γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Στην Ελλάδα, οι περιπτώσεις όπου θεσμικά όργανα και εποπτευόμενοι φορείς πετυχαίνουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις προκειμένου να δοθεί ώθηση στην καινοτομία είναι σχετικά σπάνιες. Μία από αυτές, πάντως, δείχνει να είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, το κέντρο καινοτομίας της οποίας αρχίζει να παρουσιάζει σημαντικά και ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Την πρώτη φορά που άκουσα για το fintech innovation hub, για να είμαι απολύτως ειλικρινής, ήμουν αρκετά επιφυλακτικός όσον αφορά την αποτελεσματικότητα αυτής της προσπάθειας. Έχω ξαναδεί πολλές τέτοιες ανακοινώσεις από άλλους φορείς, αντίστοιχα ή λιγότερο «βαρείς» από την ΤτΕ και η πορεία της συντριπτικής πλειοψηφίας των προσπαθειών δεν ήταν αυτή που περίμενε κανείς.

Ακούγοντας, όμως, στο πρόσφατο Digital Banking Forum της Ethos Events την Σταυρούλα Καμπουρίδου, η οποία είναι η επικεφαλής του κόμβου καινοτομίας της ΤτΕ, κατάλαβα ότι τελικώς μπορεί και να υπάρχει… ελπίδα.

  • Μεταξύ άλλων, η κα Καμπουρίδου ανέφερε ότι ο κόμβος λειτουργεί όντως ως… κόμβος, απαντώντας σε ερωτήματα που θέτουν οι fintech εταιρείες.

Τα αιτήματα έχουν φθάσει τα 45 και ο αριθμός αυτός δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος και δείχνει ότι τελικώς όντως κάτι κινείται στην ελληνική αγορά του fintech.

Δεν είναι, βέβαια, μόνο αυτό. Η πρόσφατη απόφαση για το τι γίνεται με το digital onboarding ήταν αρκετά σημαντική, ενώ πλέον φαίνεται πως η ΤτΕ έχει τη δυνατότητα να μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που φέρνουν οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Αλλά και οι ευρωπαϊκές οδηγίες όπως η PSD2 που δημιουργούν νέα δεδομένα και ουσιαστικά «προσκαλούν» για την εμφάνιση νέων «παικτών».

Το αποτέλεσμα είναι ότι πλέον η Ελλάδα είναι αρκετά ψηλά στις σχετικές αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ετοιμάζεται για ακόμη υψηλότερα δεδομένου ότι στα άμεσα σχέδια είναι η δημιουργία ενός regulatory sandbox, το οποίο θα δώσει πολλές επιπλέον δυνατότητες στις εγχώριες fintech εταιρείες. Και ενδεχομένως θα δώσει μία τέτοια ώθηση ώστε κάποια στιγμή να μπορούμε να λέμε ότι η Ελλάδα είναι μέσα στις κορυφαίες χώρες της ΕΕ τουλάχιστον όσον αφορά το fintech.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ