορεί να θεωρηθεί πως έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Συνολικά, η αβεβαιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας και ευρύτερα διατηρείται, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Ουκρανία και συσσωρεύονται ανισορροπίες στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Παράλληλα, καθώς εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος, μπορεί να αναμένεται γενικά βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας και τη μελλοντική θέση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σύμφωνα με αντίστοιχη επίδραση στο οικονομικό κλίμα που είχαν προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Αναλυτικότερα:

➢ στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση μεταβλήθηκε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα υποχώρησαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν σημαντικά.

➢ στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν ήπια, ενώ αντίθετα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώνονται ελαφρά.

➢ στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύθηκαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να διατηρείται στα ίδια επίπεδα, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων υποχωρούν ήπια.

➢ στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων υποχώρησαν αισθητά, όπως και εκείνες για τη ζήτηση, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης εξασθένησαν ηπιότερα.

➢ στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχώρησαν αισθητά, όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση.

Παράλληλα επιδεινώθηκαν οριακά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και ενισχύθηκε ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση,

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Σημαντική ενίσχυση των προσδοκιών, έντονη βελτίωση των προβλέψεων στην παραγωγή

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύθηκε σημαντικά τον Ιανουάριο, στις 107,4 μονάδες, από 100,4 μονάδες τον Δεκέμβριο, στην υψηλότερη επίδοση των τελευταίων επτά μηνών.

Από τις μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση υποχώρησε οριακά, το ύψος των αποθεμάτων αποκλιμακώθηκε, ενώ το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκε σημαντικά.

Αναλυτικά:

α) Το αρνητικό επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, εξασθένισε οριακά και διαμορφώθηκε στις -4 μονάδες από -5 μονάδες τον Δεκέμβριο με το 22% των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 18% (από 14%) να αναφέρει το αντίθετο.

β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο κινήθηκε έντονα ανοδικά και διαμορφώθηκε στις +22 (από +9) μονάδες, με το 40% (από 34%) των επιχειρήσεων να προβλέπει αύξηση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 18% μείωσή της.

γ) Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο υποχωρεί στις +6 (από +13) μονάδες, με το 20% των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 14% (από 10%) να δηλώνει το αντίθετο.

δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν τον Ιανουάριο κυρίως ανοδικές τάσεις: οι θετικές εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο ενισχύθηκαν ήπια στις +18 (από +13) μονάδες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού ενισχύθηκαν ελαφρά (-12 από -7 μονάδες), ενώ αντίθετα, οι θετικές προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκαν σημαντικά στις +20 μονάδες (από +12)

ε) Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν σημαντικά, με το ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις +23 μονάδες από +6, με το 38% (από 27%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο πωλήσεων το προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ το 15% (από 21%) μείωσή τους. Από την άλλη πλευρά αντίθετα, ο θετικός δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώθηκε οριακά και διαμορφώθηκε στις +19 (από +18) μονάδες, με το 16% (από 15%) των ερωτηθέντων να προβλέπει μείωσή τους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ