γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Την τελευταία διετία, τα παραδείγματα μεγάλων εταιρειών από το εξωτερικό που ανακοινώνουν και προχωρούν στη δημιουργία κέντρων έρευνας με έμφαση στην ανάπτυξη λογισμικού και εφαρμογών στη χώρα μας, πληθαίνουν διαρκώς. Η λίστα περιλαμβάνει γνωστά ονόματα όπως είναι η Pfizer, η Accenture, η Deloitte, η Cisco, η Microsoft, η ΙΒΜ (σε συνεργασία με τον ινδικό κολοσσό Infosys) αλλά και πιο «άγνωστα» στο ευρύ κοινό όπως η Teamviewer και η PMI. Και σίγουρα κάποιον θα ξεχνάω.

Επιπλέον, η λίστα διευρύνεται διαρκώς με εταιρείες όπως η αμερικανική Ansys, η οποία εξαγόρασε πριν από 1,5 χρόνο, την Helic, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετές ακόμη εγχώριες εταιρείες που απασχολούν αρκετές δεκάδες developers και μηχανικούς και δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό όπως είναι η Beat, η Workable, η Encode, η Veltio κ.ά. Η λίστα μπορεί να περιλάβει ακόμη εταιρείες όπως η Profile που δημιουργεί το δικό της κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη.

  • Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι πολλά από τα κέντρα δεν δημιουργούνται στην Αθήνα αλλά στην περιφέρεια με τη Θεσσαλονίκη αλλά και πόλεις όπως η Πάτρα και τα Ιωάννινα να παίρνουν μερίδιο από αυτές τις επενδύσεις, οι οποίες δεν δείχνουν να έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του COVID-19.

Όλοι όσοι επενδύουν υποστηρίζουν πως το κάνουν λόγω του ανθρώπινου δυναμικού που έχει η Ελλάδα. Αυτό που δεν αναφέρουν συνήθως είναι πως οι Έλληνες μηχανικοί κοστίζουν λιγότερο σε σχέση με άλλες χώρες, κάτι που επίσης αποτελεί σημαντικό ατού για την προσέλκυση των επενδύσεων.

Το ανθρώπινο δυναμικό είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι υπάρχουν και άλλα που θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε όχι μόνο για να προσελκύσουμε επενδύσεις σε κέντρα έρευνας και ανάπτυξης αλλά και προκειμένου να προσελκύσουμε ταλέντο. Και ένα από αυτά είναι η θέση της Ελλάδας και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτήν.

Η χώρα μας, τουλάχιστον μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας, είχε πετύχει να έχει απευθείας σύνδεση με σχεδόν το σύνολο της Ευρώπης. Άρα, για όποιον θέλει να έρθει να εγκατασταθεί στην Ελλάδα για εργασία είναι σχετικά εύκολο να επισκέπτεται όποτε θέλει τη χώρα του.

Όμως, ακόμη πιο σημαντικό ατού είναι οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας σε σχέση με τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη. Όταν μπορείς να κάνεις μπάνιο στη θάλασσα από τον Απρίλιο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, έχεις τόσο μεγάλη ηλιοφάνεια και γενικώς ο καιρός είναι καλός, τότε γιατί να μην προτιμήσεις τη χώρα μας;

Σε μία περίοδο όπου άπαντες προσπαθούν να προσελκύσουν ταλέντο, η ποιότητα ζωής αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιλογής. Φυσικά, δεν είναι μόνο ο καιρός που μετράει. Αλλά αν διαθέτεις καλές υποδομές όσον αφορά τις μεταφορές και την υγεία, όπως, επίσης, μπορείς να προσφέρεις και μία καλύτερη ποιότητα ζωής όσον αφορά τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία, τότε γιατί να μην σε προτιμήσουν;

Η Ελλάδα έχει αυτή τη δυνατότητα. Και μάλιστα δεν είναι ανάγκη να γίνουν όλα στην Αθήνα. Το αντίθετο, θα έλεγα. Πολλές περιοχές της Ελλάδας θα ήταν ιδανικές για μία τέτοια κίνηση. Τα Χανιά, το Ηράκλειο, ο Βόλος είναι ορισμένες περιπτώσεις πέραν της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και των Ιωαννίνων. Πόλεις με πανεπιστημιακά ιδρύματα, καλές ερευνητικές υποδομές και αρκετά καλή ποιότητα ζωής.

Φυσικά, δεν φτάνει ο καιρός και η δημιουργία των υποδομών. Ενδεχομένως να χρειάζονται και κίνητρα που θα δώσουν τη δυνατότητα σε μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες να κάνουν την κίνηση και να έρθουν για εγκατάσταση στην Ελλάδα. Κάτι που θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία αλλά και στη θέση της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ