Γράφει η «ξενοδόχος»

Κι ενώ ο νέος υπουργός Τουρισμού βάζει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη για τη φετινή τουριστική σεζόν, όπως δήλωσε ο ίδιος την περασμένη Παρασκευή, στη Βουλή «επενδύοντας» και στις εξαγγελίες της περασμένης εβδομάδας περί μείωσης ΦΠΑ, οι τουριστικοί φορείς, κρίνοντας εκ πρώτης όψης ως θετικό τον όποιο εξορθολογισμό εν μέσω ενός υπερφορολογημένου περιβάλλοντος, κρατούν από την άλλη μικρότερο «καλάθι» έχοντας θέσει και σημαντικούς …αστερίσκους.

  • «Σήμερα, βάζουμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά και μάλιστα, σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, μπροστά είναι τουριστική σεζόν», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο υπουργός  Τουρισμού κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος την περασμένη Παρασκευή, προσθέτοντας ότι
  • «Στόχος μας, για το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα από τις προηγούμενες χρονιές, να διασφαλίσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα, αλλά και τα επόμενα χρόνια, του ελληνικού τουρισμού, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και με τις απαραίτητες συνέργειες.
  • Τα θετικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο, τη δυναμική του τουρισμού και αναφέρομαι πρώτα στα συγκεκριμένα: Στη μείωση του συντελεστή στα τρόφιμα και στην εστίαση από 24 σε 13% και βέβαια στην εστίαση σε 11% από το 2020. Αλλά και στη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή από το 13% στο 11% από το 2020.
  • Και βέβαια, η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6%. Άμεσα μέτρα μείωσης των φόρων σε κρίσιμους τομείς και για τον τουριστικό κλάδο. Πρόκειται άλλωστε για αιτήματα όλων των φορέων του τουρισμού, τα οποία γίνονται πράξη. Βεβαίως, όμως, ο τουρισμός θα διευκολυνθεί και από τα υπόλοιπα θετικά μέτρα που ανακοινώθηκαν και βελτιώνουν την αγοραστική δύναμη», επεσήμανε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Τί λένε οι τουριστικοί φορείς

Από την πλευρά τους, οι τουριστικοί φορείς θεωρούν ότι στον κλάδο η ανακοίνωση για τη μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση και ενέργεια (άμεσα) και στη διαμονή (από 01.01.20), κρίνεται ότι είναι σε σωστή βάση και κατεύθυνση, αποτελώντας άλλωστε σταθερό αίτημα του κλάδου τα τελευταία χρόνια της υπερφορολόγησης στην Ελλάδα. Ωστόσο όσον αφορά την εστίαση, το κόστος ειδικά στο all inclusive, κατά τους επαγγελματίες του κλάδου, δε φαίνεται ότι θα μειωθεί όσο υπολογιζόταν με μία πρώτη ανάγνωση, δεδομένου ότι  η μετάπτωση σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ θα έχει μερικές μεγάλες εξαιρέσεις αφού στον αυξημένο συντελεστή του 24% παραμένει ένα σημαντικό κομμάτι του «πακέτου» (ροφήματα, καφές, αναψυκτικά κ.α.).

Πολύ σημαντικό, κατά τους εγχώριους τουριστικούς φορείς είναι και το θέμα του κόστους των μεταφορών, όπου ο συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε, από το 2015, από 13% σε 24% και όπως επανειλημμένα έχουν επισημαίνει κορυφαία στελέχη του κλάδου

  • «η χώρα μας είναι η μόνη χώρα που έχει εντάξει τις μεταφορές στον υψηλότερο συντελεστή».

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ενεργώντας άμεσα, απέστειλε ήδη την περασμένη εβδομάδα επιστολή στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους συναρμόδιους υπουργούς με αίτημα τη μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, ζήτημα κομβικό για τον τουρισμό, που πλήττει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, έχοντας παράλληλα και ευρύτερες κοινωνικές προεκτάσεις, λόγω της νησιωτικότητας της χώρας.

Ο κλάδος προτάσσει σταθερά και το θέμα του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία που επιβάλλεται από τις αρχές του 2018, έχοντας προτείνει καταρχάς την κατάργησή του ή τουλάχιστον τον χρονικό περιορισμό του με έμφαση την εφαρμογή του κατά τη διάρκεια της υψηλής σεζόν, προκειμένου να δοθεί ανάσα στις μικρές επιχειρήσεις και στους λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς της «άλλης», τουριστικά, Ελλάδας.

Οι τουριστικοί φορείς υποστηρίζουν ότι με τα νούμερα του καλοκαιριού «πιάνονται» οι στόχοι που τίθενται βάσει του κρατικού προϋπολογισμού κι επομένως δεν υφίσταται η ανάγκη εφαρμογής του καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, πολύ περισσότερο δε από την στιγμή που με το φόρο διαμονής πλήττεται το ελληνικό τουριστικό προϊόν σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού.

  • «Ο επιχειρηματίας θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ‘’παίξει’’ με την τιμή και όταν το προϊόν είναι υπερφορολογημένο η ευελιξία αυτή είναι περιορισμένη», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις βεβαιώσεις και εισπράξεις ποσών από τον φόρο διαμονής, υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (31.12.18) καταγράφουν ότι το τρίτο τρίμηνο του 2018 (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) το μέτρο απέφερε 68,9 εκατ. ευρώ, έναντι των 74 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το σύνολο του έτους.  Συνολικά, ο εν λόγω φόρος απέφερε σχεδόν τα διπλά από τα προβλεπόμενα έσοδα, ήτοι 134,9 εκατ. ευρώ, με μεγάλο βάρος στον ήδη υπερφορολογημένο τουριστικό τομέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ